Wat is duizeligheid?

Iedereen is wel eens duizelig geweest. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of het gevoel dat zij zelf rondtollen.

lees meer

Wat is duizeligheid?

Duizeligheid is eerder een symptoom dan een aandoening; iedereen is het wel eens geweest. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of het gevoel dat zij zelf rondtollen. Normaal gesproken krijgt iedereen voortdurend informatie over de ruimte om zich heen en de positie die het lichaam daarbinnen inneemt via het evenwichtsorgaan, de ogen, spieren en pezen. Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren van het lichaam, zodat we onze houding en het evenwicht kunnen aanpassen en bewaren.

Er gaan ook signalen met informatie naar de hersenen waar het bewustzijn zit. Als daar verkeerde of onbekende signalen binnenkomen, ontstaat het gevoel van duizeligheid. Duizeligheid is de ervaring van een gevoel dat op zichzelf niet gemeten kan worden.

Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het binnenoor. Bij de minderheid van de patiënten met duizeligheidsklachten bevindt zich de oorzaak in een van de evenwichtsorganen. Andere oorzaken kunnen zijn: relatie met de bloeddruk, relatie met de ademhaling, medicijngebruik en pyschische klachten leidend tot duizeligheidsklachten.
 
Oorzaken die liggen in of rondom het evenwichtsorgaan kunnen zijn: ziekte van Ménière, gezwel uitgaande van de evenwichtszenuw, migraine van het evenwichtssysteem. Klassieke voorbeelden zijn ook wagen- en zeeziekte.

Bijkomende symptomen

De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait en het gevoel dat zij zelf rondtollen.

Als u dit gevoel heeft, kunt u gedesoriënteerd zijn en moeite hebben met het bewaren van uw evenwicht. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten zoals:
 • angst,
 • zweten,
 • geeuwen,
 • zuchten,
 • misselijkheid,
 • braken.
Hoe meer de duizeligheid als draaingen worden beschreven, hoe meer waarschijnlijk het is dat de oorzaak is gelegen in het evenwichtsorgaan zelf. Dit zal met uw arts uitgebreid ter sprake komen.

Onderzoeken

 • We onderzoeken de werking van uw evenwichtsorganen, die deel uitmaken van het binnenoor.

  naar het onderzoek


Behandeling Wat kunnen we doen?

Voor de klacht duizeligheid zelf bestaat geen medicijn. Om u een goede behandeling te geven is het belangrijk om de oorzaak van uw klachten te vinden.

lees meer

Behandeling Wat kunnen we doen?

Uw dokter is vooral geïnteresseerd in de oorzaak van uw klachten om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen instellen: als men weet waar "de fout" zit, dan is er misschien ter plaatse ook iets aan te doen. Voor de klacht duizeligheid zelf bestaat geen medicijn.

Grofweg kan de behandeling als volgt worden onderverdeeld:
 • aanpak van de oorzaak: een aandoening van een evenwichtsorgaan kan door de KNO-arts vaak goed behandeld worden. Algemene ziekten, van hart en bloedvaten, suikerziekte, bloedarmoede en aandoeningen van het zenuwstelsel kunnen behandeld worden door de huisarts of andere specialisten.
 • aanpak van de gevolgen: gelukkig is het centrale zenuwstelsel meestal in staat de beschadiging van een deel van het evenwichtssysteem te compenseren. Bij het aanleren hiervan kan hulp geboden worden, bijvoorbeeld door een fysiotherapeut.

Meer informatie


Contact

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

(024) 361 35 06
(024) 361 49 26

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang West
Route: 383

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 383

Afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer

Onze mensen