Patiëntenzorg Onderzoeken MRI- echo fusie van de prostaat met het afnemen van biopten

Wat is MRI-echo fusie biopsie?

U krijgt dit onderzoek omdat bij u op een MRI-scan een afwijking is gezien. Om precies te weten wat er aan de hand is, heeft uw behandelend arts (uroloog/radiotherapeut) een MRI-echo fusie onderzoek aangevraagd. lees meer

Wat is MRI-echo fusie biopsie?

U krijgt dit onderzoek omdat bij u op een MRI-scan een afwijking is gezien. Om precies te weten wat er aan de hand is, heeft uw behandelend arts (uroloog/radiotherapeut) een MRI-echo fusie onderzoek aangevraagd. Tijdens dit onderzoek worden afwijkingen in de prostaat gericht aangeprikt om er stukjes weefsel uit te halen (biopsie).

De prostaat

De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer zo groot is als een kastanje. Deze klier produceert zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderkant van de blaas, op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis. Een prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om goedaardige vergrotingen, maar er kunnen ook kwaadaardige weefsels in de prostaat ontstaan.

Wat is MRI-echo fusie biopsie?

Om precies te weten wat er aan de hand is, doen we een gerichte biopsie van de afwijking die op de MRI-scan is gezien. Een MRI-echo fusie biopsie biedt deze mogelijkheid. Door de MRI beelden die eerder bij u zijn gemaakt samen te voegen met de echografie kunnen we gericht biopten bij u afnemen. De echografie is een inwendig onderzoek, dat via de anus wordt uitgevoerd.

Biopsie
De verpleegkundig specialist of arts-assistent haalt met een naald stukjes weefsel uit de prostaat weg. De naald wordt via de anus en de endeldarm in de prostaat gebracht. De punctie is meestal niet erg pijnlijk omdat de binnenkant van de endeldarm vrijwel gevoelloos is. Het weggenomen weefsel onderzoeken we onder een microscoop.

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Het onderzoek

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. lees meer

MR controlelijst 3 weken vóór uw MRI invullen

Het sterke magneetveld van het MR-toestel kan soms, wanneer zich metalen voorwerpen in of op uw lichaam bevinden, schadelijk zijn. Daarom vragen wij u een MR controlelijst in te vullen.

U kunt de MR controlelijst invullen via mijnRadboud óf als u de activatiecode heeft geactiveerd. We verzoeken u de controlelijst in te vullen 3 weken voor uw afspraak

Is uw antwoord Ja op 1 of meer vragen uit de lijst, dan ontvangen wij daarover een automatisch bericht en hebben wij voldoende tijd om uit te zoeken of u veilig in de MRI kunt. Bij implantaten vragen wij eventueel informatie op bij de fabrikant of bij het ziekenhuis waar het geïmplanteerd is.

Als u de vragenlijst via mijnRadboud volledig heeft ingevuld, dan kunt u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. De aanmeldzuil controleert of u de vragenlijst volledig heeft ingevuld. Zo ja, komt er een ticket uit de zuil en kunt u met het ticket doorlopen naar de wachtkamer. Zo nee, verwijst de aanmeldzuil u naar onze baliemedewerker.

mijnRadboud

Meer informatie over mijnRadboud.

Activatiecode

Heeft u van ons een activatiecode gekregen in uw afspraakbrief, dan moet u de activatiecode activeren voordat deze verloopt. Instructiefilm (Youtube). U activeert de activatiecode via mijnRadboud. Daar vindt u tevens meer informatie over de activatiecode.

Direct inloggen

Om direct in te loggen op mijnRadboud, klik hier.
Later nogmaals naar mijnRadboud gaan, kan door te klikken op de afbeelding van het hoofd (deze afbeelding is op elke webpagina steeds rechtsboven in beeld).

Als invullen via internet niet mogelijk is

Vult u dan deze controlelijst in, 3 weken voor uw afspraak. De controlelijst gaat over eventuele in uw lichaam ingebrachte materialen in. In de lijst staat aangegeven wanneer u ons moet bellen. Neemt u deze lijst mee tijdens uw bezoek als u overal met “nee” antwoordt. De lijst levert u dan in bij de balie van de afdeling Radiologie. Als u de lijst op papier invult, kunt u zich niet aanmelden bij de aanmeldzuil, maar moet u zich aanmelden bij de balie.


Voor het onderzoek

U krijgt een recept voor antibiotica. Uw behandelend arts overlegt met u over het gebruik van bloedverdunners. Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. lees meer

Voor het onderzoek

Antibiotica

Via uw behandelend arts krijgt u 2 tabletjes antibiotica in de vorm van Ciproxin (500 mg). U neemt 1 tablet in 2 uur vóór het onderzoek en 1 tablet 10 uur ná het onderzoek.
Als u allergisch bent voor antibiotica, moet u dit te laten weten aan uw behandelend arts.

Vervoer

Wij adviseren u om niet zelf auto te rijden of met de fiets te komen en iemand te vragen om u van en naar het ziekenhuis te brengen.

Eten en drinken

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. U mag dus gewoon eten en drinken. 


Tijdens het onderzoek

Met een echografie is uw prostaat zichtbaar op een scherm. We doen de echografie en de biopsie met een speciaal staafje via de anus vanuit de endeldarm. lees meer

Tijdens het onderzoek

U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen met uw onderlichaam ontbloot en uw knieën opgetrokken.
Met echografie is uw prostaat zichbaar op een scherm. U kunt dat zelf ook zien. De prostaat ligt vrij ver naar achteren. Hierdoor is het lastig om hem van voren goed te kunnen zien. Daarom doen we de echografie met een speciaal staafje (probe) via de anus vanuit de endeldarm. Het is belangrijk dat u zich tijdens het onderzoek zo goed mogelijk ontspant, dan is het onderzoek niet erg pijnlijk.

Als de prostaat op het scherm goed zichtbaar is, dan neemt de verpleegkundig specialist of arts-assistent met een naald -die zich in de probe bevindt- stukjes weefsel (biopten) weg. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten, inclusief voor- en nazorg. De patholoog-anatoom onderzoekt het weefsel in het laboratorium.


Na het onderzoek

De meeste mannen hebben na het onderzoek geen pijn. U kunt wat bloed hebben in de urine, ontlasting en in het sperma. lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kleedt u zich weer aan en kunt u naar huis. Het is beter om niet zelf naar huis te rijden. De meeste mannen hebben na het onderzoek geen pijn. U kunt wat bloed via de anus verliezen. Daarvoor krijgt u een inlegger voor in uw onderbroek. Dit bloedverlies duurt meestal kort. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Dan mag u daar meestal 's avonds weer mee beginnen.

Bijwerkingen

U kunt wat bloed hebben in de urine, de ontlasting en in het sperma. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Dit is meestal na één of twee weken over. Het sperma kan wat langer een andere kleur hebben. Als u uw antibiotica op de goede manier slikt, is de kans op een infectie heel klein. Zit er bloed bij de urine? Drink dan minimaal twee liter vocht per dag om de blaas goed te spoelen.

Wanneer contact opnemen?

  • Heeft u na 3 dagen nog veel bloed bij de ontlasting? Neem dan contact op met uw huisarts.
  • Krijgt u koorts boven de 38,5 graden Celsius of koude rillingen? Dan heeft u waarschijnlijk een ontsteking. Neem contact op met het ziekenhuis. Overdag kunt u bellen naar de polikliniek en buiten kantoortijden naar de spoedeisende hulp.

Uitslag

Bij het maken van de afspraak voor het onderzoek is meteen een afspraak gemaakt voor het bespreken van de uitslag en de eventuele vervolgbehandeling.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet