Nieuws Beurs voor Thijs Eijsvogels voor onderzoek naar innovatief beweegprogramma voor hartpatiënten

14 december 2023

Inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels van het Radboudumc ontvangt een Dekkerbeurs van de Hartstichting. Dit is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met deze beurs van 780 duizend euro gaat Eijsvogels werken aan een innovatief beweegprogramma voor hartpatiënten. Hij wil bereiken dat hartpatiënten langer in een betere gezondheid leven en voorkomen dat ze weer een hart- of vaatziekte krijgen. 

Voor iedereen, maar zeker voor mensen die behandeld zijn aan hun hart is voldoende beweging belangrijk. Zo herstellen zij dan bijvoorbeeld beter van een operatie. Ook verkleint bewegen iemands kans op een volgende hart- of vaatziekte. Patiënten krijgen na een hartoperatie dan ook hartrevalidatie aangeboden. Bij hartrevalidatie werken patiënten aan hun conditie en leren ze opnieuw de grenzen van hun lichaam kennen.

Meer stappen zetten

Helaas lukt het veel patiënten niet om na hartrevalidatie voldoende beweging thuis vol te houden. Eijsvogels gaat daarom een speciaal STEP COACH-programma ontwikkelen dat hartpatiënten hierbij helpt en ze stimuleert om meer stappen te zetten.  

Patiënten krijgen voorlichting over hoe bewegen de gezondheid verbetert. Met een zorgverlener overleggen ze hoeveel stappen per dag haalbaar zijn. Ook mensen uit de omgeving van de patiënt worden hierbij betrokken. Deelnemers aan het onderzoek krijgen een stappenteller op hun telefoon of smartwatch die de stappen constant bijhoudt. Op een speciale app en website kunnen patiënten en hun zorgverleners vervolgens samen het beweeggedrag bekijken en bespreken. Ook kunnen ze samen kijken of het nodig is om de doelen aan te passen.  

Met zijn onderzoek wil Eijsvogels aantonen dat hartpatiënten meer gaan bewegen door het STEP COACH-programma te volgen. Ook verwacht hij dat de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de patiënten verbetert en dat mensen minder vaak een hart- of vaatziekte krijgen. Eijsvogels: ‘Ik ben enorm blij met deze toekenning. Als het programma werkt hoop ik dat het STEP COACH-programma vast onderdeel wordt van hartrevalidatie, en dat alle revalidatiecentra en -afdelingen dit kunnen aanbieden. 

Over de Dekkerbeurs van de Hartstichting

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om te voorkomen dat mensen overlijden of ziek en steeds zieker worden door hart- en vaatziekten. Met haar persoonsgebonden Dekkerbeurzen probeert de Hartstichting daarom toptalent aan het hart- en vaatziektenonderzoek te verbinden. Een Dekkerbeurs helpt onderzoekers hun eigen onderzoekslijn op te zetten en uit te bouwen. De Dekkerbeurs is vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-directeur van de Hartstichting. Hij was in Nederland de initiator van de burgerhulpverlening bij een hartstilstand.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet