Patientenzorg Behandelingen Koolteerproducten

Wat is koolteer

Behandeling met koolteer is een van de oudste behandelingen binnen de dermatologie. Tegenwoordig gebruiken we het vooral nog voor eczeem of psoriasis. De teer werkt jeukstillend, ontstekingsremmend en verkoelend, is antibacterieel en zwak schimmeldodend.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80


Over koolteer

Koolteer kan verwerkt worden in pasta’s, zalven, crèmes en lotions. Koolteerzalf moet u meestal een of twee keer per dag aanbrengen.

lees meer

Over koolteer

Koolteer kan verwerkt worden in pasta’s, zalven, crèmes en lotions. Veel gebruikte producten zijn:

  • Donkere koolteerpasta of –zalf (met 1,5%, 3%, en 5% koolteer): deze producten zijn grijs of groen van kleur.
  • Lichte koolteerzalf (met 10% koolteer): deze zalf is lichtroze/beige van kleur.

Koolteerzalf moet u meestal een of twee keer per dag aanbrengen.

Voor eczeem of psoriasis krijgt u naast koolteerzalf meestal ook een vette basiscrème of zalf. Deze houden uw huid soepel, gaan uitdroging van uw huid tegen en kunt u onbeperkt gebruiken. Bij (ernstige) eczeem of psoriasis schrijven we daarnaast soms ook hormoonzalf voor.


Nadelen en bijwerkingen van koolteer

Koolteer heeft een sterke geur. Sommige mensen krijgen hierdoor in het begin hoofdpijn. Patiënten met astma krijgen soms benauwdheidsklachten.

lees meer

Nadelen en bijwerkingen van koolteer

  • Koolteer heeft een sterke geur. Sommige mensen krijgen hierdoor in het begin hoofdpijn. Patiënten met astma krijgen soms benauwdheidsklachten.
  • Koolteer geeft bruine verkleuring van uw huid en haren. Dit komt doordat de koolteer in de hoornlaag van uw huid opstapelt. Als u stopt met het product, verdwijnt dit binnen een paar dagen weer. Ook textiel zoals kleding, handdoeken en beddengoed kan verkleuren door koolteer. Deze vlekken zijn niet uitwasbaar.
  • Koolteer maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en verhoogt dus de kans op zonverbranding. Daarom moet u tijdens de behandeling en zelfs enkele weken daarna zonlicht vermijden. Dit geldt ook voor indirect zonlicht, zoals achter ramen en in de auto. Meestal is het voldoende bedekkende kleding te dragen.
  • Koolteer kan soms kleine ontstekingen of puistjes veroorzaken. Dit zien we vooral op behaarde huid, doordat haarzakjes geïrriteerd raken. Deze ontstekingen genezen binnen een paar dagen.
  • Koolteer kan een allergische reactie veroorzaken. Dit is een zeldzame bijwerking. Als u allergisch bent, stoppen we met de koolteerbehandeling.
  • Koolteer bevat stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat er bij therapeutisch, langdurig gebruik van koolteer, een verhoogd risico op kanker bestaat.
  • Tijdens de eerste drie maanden van uw zwangerschap kunt u beter geen koolteerzalf gebruiken. Ook als u zwanger wilt worden, raden we het gebruik van koolteer af. Geeft u borstvoeding? Dan mag koolteer gewoon gebruiken. Zorg wel dat u de zalf niet smeert op de huid rond uw tepels en borsten.


Naar uw afspraak bij Dermatologie

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 374

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 374
  • Snel naar