Nieuws 900.000 euro subsidie voor datagedreven onderzoek naar depressie

18 januari 2024

Eind 2023 ontvingen onderzoekers Tim olde Hartman, Suzanne Ligthart, Peter Lucassen en Marcia Spoelder-Merkens van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde ruim 900.000 euro subsidie van ZonMw, voor onderzoek naar het ontwikkelen van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie voor mensen met een depressie.

In de behandeling van en het onderzoek naar depressie in de huisartsgeneeskunde wordt het fenomeen leefstijlbenadering nog onderbenut, stelt senior onderzoeker Marcia Spoelder-Merkens: ‘Niet alleen hebben huisartsen nog te weinig handvatten om patiënten met depressie naar de juiste leefstijlinterventies te begeleiden, ook de NHG-richtlijnen zijn niet duidelijk hoe we moeten monitoren op effectiviteit.’

Hierdoor krijgt zowel de huisarts als de patiënt onvoldoende juiste feedback over de effectiviteit van de ingezette behandelingen. Reden voor onderzoek naar objectieve monitoring van de feitelijke ziekteverschijnselen van mensen met een depressie en de effecten van gedragstherapie of medicatie. De onderzoekers richten zich op de ontwikkeling van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie, in de vorm van een wearable applicatie, en deze te onderzoeken op (kosten)effectiviteit.

Samenwerking

Het onderzoek vindt plaats in samenwerking met het UMCG en het AMC, daarnaast zijn diverse partners betrokken zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, patiëntorganisaties, Pro Persona en softwareontwikkelaars.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet