Nieuws Meer fietshelmen op en minder hersenletsel door aanpak regionale partners

3 juli 2024

Zo’n 60% minder kans op ernstig letsel en zo’n 70% minder kans op dodelijke hoofd-/hersenletsel bij een botsing of val als je op de fiets zit. Het enige wat hiervoor nodig is, is een fietshelm. Daarom stimuleren verschillende partijen het gebruik van de fietshelm. Op donderdag 27 juni ondertekenden deelnemers een convenant, en een fietshelm, hiervoor. Alle deelnemende organisaties hopen dat steeds meer partijen en regio’s zich hierbij aansluiten zodat het dragen van een fietshelm steeds normaler wordt. 

Samen gaan de partijen zich de komende drie jaar inzetten om het gebruik van fietshelmen te stimuleren en zo de veiligheid van fietsers te vergroten en letsel door fietsongevallen te verminderen. Door samen te werken en met gerichte acties. Hierbij focussen zij zich op de risicogroepen kinderen, ouderen en elektrische fietsers. De partijen willen dat binnen drie jaar 50% van deze fietsers in de regio een fietshelm draagt en dat er 50% minder ernstig hersenletsel is bij fietsers die als patiĆ«nt worden opgenomen in ziekenhuizen in de regio. 

Stijn Nelen, kindertraumachirurg: "We kunnen als dokters heel veel 'maken', maar hersenletsel is onomkeerbaar."

Aanpak: voorlichting en bewustwording, toegankelijkheid, onderzoek en evaluatie

Om de doelstellingen te behalen, zetten de partijen in op voorlichting en bewustwording, onder andere met een campagne, en het stimuleren van de beschikbaarheid en toegankelijkheid van fietshelmen, bijvoorbeeld door een subsidie voor aankoop van een fietshelm. Ook gaan zij (gedrags)onderzoek doen naar de effectiviteit van maatregelen die fietshelmgebruik moet stimuleren en een evaluatie van de impact op fietsveiligheid, inclusief een nulmeting. 

Ook bestuursvoorzitter Bertine Lahuis tekende het convenant en nodigde andere partijen en regio's uit om zich aan te sluiten bij dit initiatief.

Samenwerkende partijen

De volgende partijen zetten zich de komende drie jaar hiervoor in en ondertekenden het convenant, waarbij zij hopen dat meer partijen en regio’s aansluiten zodat het dragen van een fietshelm steeds normaler wordt: Radboudumc, gemeente Nijmegen, Groene Metropoolregio, @VOcampus, Montessorischool Nijmegen Oost, ROC Nijmegen, ziekenhuis Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis, Ziekenhuis Gelderse Vallei, Maasziekenhuis Pantein, Ziekenhuis Rivierenland, AZORA, VeiligheidNL, Basisschool Klein Heyendaal, gemeente Berg en Dal, KBO Gelderland.* 


 

*Helaas konden niet alle deelnemende partijen aanwezig zijn voor de ondertekening.
 

Meer informatie


Margie Alders

woordvoerder

+31622421639
neem contact op
lees meer

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet