Over het behandelcentrum

Het Hiv-behandelcentrum is een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra van Nederland. Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden. 

lees meer

Over het behandelcentrum

Welkom bij het hiv-behandelcentrum, een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra in Nederland (24 centra voor volwassenen en 4 kinderbehandelcentra). Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden. 

Bekijk alle erkende hiv-behandelcentra in Nederland op de website van hiv-monitoring.

Ons toegewijde team bestaat uit artsen, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en doktersassistenten. Samen streven we naar een hoge kwaliteit van zorg voor onze patiënten. We werken nauw samen met apothekers, virologen, maatschappelijk werkers, psychologen, psychiaters en gynaecologen om u de beste zorg te bieden.

Momenteel behandelen we bijna 800 volwassenen met hiv, en in het Amalia Kinderziekenhuis zorgen we voor ongeveer 20 kinderen/jongeren met hiv onder de 18 jaar. Tijdens de behandeling besteden we veel aandacht aan zowel uw lichamelijke als psychische gezondheid.

Bij ons staat uw welzijn centraal en we streven naar gedeelde besluitvorming in uw zorgtraject. Het hiv-behandelcentrum is een gespecialiseerd onderdeel van de Interne Geneeskunde. We begrijpen dat medische termen soms ingewikkeld kunnen zijn, dus voel u vrij om vragen te stellen. Uw begrip en comfort zijn voor ons van het grootste belang.


Contact met ons centrum

Hiv-behandelcentrum

(024) 361 65 04
contactformulier

Naar uw afspraak bij ons centrum

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak bij ons centrum

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678

Meedoen aan onderzoek

Wanneer u hiv heeft, kunt u soms deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek. Dit kan bijdragen aan verbetering van de hiv-zorg. U bent altijd vrij om niet aan wetenschappelijk onderzoek deel te nemen wanneer u daarvoor wordt uitgenodigd. 

lees meer

Hiv

Hiv, wat staat voor Humaan Immunodeficiëntie Virus, is een virus dat ons immuunsysteem aantast. In Nederland wordt hiv meestal overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Het hiv-virus zit in lichaamsvloeistoffen zoals sperma, bloed, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk.

lees meer

Behandeling Hiv

Sinds 1996 heeft de ontwikkeling van medicijnen tegen hiv een enorme sprong voorwaarts gemaakt. Hierdoor is de levensverwachting van mensen met hiv nu vergelijkbaar met die van mensen zonder hiv.

lees meer

Een afspraak op de polikliniek


Eerste bezoek

Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg 3 stappen om u voor te bereiden.

lees meer

Eerste bezoek

Uw eerste bezoek aan het hiv-behandelcentrum is essentieel voor uw zorgtraject. Volg deze stappen om u voor te bereiden:

 1. Verwijzing: Uw arts, specialist of GGD zorgt voor een verwijzing naar het hiv-behandelcentrum.
 2. Afspraak: Na verwijzing wordt u binnen 5 dagen opgeroepen voor een afspraak op de polikliniek. 
 3. Benodigdheden: Neem bij uw eerste bezoek een verwijsbrief, verzekeringsbewijs, identiteitsbewijs, BSN en een lijst van uw medicijnen mee.


Uw eerste afspraak heeft u met een internist-infectioloog of een verpleegkundig specialist. De afspraak duurt ongeveer 1-2 uur. U kunt vragen stellen en uw klachten bespreken en de arts voert een  lichamelijk onderzoek uit. Ook krijgt u informatie over de ziekte en de behandeling en we nemen bloed af voor onderzoek. We maken een ECG (harfilmpje) en een röntgenfoto van uw longen. En we testen of u een soa of tuberculose heeft.
 


Tweede bezoek

1 tot 2 weken na uw eerste bezoek heeft weer een  afspraak bij de internist-infectioloog of de verpleegkundig specialist. De uitslagen van de onderzoeken zijn dan bekend. We bespreken de uitslagen met u en stemmen een behandelplan met u af.


Vervolg­bezoeken

Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden. 

lees meer

Vervolg­bezoeken

Afhankelijk van uw klachten en onderzoeksuitslagen maken we vervolgafspraken met u. De termijn voor de volgende afspraak kan dan verschillen van een dag tot enkele maanden. 
Wanneer uw gezondheid het toelaat, heeft u poliklinische controles. Meestal is dat 2 keer per jaar, waarbij de internist en verpleegkundig specialist afwisselend bij uw consult aanwezig zijn. Zo kunnen we het beloop van de infectie goed volgen en uw behandeling bijstellen als dat nodig is.

Als u 1 week voor uw controleafspraken bloed laat prikken, zijn de uitslagen bekend tijdens uw controlebezoek en kunnen we die met u bespreken. Daarnaast bespreken we uw klachten. Als het nodig is, wordt u opnieuw lichamelijk onderzocht. Soms is aanvullend bloedonderzoek nodig. Een controleafspraak duurt ongeveer 45 minuten: 15 minuten bij de internist en 30 minuten bij de verpleegkundig specialist.

Onderwerpen die aan bod kunnen komen tijdens controlebezoeken:

 • medicatie: eventuele bijwerkingen van geneesmiddelen, wijzigen van medicatie, therapietrouw
 • seksualiteit
 • leefstijl
 • mentale gezondheid 
 • deelname aan wetenschappelijk onderzoek
 • informatie over andere hulpverlenende instanties op het gebied van hiv
 • contact met andere mensen met hiv

Ons team

 • Medewerkers
 • Intranet