Patiëntenzorg Behandelingen Ditranol bij psoriasis

Wat is ditranol?

Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen en heeft een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg. lees meer

Wat is ditranol?

Het doel van de behandeling met ditranol is het verminderen van psoriasisplekken. Bij psoriasis is er sprake van een verhoogde deling van de opperhuidcellen. Daarnaast is de huid ontstoken waardoor rode opgezette plekken met schilfers ontstaan. Ditranol remt de deling van de opperhuidcellen. Ook heeft het een gunstig effect op de ontsteking van de psoriasisplekken. Door het gebruik van ditranol blijft de psoriasis voor kortere of langere tijd weg.

Ditranol is in verschillende sterktes verkrijgbaar. De sterkte van de ditranol en de inwerktijd zijn afhankelijk van de reactie van uw huid. Regelmatig verhogen we de sterkte en/of inwerktijd van het middel zodat uw huid niet aan het middel gewend raakt. Het is normaal dat u een licht branderig gevoel krijgt op uw huid en de huid een beetje rood is.


Contact

Behandelunit Dermatologie

ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur
Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Goed om te weten

U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels. lees meer

Goed om te weten

U moet u er rekening mee houden dat ditranol paarse, onuitwasbare verkleuringen geeft op kleding, handdoeken, washandjes en op sanitair en tegels. Het is daarom verstandig om oude kleding, ondergoed en (bad)slippers te dragen. Vlekken op sanitair en tegels kunt u voorkomen door deze af te plakken met plastic folie. Of u maakt vóór het douchen eerst de tegels en sanitair goed nat en reinig het direct na het douchen, eventueel met een zacht schuurmiddel.

Ditranol geeft een paars/bruine verkleuring van uw huid en nagels. De verkleuring van uw huid verdwijnt een aantal weken na het beëindigen van de behandeling. De verkleuring van uw nagels groeit langzaam uit.

Het verloop van de behandeling

Ditranol is verkrijgbaar in crème en zalf in verschillende concentraties. De beide behandelingen hebben dezelfde werking, namelijk het remmen van de versnelde celdeling bij psoriasis. lees meer

Het verloop van de behandeling

Ditranol is verkrijgbaar in crème en zalf in verschillende concentraties. De beide behandelingen hebben dezelfde werking, namelijk het remmen van de versnelde celdeling bij psoriasis. Samen met uw behandelend arts en verpleegkundige maakt u een keuze voor een van de behandelingen. We onderscheiden de volgende 2 soorten:
  • korte contactbehandeling met crème (ditranol in lanettecrème FNA)
  • 24-uursbehandeling met zalf (ditranol in vaseline)
De keuze voor een van bovenstaande behandelingen is vaak uit praktische overwegingen en daarnaast is het afhankelijk van uw tijd, ervaring vanuit vorige behandelingen of misschien omdat u een erg droge huid heeft. Laat u goed informeren en kijk wat voor u haalbaar is.

Crème

Ditranolcrème brengt u 1 keer per dag gelijkmatig, nauwkeurig en vlot op uw gehele huid aan of soms op bepaalde plekken. De crème mag u niet gebruiken op uw gezicht, wel op uw hoofdhuid. Afhankelijk van uw thuissituatie bepaalt u zelf of u liever ’s morgens of ‘s avonds smeert. U volgt een zalfschema waarbij de inwerktijd van de crème minimaal 1 kwartier en maximaal 3 kwartier is. Trek vervolgens een oude badjas of joggingpak aan. Let op vlekken in uw meubilair en sanitair (bril van het toilet). Zorg voor het douchen dat u de tegels en vloer van de doucheruimte goed nat maakt. Na de afgesproken inwerktijd wast u de crème zorgvuldig af onder een warme douche. Droog uwzelf af en smeer daarna uw huid in met een onderhoudszalf, bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis.

Afhankelijk van de gevoeligheid van uw huid kunt u in overleg met uw arts of verpleegkundige het zalfschema aanpassen.

Zalf

Ditranolzalf brengt u ook 1 keer per dag meestal voor het slapen gaan, gelijkmatig aan op uw huid. De zalf mag u niet gebruiken op uw gezicht en uw behaarde hoofd. Na het zalven trekt u een oude pyjama of buisverbanden aan. Bescherm uw beddengoed en matras. De zalf blijft 24 uur op uw huid. De volgende dag mag u 's morgens douchen en zalft u uw huid vervolgens in met een onderhoudszalf, bijvoorbeeld unguentum cetomacrogolis.

Aanvullende zalfbehandeling

Ontschilferzalf
Wanneer uw huid schilfert is het belangrijk om de schilfers met ontschilferzalf (bijvoorbeeld 10% salicyl in vaseline) te verwijderen. Deze zalf vermindert de schilfering waardoor de Ditranol beter kan inwerken op uw psoriasisplekken. Probeer niet te krabben, plukken of schuren aan de schilfers. Dit verergert de psoriasis.

Onderhoudszalf
Vette onderhoudszalven geven uw huid een betere conditie. De meest gebruikte onderhoudszalf is cetomacrogolzalf. Na het douchen kunt u zich hiermee insmeren. U mag zo nodig vaker met de onderhoudszalf smeren. Gebruik de onderhoudszalf niet binnen 2 uur vóór de ditranolbehandeling. De ditranol kan dan onvoldoende op de huid inwerken.

Aandachts­punten

Lees hier waar u op moet letten bij het smeren van ditranol. Zorg bijvoorbeeld dat uw huid vrij is van schilfers en beoordeel eerste de roodheid van uw huid. lees meer

Aandachts­punten

  • Zorg dat uw huid vrij van schilfers is, door schilfers trekt de ditranol niet.
  • Beoordeel voor het smeren eerst de roodheid van uw huid.
  • Bij irritatie, roodheid of jeuk kunt u de huid verzachten door met een onderhoudzalf te smeren.
  • Houd de verschillende concentraties gescheiden in uw koelkast.
  • U mag de ditranoltubes een halfuur voor het smeren uit de koelkast halen. 

Bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Zo kunt u lichte irritatie op uw huid ervaren. lees meer

Bijwerkingen

Er zijn een aantal bijwerkingen bij het gebruik van ditranol. Dit zijn:

  • Lichte irritatie (lichte roodheid of branderig gevoel) bij gebruik van ditranol. Dit is normaal.
  • Bij pijn, forse roodheid en/of een duidelijk prikkend/geïrriteerd gevoel, stopt u met het zalven van de ditranol en volgt u de instructies achterop het zalfschema. U kunt altijd (telefonisch) overleggen met uw arts of verpleegkundige. De mogelijkheid bestaat dat de therapie voor korte tijd wordt onderbroken en u vervolgens weer opnieuw start met een lagere concentratie ditranol of een kortere inwerktijd.
  • Pas op met wrijven in uw ogen. Irritaties in uw oog door ditranol kunnen leiden tot ontsteking van het bindvlies. Spoel uw ogen goed uit met warm water.

Zwangerschap, kinderwens en borstvoeding

Veel patiënten in de vruchtbare leeftijd zijn reeds behandeld met ditranol. Op basis van deze ervaringen zijn er geen aanwijzingen dat ditranol een negatieve invloed heeft op zwangerschap of het ongeboren kind. Mocht u echter een kinderwens hebben of zwanger zijn, bespreek dit dan met uw arts. Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u in overleg met de arts ditranol gebruiken. Vermijd bij het insmeren van uw huid uw borsten en pas op voor huidcontact met uw baby wanneer u ingesmeerd bent met ditranol. Dit in verband met de kans op irritatie.


Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak behandelunit Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte met rode en schilferende plekken. Die plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen. lees meer

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis begint bij 1 op de 3 patiënten al op de kinderleeftijd. De kinderpsoriasis poli is een spreekuur voor kinderen met psoriasis. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet