Patiëntenzorg Aandoeningen Prostaatkanker Onderzoeken: prostaatdiagnostiek
Diagnosefase
Tijdens de diagnosefase ondergaat u verschillende onderzoeken waarbij gestart wordt met een MRI. Op basis van deze onderzoeken wordt vastgesteld of u prostaatkanker heeft, en om welke vorm van prostaatkanker het gaat. Dit diagnosetraject is ingericht voor mannen tot 75 jaar met een verhoogd PSA en/of een afwijking van de prostaat, zonder eerdere diagnostiek. Als u niet aan deze criteria voldoet wordt uw zorgvraag eerst beoordeeld door de uroloog.
Overzicht
Het diagnosetraject in één oogopslag.
Eerste bezoek
U krijgt verschillende onderzoeken en de uitslag daarvan binnen één dag.
Biopsie
Een biopsie wordt alleen gedaan wanneer er afwijkingen op de MRI zijn gevonden.
Vervolgonderzoek
Indien er kans is op uitzaaiingen is er extra onderzoek nodig.
Behandeladvies
De zorgverlener bespreekt de uitslag van de onderzoeken en overlegt met u welke behandelopties er mogelijk zijn en meest passend voor uw situatie.

Diagnosefase

Tijdens de diagnosefase ondergaat u verschillende onderzoeken waarbij gestart wordt met een MRI. Op basis van deze onderzoeken wordt vastgesteld of u prostaatkanker heeft, en om welke vorm van prostaatkanker het gaat. Dit diagnosetraject is ingericht voor mannen tot 75 jaar met een verhoogd PSA en/of een afwijking van de prostaat, zonder eerdere diagnostiek. Als u niet aan deze criteria voldoet wordt uw zorgvraag eerst beoordeeld door de uroloog.

Overzicht


Infographic

In deze infographic wordt het diagnosetraject schematisch weergegeven.

download de infographic

Eerste bezoek


Prostaat­diagnostiek Wat betekent dat?

Binnen het traject voor prostaatdiagnostiek worden onderzoeken uitgevoerd om vast te stellen of er sprake is van prostaatkanker. U wordt (door uw huisarts) verwezen voor prostaatdiagnostiek indien bij u sprake is van een verhoogd PSA en/of een afwijking van de prostaat.

Welke onderzoeken krijgt u?

  • Op de eerste dag van het traject prostaatdiagnostiek ondergaat u meerdere onderzoeken.

    lees meer


    Over de onderzoeken

    Binnen het traject prostaatdiagnostiek voeren we onderzoeken uit om vast te stellen of er inderdaad sprake is van prostaatkanker. Op de 1e dag ondergaat u de volgende onderzoeken:

    Zodra de MRI scan beoordeeld is, krijgt u binnen 1 dag telefonisch de uitslag.

    Als er geen afwijkingen gevonden zijn, gaat u terug naar uw huisarts. Als er wel afwijkingen gevonden zijn, wordt u verder onderzocht. In dat geval nemen we binnen een week weefsel van de prostaat bij u af. Een paar dagen later komt u terug om de uitslag hiervan te bespreken. Mogelijk is daarna nog aanvullend onderzoek nodig.

    Wanneer de uitslagen van alle onderzoeken bekend zijn, bespreken we uw behandelopties met u en bespreken we waar uw behandeling uitgevoerd kan worden.


Zorg ervoor...

Voordat u in gesprek gaat met uw zorgverlener willen we graag uw gegevens op orde hebben. Ook stellen we vooraf een aantal medische vragen, zodat uw zorgverlener tijdens de afspraak beschikt over uw actuele gegevens. lees meer

Zorg ervoor...

Inchecken voor uw afspraak

Voordat u in gesprek gaat met uw zorgverlener willen we graag uw gegevens op orde hebben. Daarom controleren we vóór uw afspraak bij de Check-in balie uw gegevens en passen we deze waar nodig aan in uw medisch dossier. Ook stellen we vooraf een aantal medische vragen, zodat uw zorgverlener tijdens de afspraak beschikt over uw actuele gegevens. Dit komt de kwaliteit en veiligheid van de zorg ten goede.

Hoe werkt het?

  • U kunt inchecken bij de aanmeldzuil. Gebruik hiervoor de barcode op uw afsprakenbrief of contactkaartje.
  • Zijn uw gegevens niet compleet? Dan verschijnt er een bericht op de aanmeldzuil en wordt u doorverwezen naar de Check-in balie.

Uitslag eerste bezoek

De MRI beelden van uw prostaat worden door een gespecialiseerde radioloog beoordeeld met behulp van de PI-RADS score. Met deze score geeft de radioloog aan wat de kans is op de aanwezigheid van een klinisch belangrijke prostaatkanker. lees meer

Uitslag eerste bezoek

De MRI beelden van uw prostaat worden door een gespecialiseerde radioloog beoordeeld met behulp van de PI-RADS score. Met deze score geeft de radioloog aan wat de kans is op de aanwezigheid van prostaatkanker. De PI-RADS score is ingedeeld in een schaal van 1 tot 5.
 
Overzicht PI-RADS scores (de kans op prostaatkanker):
  • 1: zeer laag (zeer onwaarschijnlijk)
  • 2: laag (onwaarschijnlijk)
  • 3: intermediair (onduidelijk)
  • 4: hoog (waarschijnlijk aanwezig)
  • 5: zeer hoog (zeer waarschijnlijk aanwezig)

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Biopsie


Over de biopsie 2 soorten

Als er bij u afwijkingen zijn gevonden op de MRI-beelden, krijgt u als vervolgonderzoek een biopsie om te bevestigen of en welke vorm van prostaatkanker u heeft. Er zijn twee manieren van biopteren, waarbij alleen weefsel van de verdachte plekken wordt weggehaald.
  • Dit onderzoek vindt plaats op de polikliniek Urologie.

    lees meer


Uitslag en advies

  • Een paar dagen na de biopsie komt u terug op de poli urologie voor de uitslag van de onderzoeken. U hoort dan of u prostaatkanker heeft of niet.

    lees meer


    Over de uitslag

    Een paar dagen na de biopsie komt u terug op de poli urologie voor de uitslag van de onderzoeken. U hoort dan of u prostaatkanker heeft of niet. Uw onderzoeksresultaten hebben we van tevoren al in ons multidisciplinair overleg (een team van artsen van verschillende specialismen) besproken. Tijdens het uitslaggesprek bespreken we wat in uw situatie de vervolgstappen zijn.

    • Het kan zijn dat een ingreep nu niet noodzakelijk is maar dat we u wel graag blijven volgen om te zien of er iets in uw situatie veranderd (active surveillance).
    • Het kan ook zijn dat verder onderzoek nodig is om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn. We maken in dat geval opnieuw binnen een week een afspraak voor het uitvoeren van deze onderzoeken.
    • Indien geen aanvullend onderzoek nodig is, maar behandeling van de prostaatkanker wel geadviseerd wordt, bespreken we samen met u de verschillende behandelopties die bij uw situatie passen en alle voor- en nadelen van die opties. U krijgt van ons een keuzewijzer mee om u te ondersteunen in het proces van besluitvorming. U kunt er ook voor kiezen uw behandeling in een ander ziekenhuis te starten.
    • Na het uitslaggesprek zal een oncologisch verpleegkundige u nog meer informatie geven over prostaatkanker, krijgt u eventueel aanvullende informatie over de behandeling. Tevens vertelt de oncologisch verpleegkundige hoe wij te bereiken zijn als u meer vragen heeft.

  • De Gleasonscore

    De Gleasonscore wordt bepaald door de patholoog en is gebaseerd op de weefsels uit de biopsie. Het geeft informatie over de agressiviteit van de tumor.
    • De Gleasonscore varieert van 6 tot 10. Tumoren met een hogere score wijken qua kenmerken meer af van gezond prostaatweefsel, zijn agressiever en zijn moeilijker te genezen.
    • De score komt tot stand door een optelsom van twee getallen te nemen. De patholoog geeft voor het eerste getal (tussen 1 en 5) een gradering aan het meest voorkomende type tumor. Het minder voorkomende type tumor geeft hij de tweede gradering.
    • Bijvoorbeeld: de meest voorkomende heeft een score van 3, en de minder voorkomende een score van 4. In dit geval is de Gleason score 3 + 4 = 7.
    • Tegenwoordig is er ook een indeling in prognose groepen die oploopt van 1 tot 5 waarbij gleasonscore 6 in groep 1 valt tot gleason 9-10 die in groep 5 valt.

  • Tumorstadium

    De uroloog bepaalt aan de hand van de onderzoeken in welk stadium de kanker zich bevindt. Hiervoor wordt het TNM classificatiesysteem gebruikt. Daarmee wordt bepaald:
    • in welke mate de tumor zich beperkt tot de prostaat (T);
    • of de lymfeklieren in de buurt van de lymfeklieren aangetast zijn (N);
    • of er uitzaaiingen op afstand zijn (M).

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

lees meer

Vervolgonderzoek


Welke vervolg­onderzoeken?

Als verder onderzoek nodig is om vast te stellen of er uitzaaiingen zijn kan dit uit de volgende onderzoeken bestaan.
  • Met deze MRI-scan worden mogelijke uitzaaiingen in uw klieren en botten in beeld gebracht.

    lees meer

Behandeladvies


Over het behandeladvies

De arts bespreekt de uitslag met u. De oncologisch verpleegkundige geeft u tevens nog meer informatie over prostaatkanker en behandelmogelijkheden. lees meer

Over het behandeladvies

U krijgt de uitslag en de behandelopties die passen bij uw situatie tijdens uw uitslaggesprek. Het kan zijn dat we u adviseren om een behandeling te starten in de vorm van een operatie, radiotherapie of hormonale therapie. Uiteraard bespreken we samen met u de verschillende behandelopties die bij uw situatie passen en alle voor- en nadelen van die opties. U krijgt van ons een keuzewijzer mee om u te ondersteunen in het proces van besluitvorming.

Na het uitslag gesprek zal een oncologisch verpleegkundige u nog meer informatie geven over prostaatkanker en krijgt u eventueel aanvullende informatie over de behandeling. Tevens vertelt de oncologisch verpleegkundige hoe wij te bereiken zijn als u meer vragen heeft en wijzen we u op de informatie die u vanuit de prostaatkankerstichting NL kunt vinden.

Meer informatie over de verschillende behandelingen vindt u hier.

Keuzewijzer prostaatkanker

Om u te helpen bij het afwegen van de voor- en nadelen van de mogelijk behandelingen bij prostaatkanker en bij het kiezen van de voor u meest geschikte behandeling, kunt u gebruik maken van de keuzewijzer. lees meer

Prostaatkanker

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet