Wat is ditranol?

Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen en heeft een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg.

lees meer

Wat is ditranol?

Het doel van de behandeling met ditranol is het verminderen van psoriasisplekken. Bij psoriasis is er sprake van een verhoogde deling van de opperhuidcellen. Daarnaast is de huid ontstoken waardoor rode opgezette plekken met schilfers ontstaan. Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen. Ook heeft het een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg.

Ditranol is in verschillende sterktes verkrijgbaar. De sterkte van de ditranol en de inwerktijd zijn afhankelijk van de reactie van uw huid. Regelmatig verhogen we de sterkte en/of inwerktijd van het middel zodat uw huid niet aan het middel gewend raakt. Het is normaal dat u een licht branderig gevoel krijgt op uw huid en de huid een beetje rood is.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Goed om te weten

U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels.

lees meer

Goed om te weten

U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels. Het is daarom verstandig om oude kleding, ondergoed en (bad)slippers te dragen. Vlekken op sanitair en tegels kunt u voorkomen door deze af te plakken met plastic folie. Of u maakt vóór het douchen eerst de tegels en sanitair goed nat en reinig het direct na het douchen, eventueel met een zacht schuurmiddel.

Ditranol geeft een paars/bruine verkleuring van uw huid en nagels. De verkleuring van uw huid verdwijnt een aantal weken na het beëindigen van de behandeling. De verkleuring van uw nagels groeit langzaam uit.

Het verloop van de behandeling

Ditranol is verkrijgbaar in crème, zalf of pasta. U brengt ditranol 1 keer per dag aan op uw huid. U ontvangt hiervoor een zalfschema.

lees meer

Het verloop van de behandeling

Ditranol is in 3 verschillende samenstellingen verkrijgbaar:
  • Crème (ditranol in lanettecrème FNA)
  • Zalf (ditranol in vaseline)
  • Pasta (ditranol in zinkoxidepasta)

Crème

Ditranolcrème brengt u 1 keer per dag gelijkmatig en ruim op uw gehele huid aan of soms op bepaalde plekken. De crème mag u niet gebruiken op uw gezicht. Afhankelijk van uw thuissituatie bepaalt u zelf of u liever ’s morgens of ‘s avonds smeert. U volgt een zalfschema waarbij de inwerktijd van de crème minimaal 1 kwartier en maximaal 3 kwartier is. Afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid kunt u in overleg met uw arts of verpleegkundige het zalfschema aanpassen. Na de afgesproken inwerktijd wast u de crème zorgvuldig af onder de douche.

Zalf

Ditranolzalf brengt u ook 1 keer per dag gelijkmatig en ruim aan op uw huid. De zalf mag u niet gebruiken op uw gezicht en uw behaarde hoofd. Na het zalven krijgt u zogenaamde buisverbanden om uw armen, romp en benen. De zalf blijft 24 uur op uw huid. In overleg met uw arts of verpleegkundige kunt u de inwerktijd bij irritatie of roodheid van de huid verkorten door de zalf er van af te douchen.

Pasta

Ditranolpasta brengt u 1 keer per dag aan op uw psoriasisplekken. De plekken op uw gezicht, behaarde hoofdhuid en huidplooien behandelen we niet met de pasta. U brengt de pasta nauwkeurig aan op de psoriasisplekken. Na het aanbrengen van de pasta bestrooit u de plekken met talkpoeder. Dit voorkomt dat de pasta ‘uitloopt’ en daardoor irritatie veroorzaakt op uw gezonde huid. Na het zalven krijgt u buisverbanden om uw armen, romp en benen.

Ditranolpasta verwijdert u na de inwerktijd met behulp van gazen die gedrenkt zijn in een speciale olie. Door met deze gazen over de psoriasisplekken te wrijven (‘uit te oliën’) wordt de pasta verdund. Dit uitoliën gebeurt nauwkeurig, zodat de pasta zo min mogelijk op uw gezonde huid terecht komt. De resten (verdunde) ditranolpasta wast u onder de douche goed af met water en zeep.
 

Aanvullende zalfbehandeling

Ontschilferzalf
Wanneer uw huid schilfert is het belangrijk om de schilfers met ontschilferzalf (bijvoorbeeld 10% salicyl in vaseline) te verwijderen. Deze zalf vermindert de schilfering waardoor de Ditranol beter kan inwerken op uw psoriasisplekken. Probeer niet te krabben, plukken of schuren aan de schilfers. Dit verergert de psoriasis.

Onderhoudszalf
Vette onderhoudszalven geven uw huid een betere conditie. De meest gebruikte onderhoudszalven zijn valette (vaseline/lanette-crème) en cetomacrogolzalf. Na het douchen kunt u zich hiermee insmeren. U mag zo nodig vaker met de onderhoudszalf smeren. Gebruik de onderhoudszalf niet binnen 2 uur vóór de ditranolbehandeling. De ditranol kan dan onvoldoende op de huid inwerken.

Bijwerkingen van ditranol

Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Zo kunt u lichte irritatie op uw huid ervaren.

lees meer

Bijwerkingen van ditranol

Bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Dit zijn:
  • Lichte irritatie bij gebruik van ditranol. Dit is normaal.
  • Bij pijn, roodheid en/of een duidelijk prikkend/geïrriteerd gevoel, stopt u met het zalven van de ditranol en volgt u de instructies achterop het zalfschema. U kunt altijd (telefonisch) overleggen met uw arts of verpleegkundige. De mogelijkheid bestaat dat de therapie voor korte tijd wordt onderbroken en u vervolgens weer opnieuw start met een lagere concentratie ditranol of een kortere inwerktijd.
  • Pas op met wrijven in uw ogen. Irritaties in uw oog door ditranol kunnen leiden tot ontsteking van het bindvlies. Spoel uw ogen goed uit met warm water.
 

Zwangerschap, kinderwens en borstvoeding

Veel patiënten in de vruchtbare leeftijd zijn reeds behandeld met ditranol. Op basis van deze ervaringen zijn er geen aanwijzingen dat ditranol een negatieve invloed heeft op zwangerschap of het ongeboren kind. Mocht u echter een kinderwens hebben of zwanger zijn, bespreek dit dan met uw arts. Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u in overleg met de arts ditranol gebruiken. Vermijd bij het insmeren van uw huid uw borsten en pas op voor huidcontact met uw baby wanneer u ingesmeerd bent met ditranol. Dit in verband met de kans op irritatie.


Naar uw afspraak bij Dermatologie

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 374

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 374

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte met rode en schilferende plekken. Die plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen.

lees meer
  • Snel naar