Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Veel mensen merken dat hun psoriasis minder wordt door de zon. Dit heeft te maken met ultraviolette straling (UV). We kunnen het effect van zonlicht nadoen met kunstmatige lichtbronnen.

lees meer

Wanneer gebruiken we lichttherapie?

Zonlicht heeft een gunstig effect op sommige huidziekten. Veel mensen merken dat hun psoriasis minder wordt door de zon. Dit heeft te maken met ultraviolette straling (UV). Dit onderdrukt de ontstekingsreactie in de huid. We kunnen het effect van zonlicht nadoen met kunstmatige lichtbronnen.

Bij lichttherapie maken we gebruik van kunstlicht. Veel mensen brengen lichttherapie in verband met radiotherapie (bestraling). Dat is een misverstand: lichttherapie heeft niets te maken met radioactieve straling.
 

Wanneer krijgt u een lichtbehandeling?

  • als smeren niet voldoende helpt
  • als de psoriasis op meer dan 10% van uw lichaam zit
  • als er veel kleine plekjes zijn
U kunt uw hele lichaam laten belichten of gedeelten van uw lichaam.

Ook voor eczeem

Lichttherapie kan ook helpen bij sommige vormen van eczeem.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Niet smeren vlak voor de behandeling

Tot 2 uur vóór een belichting mag u de huid insmeren met een vette zalf. Ook adviseren we direct na de belichting weer goed in te smeren.

De behandelingen


UV-B lichttherapie

De behandeling met UV-B duurt acht tot tien weken. Afhankelijk van uw aandoening krijgt u drie tot vijf behandelingen per week. U kunt uw hele lichaam laten belichten of delen ervan.

lees meer

PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gebruikt u tijdens de behandelperiode medicijnen die uw huid gevoeliger maken voor dit licht.

lees meer

(Lokale) bad-PUVA

De stralen van UV-A licht hebben bij de meeste ziektebeelden weinig of geen effect. Daarom gaat u voor de belichting in een bad. Toevoegingen aan het badwater maken uw huid gevoeliger licht.

lees meer

UVA-1

UVA-1 stralen dringen dieper in de huid door dan UVB. Hierdoor kunnen we met UVA-1 licht ziekteprocessen behandelen die zich in diepere huidlagen afspelen. Het kan zelfs gunstig effect hebben op organen, spieren en gewrichten.

lees meer

De behandeling wat kunt u verwachten?

U kunt uw hele lichaam laten belichten of alleen delen ervan. Dat geldt voor zowel de UVB- als de PUVA-therapie. Belangrijk: smeer voorafgaand aan een lichtbehandeling geen vitamine D3-crème of -zalf. Calcipotriol (zoals Daivonex) breekt snel af na blootstelling aan ultraviolet licht.

lees meer

De behandeling wat kunt u verwachten?

Lichttherapie is mogelijk met UVA- en met UVB-licht. UVA-licht is minder sterk dan UVB-licht. Daarom wordt UVA-lichttherapie altijd toepast in combinatie met het middel psoraleen. Dit heet PUVA-therapie.
 
U kunt uw hele lichaam laten belichten of alleen delen ervan. Tot 2 uur voor de belichting mag u de huid insmeren met een vette onderhoudszalf. Gebruik géén vitamine D3-crème of -zalf. Calcipotriol (zoals Daivonex) breekt snel af na blootstelling aan ultraviolet licht. Wij adviseren om de huid direct na de belichting weer goed in te smeren omdat de lampen uitdrogend werken.


Naar uw afspraak bij Dermatologie

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 374

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 374
  • Snel naar