Onderzoeksprojecten Thermo Tokyo

Thermo Tokyo Beat the Heat

In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Niet eerder werden de Spelen in zo’n uitdagend klimaat gehouden.

lees meer

Thermo Tokyo Beat the Heat

In de zomer van 2020 vinden de Olympische en Paralympische Spelen in Tokyo plaats. De temperatuur ligt dan boven de 30°C en de luchtvochtigheid is hoog. Deze omstandigheden zorgen voor verminderde sportprestaties en potentiële gezondheidsproblemen. Niet eerder werden de Spelen in zo’n uitdagend klimaat gehouden.

Een consortium van onder andere het Radboudumc, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Vrije Universiteit, Technische Universiteit Delft en NOC*NSF gaat onderzoek doen om prestatieverlies in een warm en vochtig Tokyo te minimaliseren en zorgen dat topsporters op een veilige manier maximaal kunnen presteren. Thijs Eijsvogels van het Radboudumc coördineert het onderzoek.
 
In het project ‘Thermo Tokyo: Beat the Heat’ gaan de onderzoekers een persoonlijk hitte-profiel van iedere sporter opstellen, waardoor het mogelijk is om gepersonaliseerde koelstrategieën en warmte-acclimatie toe te passen.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen.


Headerfoto door Guus Dubbelman.

Contact

dr. Thijs Eijsvogels
projectcoördinator

contact

COOLVID-project

Heeft zorgpersoneel dat beschermende kleding draagt tegen het coronavirus en het daardoor mogelijk te heet krijgt, baat bij hulpmiddelen zoals koelvesten? Dat gaat het Radboudumc samen met TNO onderzoeken in het COOLVID project. lees meer

Persoonlijk hitte-profiel

Tijdens sporten en bewegen neemt de warmteproductie in het lichaam toe waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer deze temperatuur teveel toeneemt, kan dit invloed hebben op de sporter zijn of haar prestatievermogen en gezondheid.

lees meer

Persoonlijk hitte-profiel

Tijdens sporten en bewegen neemt de warmteproductie in het lichaam toe waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Wanneer deze temperatuur teveel toeneemt, kan dit invloed hebben op de sporter zijn of haar prestatievermogen en gezondheid (bijvoorbeeld oververhitting of hitteberoerte).

Aangezien de mate van lichaamstemperatuurstijging sterk verschilt tussen individuen, is het van belang om bij TeamNL-sporters een persoonlijk hitteprofiel op te stellen. Hiervoor worden gepersonaliseerde inspanningstesten uitgevoerd in de klimaatkamer op Sportcentrum Papendal. Iedere sporter voert één inspanningstest uit in een koel klimaat (15 graden, normale luchtvochtigheid) en één inspanningstest in het 'Tokyo-klimaat' (ruim 32 graden, hoge luchtvochtigheid). Tijdens beide testen worden uitgebreide fysiologische metingen verricht om de effecten van inspanning in de hitte op het prestatievermogen en de thermoregulatie van de atleet nauwkeurig in kaart te brengen.
 
Aan de hand van de informatie uit de hitteprofielen zal het onderzoeksteam een gepersonaliseerd advies geven over bijvoorbeeld een optimale warmteacclimatie en de inzet van effectieve en vernieuwende koelstrategieën. Op deze manier zal het onderzoeksteam bijdragen aan maximale en veilige sportprestaties tijdens de Spelen 2020 in Tokyo.


Foto door Guus Dubbelman.

Optimale koel­strategieën

Koelstrategieën kunnen de sportprestatie tijdens inspanning in de hitte verbeteren. Er zijn verschillende koelstrategieën die door sporters kunnen worden toegepast. En binnen iedere koelstrategie zijn er diverse koelmethoden.

lees meer

Optimale koel­strategieën

Koelstrategieën kunnen de sportprestatie tijdens inspanning in de hitte verbeteren. Dit komt doordat ze de toename in lichaamstemperatuur beperken. Er zijn verschillende koelstrategieën die door sporters kunnen worden toegepast: koelen voor het sporten (pre-cooling) en koelen tijdens het sporten (per-cooling). Binnen iedere koelstrategie zijn er vervolgens weer diverse koelmethoden beschikbaar, zoals het dragen van een koelvest, het drinken van koud water of ijsschaafsel, het plaatsen van icepacks, en het gebruiken van menthol.

Het doel van het Thermo Tokyo project is om de meest effectieve koelstrategie en -methode te selecteren voor iedere individuele sporter op basis van het persoonlijke hitteprofiel. Daarnaast zal er in samenwerking met het bedrijfsleven, ingezet worden op de ontwikkeling van nieuwe innovatieve koelmethoden die TeamNL een voorsprong moeten opleveren ten opzichte van de internationale concurrentie.
Headerfoto door Irmo Keizer.

Oranjesupporters in de hitte van Tokyo

De combinatie van een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid is niet alleen uitdagend voor sporters, maar mogelijk ook voor supporters. lees meer

Het klimaat in Tokyo

Wat maakt het Tokyo-klimaat nou zo zwaar voor onze atleten?

lees meer

Het klimaat in Tokyo

Het uitdagende klimaat in Tokyo staat aan de voet van dit project. Maar wat maakt dit klimaat nou zo zwaar voor atleten?
 
Tijdens het sporten wordt 80% van de energie die verbruikt wordt door spieren omgezet in warmte. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Hoe warmer de omgeving, hoe moeilijker het lichaam de overtollige warmte kwijt kan raken. Daarnaast speelt ook de luchtvochtigheid een belangrijke rol. De meest effectieve manier om warmte kwijt te raken is door te zweten. Maar wanneer de luchtvochtigheid hoog is, verdampt zweet veel minder goed. Hierdoor wordt warmteverlies aan de omgeving beperkt.

Op een gemiddelde zomerdag in Tokyo ligt de temperatuur rond de 33 graden en is de luchtvochtigheid 76%. De combinatie van een hoge tempratuur en luchtvochtigheid maken de omstandigheden tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Tokyo zo uitdagend. Bij inspanning zal de lichaamstemperatuur van sporters extra stijgen. Hierdoor hebben sporters een verhoogd risico op hittegerelateerde aandoeningen (bijvoorbeeld hitte-uitputting en hitteberoerte) en zal de sportprestatie afnemen. Een gepersonaliseerde voorbereiding is daarom essentieel om veilig en maximaal te kunnen presteren.


Acclimatie

Het duurt 10 tot 14 dagen voordat een lichaam gewend is aan de hitte. Onze topsporters moeten daarom op tijd wennen aan het klimaat in Tokyo.

lees meer

Acclimatie

Het menselijk lichaam is uitstekend in staat om zich aan te passen aan een warm en vochtig klimaat. Maar het duurt 10 tot 14 dagen voordat het lichaam gewend is aan de hitte. Wanneer een lichaam zich aan het aanpassen is, is de lichaamstemperatuur wat lager dan gewoonlijk, neemt het bloedvolume toe, start je eerder met zweten, en neemt de rusthartslag af. Na deze aanpassingen kan een sporter tot 30% beter presteren in de hitte. Het is dus van groot belang om in de voorbereidingsroute naar de Spelen in Tokyo voldoende te wennen aan het extreme klimaat.
 
Aangezien het niet voor iedere sporter mogelijk is om tijdig naar Tokyo te reizen, en aangezien de positieve aanpassingen van gewenning aan de hitte weer afnemen als een sporter naar een koel klimaat terugkeert, zal Team Thermo Tokyo nieuwe acclimatie- en her-acclimatiestrategieën onderzoeken. Op deze manier zal TeamNL zich beter kunnen voorbereiden op maximale en veilige sportprestaties in de hitte van de Olympische en Paralympische Spelen 2020.

In de media

Nieuwsitems rondom Thermo Tokyo en de spin-off COOLVID.

lees meer

In de media


    • De Gelderlander: 16 januari 2021 - Koelvesten maken het werk op corona-afdeling van het Radboudumc draaglijker.
    • Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde: 15 januari 2021 - COVID-verpleegkundige komt beter de dienst door met koelvest.
    • Reuters Health: 13 januari 2021 - Cooling vests may erase clinicans' PPE heat strain.
    • NOS: 7 januari 2021 - Koelvest nu standaarduitrusting voor corona-verpleegkundigen in het Radboudumc.
    • Sportfolio: januari 2021 - New model for creating physical activity-friendly cities (full magazine can be downloaded here).


Effect van hitte tijdens Marathon Eindhoven

In dit item van Omroep Brabant is te zien wat het effect van hitte is op sportprestatie.

Volledige projectvideo

In de video wordt toegelicht hoe prestatieverlies geminimaliseerd kan worden en hoe topsporters op een veilige manier maximaal kunnen presteren in een warm en vochtig Tokyo.

Trailer van de projectvideo

In de video geeft Thijs Eijsvogels een eerste inkijk in het project.

Team Thermo Tokyo