Nieuws Subsidie voor onderzoek naar zeldzame nieraandoening

24 november 2022

Nefroloog Rutger Maas van het Radboudumc start een nieuw onderzoek naar de oorzaak van het nefrotisch syndroom, een zeldzame nieraandoening. Hiervoor kreeg hij van de Nierstichting een cheque overhandigd met een donatie van 3.345 euro, die tot stand is gekomen door de nalatenschap van de moeder van Janneke Bresser, patiënt onder behandeling van Rutger Maas. Daarbij kwam een gift van de FortaFoundation van 13.150 euro.

Eiwitlek leidt tot verlies van de nierfunctie

Focale segmentale glomerulosclerose (FSGS) is een ernstige nierziekte die een fors eiwitlek vanuit het bloed naar de urine en verlies van de nierfunctie veroorzaakt (nefrotisch syndroom). De behandeling van FSGS is gericht op het behoud van de nierfunctie door het terugdringen van het eiwitlek. Voor de behandeling worden prednison en andere afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt, maar deze hebben onvoldoende effect op het eiwitlek en bovendien ernstige bijwerkingen. Zelfs een niertransplantatie lost het probleem niet op, omdat de ziekte direct terugkeert in de transplantaatnier.

Oorzaak nefrotisch syndroom is een raadsel

De oorzaak van FSGS is niet precies bekend. Het is wel duidelijk dat de ziekte met name bepaalde cellen in de nierfilters aantast: de podocyten. Waarschijnlijk zitten er eén of meerdere ‘FSGS factoren’, stoffen in het bloed die de podocyten beschadigen. De aard van de FSGS factoren is onbekend en stelt onderzoekers al tientallen jaren voor een raadsel. Rutger Maas is met behulp van een Kolff subsidie van de Nierstichting bezig met het identificeren van deze factoren in het bloed die nierschade veroorzaakt bij patiënten met de nierziekte FSGS. Hij werkt hierin samen met Dirk den Braanker, Tom Nijenhuis en Johan van der Vlag.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet