Nieuws Demissionair ministers Kuipers en Dijkgraaf op werkbezoek in Radboudumc

15 december 2023

Op donderdag 14 december brachten demissionair ministers Ernst Kuipers van VWS en Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een werkbezoek aan het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender van het Amalia kinderziekenhuis.

De focus van het bezoek lag op de medische zorgtrajecten binnen de transgenderzorg voor adolescenten en de organisatie van de transgenderzorg in Nederland. Hedi Claahsen, voorzitter Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender, vertelde over de ontwikkelingen en de uitdagingen binnen de genderzorg voor adolescenten in binnen en buitenland.

Om met de ministers het brede spectrum van deze zorg te kunnen bespreken, waren vertegenwoordigers van alle disciplines van het transgenderteam kind ruim vertegenwoordigd. Punten als wachtlijsten, lange diagnostische trajecten, de resultaten van het eerder dit jaar gepresenteerde rapport en morele dilemma’s in de organisatie van zorg voor kinderen en adolescenten met gendervragen, kwamen aan de orde.

Er was ook er ruimte om casuïstiek te bespreken en een gesprek te hebben met een ervaringsdeskundige van de Gender Advies Raad (GAR). Ook Bertine Lahuis, voorzitter van de Raad van Bestuur en Jan Peter Rake, directeur Amalia kinderziekenhuis, waren aanwezig.

 

 

Meer nieuws


14de Internationale Congres Myotone Dystrofie brengt hoop voor behandeling Nieuwe inzichten Nijmeegse onderzoekers; Patiëntendag

4 april 2024

Nieuwe ontwikkelingen, behandelingen en onderzoek worden besproken tijdens het 14de Internationale Congres over Mytone Dystrofie (IDMC-14) in De Vereeniging in Nijmegen. Dit 5-daagse congres (9-13 april) sluit op 13 april af met een Patiëntendag voor patiënten met myotone dystrofie en hun naasten.

lees meer

Nijmeegse onderzoekers vinden nieuwe genetische oorzaak bubble boy ziekte SCID Genetische screening SCID via hielprik kan verder verfijnd worden

19 maart 2024

Onderzoekers uit Nijmegen en Newcastle ontdekten een nieuwe genetische mutatie die leidt tot een ernstige gecombineerde afweerstoornis (SCID). Het is voor het eerst dat een mutatie in het proteasoom, een moleculaire hakselaar, is gekoppeld aan deze ernstige ziekte.

lees meer

Huid-op-huid contact met moeder beïnvloedt microbioom baby

24 januari 2024

Dagelijks een uur huid-op-huid contact van moeder met de voldragen pasgeboren baby gedurende vijf weken verandert het darmmicrobioom van de baby. Dit blijkt uit onderzoek van Henrik Eckermann in Gut Microbes.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet