Nieuwsberichten Gezondheidswetenschapper voor een dag

6 oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober houdt het Radboud Institute for Health Sciences open huis. Bezoekers kunnen voor één dag gezondheidswetenschapper zijn dankzij een programma van excursies, demonstraties, minicollege’s, publieksonderzoek en kinderlezingen. Niet eerder gaven arts-onderzoekers en gezondheidswetenschappers van het Radboudumc op zo’n grote schaal een kijkje achter de schermen van hun werk. De open dag vindt plaats in het Radboudumc en wordt georganiseerd in het kader van het Weekend van de Wetenschap.

Dat onze gezondheidszorg van een hoog niveau is, vinden we heel gewoon. Medisch onderzoek wordt steeds minder belastend, diagnoses preciezer en behandelingen effectiever. Maar dat gaat niet vanzelf. Het kost de wetenschap veel tijd en geld om de gezondheidszorg verder te brengen. Onderzoekers van het Radboud Institute for Health Sciences dragen bij aan werkende en toepasbare innovaties in de gezondheidszorg. Tijdens de open dag laten zij zien hoe ze tot deze innovaties komen en welke methoden ze daarvoor gebruiken.
 
“Elke onderzoeker is gedreven en vindt het superleuk om zijn of haar expertise en resultaten te delen met het algemene publiek. Daarnaast willen we scholieren enthousiasmeren voor een studie en werk binnen de gezondheidswetenschappen,” aldus Bart Kiemeney, directeur van het Radboud Institute for Health Sciences.
 
Meer dan honderd activiteiten
De open dag biedt meer dan honderd activiteiten. Er zijn zo’n 60 stands waar onderzoekers demonstraties geven van hun werk over de volle breedte van het gezondheidsonderzoek. Bezoekers kunnen ook zelf nieuwe operatietechnieken oefenen, 3D-reconstructies uitproberen, leren omgaan met ethische dilemma’s en ervaren hoe ze keuzes moeten maken in de financiering van de zorg. Daarnaast zijn er spoedcursussen, minicolleges, een kinderuniversiteit en een wetenschapscafé onder leiding van wetenschapsjournalist Diederik Jekel.
 
Op expeditie in het Radboudumc
Veel medisch wetenschappelijk onderzoek vindt plaats op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek. Op 7 oktober zijn een aantal van deze locaties te bezoeken. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen in de snijzalen van het anatomisch onderzoek, het cyclotron waar radionucleïden worden geproduceerd en de laboratoria van orthopedie waar botten en gewrichten worden onderzocht. Omdat tijdens de open dag het Radboudumc gewoon in bedrijf is, is het aantal plaatsen beperkt. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf aanmelden op de website van het Radboudumc.
 
Scholierenprogramma
Tijdens de open dag is er speciale aandacht voor scholieren. Voor basisschoolleerlingen zijn er kinderlezingen en een wetenschapsquiz met kans op mooie prijzen. Voor leerlingen van 5 en 6 VWO is er een programma met workshops, speeddates met onderzoekers en een online kennisquiz.
 
Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie over de open dag en het aanmelden voor de expedities op www.radboudumc.nl/weekendvandewetenschap.
  • Snel naar