Nieuws Leo Heunks benoemd tot afdelingshoofd Intensive Care van het Radboudumc

13 juni 2023

Hoogleraar Leo Heunks is per 1 oktober 2023 benoemd tot afdelingshoofd Intensive Care van het Radboudumc. Hij volgt dan hoogleraar Hans van der Hoeven op die in december welverdiend met emeritaat gaat.

Met de benoeming van Leo Heunks wordt een zeer gewaardeerd oud-collega terug naar het Radboudumc gehaald. Leo heeft in Nijmegen Geneeskunde gestudeerd en is in het Radboudumc opgeleid tot longarts en intensivist. In de jaren dat hij hier staflid was, heeft hij zich als expert bekwaamd in beademing en de soms moeilijke ontwenning daarvan. Voor fellowships vloog hij uit naar Mayo Clinics in Rochester, Loyola in Chicago en St. Michaels in Toronto. Daarna verruilde hij het Radboudumc voor het Amsterdam UMC en later voor het Erasmus MC om zijn horizon verder te verbreden. 

Leo Heunks neemt een schat aan inzichten en ervaringen mee terug naar de afdeling waar hij begonnen is. De Raad van Bestuur is blij met zijn benoeming, en heeft er veel vertrouwen in dat hij in staat is om verbindend leiding te geven aan de nodige transitie naar de zorg voor de toekomst.

Grote uitdagingen

Leo Heunks over zijn benoeming: ‘Ik kijk er enorm naar uit om weer terug te keren naar het Radboudumc, een ambitieus academisch ziekenhuis dat gericht is op de toekomst. We staan voor grote uitdagingen, maar die zullen ons er niet van weerhouden om voor iedere patiënt die we opnemen de allerbeste zorg te leveren. Ik ben ervan overtuigd dat wij als team van verpleegkundigen, paramedici, artsen en alle andere professionals dit kunnen blijven doen. 

Mijn persoonlijke expertise en die van het Radboudumc liggen op het gebied van beademing, de hoeksteen van de IC-behandeling. Door middel van innovatief onderzoek gaan we de impact van beademing op de patiënt veranderen en ook de duur van beademing verminderen. Nieuwe technieken kunnen zelfs een alternatief zijn voor beademing. Met de kennis van de andere IC-onderzoekslijnen, waaronder sepsis en delier, willen we de korte en langetermijngevolgen van een IC-opname voor de patiënt zo veel mogelijk beperken. 

Ik kijk er naar uit om met een geweldig team van mensen in het Radboudumc de afdeling IC een plek te laten zijn waar patiënten de beste zorg krijgen, maar vooral ook waar professionals graag werken, met elkaar en voor elkaar.’

De Raad van Bestuur dankt Hans van der Hoeven hartelijk voor zijn jarenlange inzet en bijdrage aan de afdeling Intensive Care en wenst Leo veel succes in zijn nieuwe rol.
 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet