Wat is genitale psoriasis?

Psoriasis in de schaamstreek heet genitale psoriasis. Soms spreekt men over psoriasis inversa, dit is psoriasis in de huidplooien (liezen, oksels, plooi onder de borsten, buikplooi, navel, bilspleet en plooien van de genitale huid).

Genitale psoriasis kan op elke leeftijd ontstaan en komt vaak voor, bij zowel mannen als vrouwen. Ook (jonge) kinderen kunnen psoriasis in de schaamstreek krijgen. Het voorkomen van genitale psoriasis wordt vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van alle mensen met psoriasis ooit last heeft gehad van psoriasis in de schaamstreek.

Kenmerken van genitale psoriasis

Roodheid van de huid, variërend van lichtroze tot vuurrood, staat voorop bij genitale psoriasis. De huid kan schilferen, maar dit is vaak minimaal. De plekken variëren in grootte en kunnen overal in de schaamstreek voorkomen:

 • Vrouwen: venusheuvel, grote en kleine schaamlippen, liesplooi, dijbeenplooi, huid richting en rond anus.
 • Mannen: penisbasis, penis, eikel, balzak, liesplooi, dijbeenplooi, huid richting en rond anus.

De klachten van patiënten met genitale psoriasis zijn wisselend. De meeste mensen met genitale psoriasis hebben last van jeuk. Ook kan de huid pijn doen of branderig aanvoelen. De hevigheid van deze klachten kan variëren van minimaal tot zeer ernstig. Er kunnen kloofjes en barstjes in de huid ontstaan die zeer pijnlijk
kunnen zijn, vooral bij toiletbezoek.

Net als bij psoriasis op de rest van het lichaam kan genitale psoriasis verergeren door bijvoorbeeld beschadiging van de huid, ziekte en psychische stress. Logischerwijs kunnen genitale klachten bij psoriasispatiënten ook duiden op een andere aandoening dan genitale psoriasis, bijvoorbeeld een schimmelinfectie, een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) of een andere huidziekte. Bij twijfel is
het belangrijk om u te laten onderzoeken door een arts.

Patiëntenzorg Aandoeningen Genitale psoriasis

Wat is genitale psoriasis?

Genitale psoriasis is psoriasis in de schaamstreek en kan op elke leeftijd ontstaan.

lees meer

Behandeling van genitale psoriasis

Er zijn verschillende mogelijkheden om genitale psoriasis te behandelen. De huid in de schaamstreek is erg dun en kwetsbaar. Hier wordt bij de behandeling rekening mee gehouden.

 • Hierbij wordt zalf en/of crème op de psoriasisplekken aangebracht.

  lees meer


  Lokale behandeling

  Hierbij wordt zalf en/of crème op de psoriasisplekken aangebracht. Meestal wordt er bij psoriasis in de schaamstreek gekozen voor milde tot matig sterke corticosteroïden (bijnierschorshormonen) of vitamine D3-afgeleiden. Soms wordt gekozen voor koolteer. Het wordt aanbevolen om naast deze geneesmiddelen dagelijks een vette, verzorgende crème of zalf te gebruiken. Gebruik de lokale behandeling altijd zoals uw arts heeft voorgeschreven om bijwerkingen te voorkomen.
   


 • Systemische therapie

  Hierbij krijgt u medicijnen als tablet of via een injectie of infuus. Tot deze behandelingen behoren bijvoorbeeld methotrexaatciclosporine, fumaraten en biologicals.

  Het komt niet vaak voor dat er voor genitale psoriasis een systemische therapie wordt ingezet, maar net als bij psoriasis op de rest van het lichaam, kan psoriasis in de schaamstreek er goed op reageren.


 • Niet geschikt

  Sommige behandelingen die bij psoriasis op het lichaam worden gebruikt, zijn niet geschikt voor toepassing bij genitale psoriasis. Dit geldt voor ditranol (brandzalf) en lichttherapie.


Onderzoek bij genitale psoriasis

De diagnose ‘genitale psoriasis’ kan meestal worden gesteld op basis van de kenmerkende huidafwijkingen.

lees meer

Onderzoek bij genitale psoriasis

De diagnose ‘genitale psoriasis’ kan meestal worden gesteld op basis van de kenmerkende huidafwijkingen. In een enkel geval kunnen er enkele huidschilfers worden afgeschraapt of kan onder plaatselijke verdoving een stukje huid worden weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt).

Vrouwen kunnen bij twijfel over de diagnose een bezoek brengen aan de Vulvapoli. Dit is een samenwerking tussen de afdelingen Dermatologie en Gynaecologie. De combinatie van deze specialisten zorgt vaak voor een snelle diagnose en passende behandeling.


Adviezen over verzorging van de huid

 • Was de schaamstreek met lauw water; vermijd het gebruik van zeep, badolie, badzout of badschuim.
 • Gebruik bij voorkeur geen washandje. Als dat toch nodig is, wrijf dan niet te hard.
 • Vermijd krabben.
 • Dep na douchen de huid van de schaamstreek droog met een schone handdoek en föhn het gebied eventueel met koude lucht droog.
 • Vermijd het gebruik van vaginale douches en intiemspray.
 • Vermijd strak zittend ondergoed en strak zittende broeken.
 • Draag uitsluitend katoenen ondergoed en vermijd synthetisch materiaal.
 • Vermijd het gebruik van geparfumeerd toiletpapier of vochtige doekjes.
 • Veeg altijd af van voor naar achter.
 • Bescherm de huid door meerdere malen per dag een dun laagje vette zalf of crème aan te brengen.

Praten over genitale psoriasis

Het voeren van een gesprek over genitale psoriasis is niet voor iedereen even makkelijk.

lees meer

Praten over genitale psoriasis

In de spreekkamer

Klachten van de huid in de schaamstreek worden niet altijd even gemakkelijk besproken. Patiënten blijven vaak lang met de klachten rondlopen zonder hun arts te raadplegen. Dit gebeurt vaak uit schaamte. Toch is het belangrijk uw arts te zeggen wanneer u klachten in de schaamstreek heeft. Uw arts kijk hier niet van op en kan een diagnose stellen en de aandoening op de juiste wijze behandelen.

Emotionele aspecten

Genitale psoriasis kan een grote impact op de kwaliteit van leven hebben. Psoriasis in dit intieme gebied kan naast de lichamelijke klachten ook veel psychisch leed veroorzaken.

Jeuk door genitale psoriasis kan de hele dag door aanwezig zijn en is voor veel patiënten ontzettend hinderlijk. Leven met jeuk in de genitale regio is geen gemakkelijke opgave. Het geeft de neiging om te krabben, wat niet altijd mogelijk is in het openbaar. Patiënten voelen zich hierdoor vaak radeloos. Daarnaast kunnen
mensen onzeker zijn door de huidziekte of door de behandeling. Ze kunnen zich schamen of zich ontzettend opgelaten voelen.

Uit onderzoek bij veel psoriasispatiënten blijkt dat genitale psoriasis ook op de (seksuele) relatie veel impact kan hebben. 

Het is niet voor iedereen gemakkelijk om te spreken over deze onderwerpen. Toch kunt u ook hiermee bij uw arts terecht. Afhankelijk van uw problemen, en als u hier behoefte aan heeft, kan uw arts u doorverwijzen naar een medisch psycholoog of seksuoloog. Deze hulpverleners kunnen u helpen bij het accepteren van
en leren omgaan met uw huidziekte en de gevolgen hiervan voor uw (seksuele) kwaliteit van leven.


Afdeling Dermatologie

Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. De meeste onderzoeken en behandeling vinden poliklinisch plaats.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet