Nieuws Subsidie voor onderzoek naar CT-scan bij polsletsel

11 april 2023

De NWO kent een subsidie van bijna 1,7 miljoen euro toe aan een studie naar vierdimensionale CT-scans bij polsletsels. Brigitte van der Heijden, verbonden aan het Radboudumc en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, leidt dit onderzoek, waarmee ze wil vaststellen of deze CT-scans een alternatief zijn voor een kijkoperatie.  

Polsletsels kunnen leiden tot een instabiel polsgewricht, dat onbehandeld kan leiden tot gewrichtsslijtage. Helaas wordt een instabiel polsgewricht vaak gemist op röntgenfoto's, omdat de instabiliteit zichtbaar is als de pols beweegt. Een nieuwe techniek is de vierdimensionale CT-beeldvorming (4DCT). Bij 4DCT wordt in slechts enkele seconden een reeks 3D-beelden van beide bewegende polsen verkregen. Dit vormt mogelijk een alternatief voor een kijkoperatie. De NWO kent nu een subsidie toe voor onderzoek naar deze CT-scans.

Plastisch chirurg Brigitte van der Heijden, verbonden aan het Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis, leidt het project: ‘Met dit project streven wij ernaar 4DCT in de kliniek in te voeren om een kijkoperatie te vervangen, waardoor de diagnose en behandeling wordt verbeterd en de nevenschade voor patiënten en de kosten van de gezondheidszorg worden verminderd.’

Over deze call

De call ‘Sleuteltechnologieën voor minimaal invasieve interventies in de zorg’, richt zich op de transitie van invasieve naar minimaal invasieve interventies. Dit zijn behandelingen met minimaal ingrijpende methoden en middelen die zo min mogelijk impact hebben op de patiënt. Het gebruik van sleuteltechnologieën kan helpen deze behandelingen te verbeteren en nevenschade te beperken. De subsidieverstrekker is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO.

Over dit project

  • Naam project: Non-invasive analysis of wrist kinematics by four-dimensional CT scanning to improve both diagnosis and treatment of wrists 
  • Projectleider: E.P.A. van der Heijden, Radboudumc en Jeroen Bosch Ziekenhuis, afdeling Plastisch Chirurgie 
  • Medeaanvragers: Amsterdam UMC, UMCG, Universiteit Twente
  • Subsidiebedrag: 1.675.559 euro

Brigitte van der Heijden, Plastisch Chirurgie, Radboudumc. 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet