Nieuws Hans de Wilt ontvangt KWF-subsidie voor onderzoek naar behandeling endeldarmkanker

15 december 2023

Chirurg Hans de Wilt van het Radboudumc ontvangt van KWF een subsidie van 1,1 miljoen euro voor onderzoek naar tumoren in de endeldarm. Hiermee gaat hij samen met artsen uit het Nederlands Kanker Instituut onderzoeken of de de behandeling van endeldarmtumoren vaker middels bestralingen in combinatie met extra boost bestraling of chemotherapie kan in plaats van een operatie waarbij de endeldarm verwijderd wordt. 

De standaardbehandeling voor patiënten met endeldarmkanker is een operatie waarbij de endeldarm met de omliggende lymfeklieren volledig wordt verwijderd. Veel patiënten krijgen na een dergelijke operatie een tijdelijk of blijvend stoma. Daarnaast ervaren veel patiënten klachten van frequente ontlasting, plasproblemen en seksuele functiestoornissen.  

Al enige jaren worden in verschillende ziekenhuizen in Nederland getracht met bestraling, eventueel in combinatie met chemotherapie, de endeldarmtumor te behandelen waarmee een operatie wordt voorkomen. Deze zogenaamde orgaansparende behandeling van de endeldarm wordt momenteel onderzocht in de STARTREC fase III-studie. Hierbij onderzoekt de Wilt met verschillende internationale onderzoekers of met een korte bestraling of bestraling met chemotherapie even goede resultaten kunnen worden bereikt. In een recente analyse van de eerste 80 patiënten die een orgaansparende behandeling hebben ondergaan, bleek dat bij 60% van de patiënten deze behandeling ook daadwerkelijk aanslaat.  

De resultaten van deze studie volgen in 2026, omdat patiënten over langere tijd gevolgd worden. In afwachting daarvan gaat chirurg Hans de Wilt van het Radboudumc, samen met collega's Brechtje Grotenhuis en Corrie Marijnen uit het AvL/NKI, onderzoeken of het percentage behandelingen waarbij de endeldarm gespaard kan worden, kan toenemen. Hans de Wilt: ‘We hopen met deze studie de kans op een orgaansparende behandeling te vergroten voor patiënten met endeldarmkanker en hiermee de kwaliteit van leven te verhogen. Aangezien veel patiënten met endeldarmkanker een stoma en blijvende klachten na een grote operatie willen voorkomen is er heel veel behoefte bij patiënten aan studies zoals deze.’ 

Over deze subsidie 

KWF trekt ruim 26 miljoen euro uit voor 31 nieuwe onderzoeken die bijdragen aan een beter leven met en na kanker. Het betreft de toekenningen van 5 verschillende financieringsrondes: reguliere onderzoeksprojecten (€13 miljoen, 17 projecten), implementatieprojecten (€3 miljoen, 4 projecten), publiek-private samenwerkingen (€2 miljoen, 5 projecten), onderzoek op het thema Slimme Meettechnologieën (€4,7 miljoen, 4 projecten) en onderzoek op het thema Palliatieve Zorg (€4 miljoen, 1 project). 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet