Nieuws Manifestatie grasveld Radboudumc 30 september

30 september 2023

Op zaterdag 30 september houdt actiegroep Trans Zorg Nu* een manifestatie op het terrein van het Radboudumc, een zogenoemde sit-in, om aandacht te vragen voor o.a. de lange wachtlijsten en zelfbeschikking in de transgenderzorg in Nederland.

Demonstreren in Nederland is toegestaan op openbaar terrein. Ons terrein valt onder die bepaling. De gemeente Nijmegen heeft hiervoor daarom – onder voorwaarden - toestemming verleend. De manifestatie vindt plaats op het grasveld tegenover onze hoofdingang, van 7.00 tot 00.00 uur.

*Trans Zorg Nu is een groep transgender activisten die de transgenderzorg willen verbeteren.

Wat betekent dit voor u als patiënt en bezoeker?

Toegang tot het umc en de Spoedeisende Hulp blijft voor patiënten, bezoekers en medewerkers altijd mogelijk. Niemand zal daarbij worden gehinderd of belemmerd.

Afspraken over de veiligheid van patiënten, bezoekers en medewerkers

We hebben een aantal afspraken gemaakt met Trans Zorg Nu en ook voorwaarden gesteld voor deze manifestatie. Deze afspraken gaan over de veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers. Zo moeten wij onbelemmerd zorg kunnen verlenen aan patiënten; moeten patiënten, bezoekers en medewerkers onbelemmerd toegang hebben tot ons terrein, de parkeergarage en de ingangen van het ziekenhuis. Dit houdt ook in dat de actiegroep niet in gesprek gaat met patiënten, bezoekers of medewerkers. Ook zijn er afspraken gemaakt over het toegestane volume van sprekers en muziek tijdens de manifestatie.

Achtergrond

We zijn bekend met de onderwerpen waarvoor Trans Zorg Nu aandacht vraagt. We begrijpen dat mensen niet blij zijn met de lange wachtlijsten om toegang te krijgen tot transgenderzorg en met de huidige organisatie van de zorg in Nederland. We werken vanuit de basisprincipes die we In Nederland voorstaan: zorgvuldige en veilige zorg leveren. Het ministerie van VWS, verantwoordelijk voor de landelijke richtlijnen, is bezig om stappen hierin te nemen om tot gerichte oplossingen te komen; samen met zorgorganisaties en belangenorganisaties.

We hebben eerder aangeboden om samen met Trans Zorg Nu en andere betrokken partijen in gesprek te gaan. Onze voorwaarden voor een gesprek komen echter niet overeen met die van hen.

We vertrouwen erop, dat de manifestatie zaterdag vreedzaam zal verlopen.

Voor de pers

Ben je van de pers en heb je vragen, neem dan contact op met Margie Alders (woordvoerder): 06 22 42 16 39, stuur een appje of email naar margie.alders@radboudumc.nl.

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet