6 april 2022

In nauwe samenwerking met het Radboudumc is er in een ziekenhuis in Masanga (Sierra Leona) een 3D Lab opgezet. Er worden vanaf 2018 protheses gemaakt voor kinderen en volwassen in het West-Afrikaanse land die vanwege een amputatie een ledemaat missen. Het 3D lab van Sierra Leone project is nu genomineerd voor de Health Innovation Prize van het WHO filmfestival in mei. 

Hoe bijzonder is het, een 3D lab in een ziekenhuis in Masanga (gelegen in het hart van Sierra Leone). Het begon met Lars Brouwers, traumachirurg in opleiding, die een 3D-printer meenam. Om te kijken of er behoefte was aan 3D-geprinte zorg in het land. En óf er behoefte is. Inmiddels zijn veel mensen voorzien van een prothese. 

Met prothese tellen mensen weer mee

Merel van der Stelt, Technisch Geneeskundige Radboudumc (verbonden aan het 3D lab van prof. Thomas Maal) is nu de kartrekker van het project: ‘Je ziet in Sierra Leona veel mensen met geamputeerde benen en armen, vaak als gevolg van geïnfecteerde wonden. Ze worden minder geaccepteerd. Na amputatie durven ze vaak niet meer terug te gaan naar hun huis en familie. Mét de prothese tellen ze weer mee.’  

Nu worden lokale mensen opgeleid om de stomp te scannen, protheses te ontwerpen en te printen. De bedoeling is dat ze de hele zorg zelfstandig kunnen gaan doen.

Gedigitaliseerde workflow

Onder leiding van Merel wordt er met veel studenten vanuit verschillende universiteiten in het Radboudumc veel wetenschappelijk onderzoek gedaan en kennis vergaard over het 3D printen van protheses met low cost printers en de effecten hiervan op de patiënten. Het team wil komende jaren een gedigitaliseerde workflow ontwikkelen met daarin ontwerpprogramma’s die het proces vergemakkelijken en automatiseren.

Revalidatie

Onderdeel van de workflow is niet alleen het 3D printen van protheses, maar ook het opnieuw in kaart brengen van het revalidatieproces, meten van kwaliteit van leven en het bijbrengen van kennis over prothesiologie. Ruud Leijendekkers, fysiotherapeut en onderzoeker in het Radboudumc is samen met Merel recent naar Sierra Leone geweest om een twee-weekse cursus te geven met uitgiften van diploma’s aan revalidatie- en prothese studenten die uit heel Sierra Leone waren samengekomen in het Masanga ziekenhuis. 

Genomineerde film WHO 

Het team heeft een korte film gemaakt over het project. De WHO heeft deze genomineerd in de categorie Special Prize on Health Innovation. De film maakt nog duidelijker wat het betekent om weer mee te kunnen doen in de maatschappij.

Tot 10 mei is iedereen uitgenodigd om comments achter te laten op youtube voor de film over de beste innovatie. Op social media wordt de hashtag #Film4health gebruikt.

Bekijk hier de film (YouTube): Improving lives in three dimensions: 3D-printed prostheses in Sierra Leone  

Meer weten over het project?

Lees hier het verhaal van Merel van der Stelt: ‘Ze denken soms dat ik een tovenares ben’  of

kijk op www.3dsierraleone.com
 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Prijzen en benoemingen

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet