Nieuws Subsidie voor studie naar acute leukemie bij baby's

15 februari 2024

Het Radboudumc ontvangt subsidie van kinderkankerstichting KiKa voor onderzoek naar acute myeloïde leukemie die vooral bij baby's voorkomt. De onderzoekers Bert van der Reijden van het Radboudumc en Joost Martens van de Radboud Universiteit onderzoeken hoe deze vorm van kanker ontstaat. Daarnaast gaan ze bijna 6.000 bestaande medicijnen testen om te kijken of die leukemiecellen kunnen uitschakelen.   

Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Momenteel overleeft 81% van deze kinderen, maar ervaart het merendeel van deze survivors op latere leeftijd gevolgen van de behandeling. Daarom kent Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) 4,2 miljoen euro toe aan verschillende onderzoeken, zo maken zij bekend op Wereld Kinderkankerdag. Het Radboudumc leidt één van deze onderzoeken. 

Acute myeloide leukemie bij kinderen – Bert van der Reijden

Moleculair bioloog Bert van der Reijden van het Radboudumc gaat samen met Joost Martens van de Radboud Universiteit onderzoek doen naar een vorm van acute myeloide leukemie (AML) die vooral bij baby’s voorkomt. In deze specifieke vorm is het eiwit genaamd HMX3 geactiveerd. Dit eiwit blijkt belangrijk voor de overleving van kankercellen en is niet actief in gezonde bloedcellen. De onderzoekers willen beter begrijpen waarom dit eiwit zo belangrijk is voor de kankercel. Met deze kennis kunnen ze mogelijk nieuwe therapieën ontwikkelen die specifiek deze leukemiecellen kunnen uitschakelen. Daarnaast gaan ze van bijna 6.000 al bestaande medicijnen onderzoeken of één van deze middelen HMX3 kan uitschakelen en daarmee specifiek de kankercellen kan doden. 

Bert van der Reijden: ‘We weten dat het eiwit HMX3 de sleutel is tot acute myeloide leukemie bij kinderen. We willen door middel van drug repurposing kijken of we middelen vinden die HMX3 kunnen remmen. Ook willen we met dit project meer kennis vergaren van de moleculaire mechanismen die HMX3 gebruikt om leukemie te veroorzaken. Hopelijk levert dit bruikbare doelwitten op, waardoor de ontwikkeling van HMX3-remmers om kwaadaardige bloedcellen te doden in toekomstige studies mogelijk wordt.’

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet