Nieuws Twee Radboudumc-projecten van start met NWO Open Science Beurs

28 december 2023

Het Radboudumc heeft twee NWO Open Science Beurzen ontvangen. Zowel Rogier Kievit als Peter-Bram 't Hoen starten nu met hun open science projecten. Kievit richt zich op de ontwikkeling en validatie van een set voor het testen van cognitieve vaardigheden. 't Hoen richt zich op open science in grootschalige DNA-analyse.

Rogier Kievit: open science in abstract redeneren

Abstract redeneren is het vermogen om abstracte, nieuwe problemen op te lossen die niet afhankelijk zijn van specifieke kennis. Individuele verschillen in deze vaardigheid voorspellen belangrijke uitkomsten zoals schoolsucces, levensduur, carrièreontwikkeling en fysieke en mentale gezondheid. Echter, de standaardtesten van deze vaardigheid zoals de Raven’s Matrices en de Cattell Culture Fair test zijn auteursrechtelijk beschermd en duur, waardoor ze niet toegankelijk zijn voor landen en laboratoria met weinig middelen. Met dit Open Science project willen de onderzoekers een effectief ongelimiteerde set van matrix redeneeritems ontwikkelen, valideren en beschikbaar maken voor de wereldwijde gemeenschap." 

Peter-Bram 't Hoen: open science in grootschalige DNA-analyse

Peter-Bram 't Hoen, XiaoFeng Liao en collega's stimuleren Open Science in het –omics-veld, waarbij sprake is van grootschalige analyses van DNA, eiwitten en metabolieten, door ontwikkeling van de FAIR Data Cube (FDCube). De FDCube omvat software en diensten die onderzoekers in verschillende stadia van de Research Data Life Cycle helpt met de ontwikkeling van computer leesbare metadata; (ii) vindbaar en toegankelijk maken van -omics data en het faciliteren van analyse en integratie van -omics-data uit verschillende bronnen. Ons voorstel heeft tot doel de adoptie van de FDCube te vergroten door de harmonisatie van schema's met metadata, de oplevering van een productieversie en de ontwikkeling van promotie- en trainingsmateriaal. 

Over het Open Science Fund van NWO

Het Open Science Fund is in 2020 gelanceerd door NWO om een impuls te geven aan het erkennen en waarderen van open science. In de eerste ronde zijn 26 projecten gehonoreerd op het brede terrein van open science. In de tweede ronde in 2023 werden in totaal 60 projecten gesubsidieerd, verdeeld over twee pakketten (30 in het eerste pakket eerder dit jaar en 30 in dit tweede pakket).

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet