Patiëntenzorg Behandelingen Koolteerproducten bij huidziekten

Wat is koolteer?

Behandeling met koolteer is een van de oudste behandelingen binnen de Dermatologie. Tegenwoordig gebruiken we het vooral nog voor eczeem of psoriasis. De teer werkt jeukstillend, ontstekingsremmend en verkoelend, is antibacterieel en zwak schimmeldodend.

Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Goed om te weten

Koolteerproducten geven niet uitwasbare vlekken. Neem oude kleding (t-shirt, rompertje, oud ondergoed en een legging) mee.

Het verloop van de behandeling

Koolteer kan verwerkt worden in o.a. zalf en pasta's. De lichte koolteerzalf smeert u ruim en minstens 2 keer per dag. De donkere teerzalf smeert u 1 of 2 keer per dag. lees meer

Het verloop van de behandeling

Koolteer kan verwerkt worden in o.a. zalf en pasta's. Veel gebruikte producten zijn:

 • Donkere koolteerpasta (met 3% of 5% koolteer): deze producten zijn grijs of groen van kleur.
 • Lichte koolteerzalf (met 10% koolteer): deze zalf is lichtroze/beige van kleur.

De lichte koolteerzalf smeert u ruim en minstens 2 keer per dag. Bij jeuk door het droger worden van de huid of korrelvorming door het opdrogen van de donkere teerzalf, smeert u nog vaker op een dag bij met lichte teerzalf.
De donkere teerzalf smeert u 1 of 2 keer per dag.

U draagt vervolgens buisverbanden om romp, armen en benen of een oud t-shirt met lange mouwen en een legging (baby’s en peuters een rompertje met korte mouwen). Om de 3 dagen wordt het verband verwisseld. Dagelijks smeert u onder het verband (laag-over-laag) bij met de verschillende zalven. Hoe vetter het verband, des te beter trekt de zalf in uw huid. Het buisverband heeft hierdoor een verkoelende en beschermende werking.

De behandeling met koolteerzalven wordt meestal gecombineerd met andere zalven, zoals: hormoonzalven, calcineurineremmers (bijv. Protopic, Elidel) en verschillende onderhoudszalven (bijv. unguentum cetomacrogolis).


Bijwerkingen en aandachts­punten

Koolteer heeft een sterke geur. Sommige mensen krijgen hierdoor in het begin hoofdpijn. Patiënten met astma krijgen soms benauwdheidsklachten. lees meer

Bijwerkingen en aandachts­punten

Bijwerkingen 

 • Koolteer heeft een sterke geur. Sommige mensen krijgen hierdoor in het begin hoofdpijn. Patiënten met astma krijgen soms benauwdheidsklachten.
 • Koolteer geeft bruine verkleuring van uw huid. Dit komt doordat de koolteer in de hoornlaag van uw huid opstapelt. Wanneer u stopt met het product, verdwijnt dit binnen een paar dagen weer. Ook textiel zoals kleding, handdoeken en beddengoed kan verkleuren door koolteer. Deze vlekken zijn niet uitwasbaar.
 • Koolteer maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en verhoogt daardoor de kans op zonverbranding. Daarom moet u tijdens de behandeling en zelfs enkele weken daarna direct zonlicht vermijden. Dit geldt ook voor indirect zonlicht, zoals achter ramen en in de auto. Meestal is het voldoende bedekkende kleding te dragen. Bij zonvakanties betekent dit 2 weken van tevoren stoppen met de lichte koolteer en 4 weken van tevoren stoppen met de donkere teerzalf.
 • Koolteer kan soms kleine ontstekingen of puistjes veroorzaken. Dit zien we vooral op behaarde huid, doordat haarzakjes geïrriteerd raken. Deze ontstekingen genezen binnen een paar dagen.
 • Koolteer bevat stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat er bij therapeutisch, langdurig gebruik van koolteer, een verhoogd risico op kanker bestaat.
 • Koolteer kan een allergische reactie veroorzaken. Als u allergisch bent, stopt de koolteerbehandeling.

Aandachtspunten

 • Donkere koolteerzalf geeft niet uitwasbare vlekken. Neem oude kleding mee zoals bijvoorbeeld een lang t-shirt met korte mouwen.
 • Neem voor baby’s en peuters een rompertje met korte mouwtjes mee, zodat het verband daaraan bevestigd kan worden.
 • Koolteerproducten zijn licht ontvlambaar zijn. Past u op met open vuur, roken en koken.   

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de eerste 3 maanden van uw zwangerschap kunt u beter geen koolteerzalf gebruiken. Ook als u zwanger wilt worden, raden we het gebruik van koolteer af. Geeft u borstvoeding? Dan mag u koolteer gewoon gebruiken. Zorg wel dat u de zalf niet smeert op de huid rond uw tepels en borsten.

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678
 • Medewerkers
 • Intranet