Wat is prostaatkanker?

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat. Prostaatkanker komt voor bij 90 op de 100.000 mannen. Het is de meest voorkomende orgaankanker bij mannen in Nederland. Door de ongeremde groei ontstaat een kwaadaardige verandering in het prostaatweefsel. Dit gebeurt vaak aan de rand van de prostaat.

De prostaat

De prostaat is een klier ter grootte van een walnoot. De prostaat bevindt zich rondom de plasbuis, onder de blaas. Tussen de blaas en de prostaat bevindt zich een sluitspier van de blaas. De tweede sluitspier zit onder de prostaat. De prostaatklier produceert vloeistof: het prostaatvocht. Het prostaatvocht komt tegelijkertijd met het zaad (dat in de bal wordt gemaakt) tijdens de zaadlozing naar buiten (sperma). Het houdt de zaadcellen in leven tijdens hun tocht naar de eicel.

Oorzaken en symptomen

Er is nog geen duidelijke oorzaak van prostaatkanker bekend. Leeftijd speelt een grote rol: hoe ouder u bent, hoe groter de kans op prostaatkanker. Waarschijnlijk speelt een verandering in de hormonale huishouding ook een rol. Prostaatkanker komt bovendien vaker voor bij mannen in West-Europa en de Verenigde Staten. Daarnaast kan levensstijl een invloed hebben op het ontstaan van prostaatkanker. Soms is er ook sprake van een vorm van erfelijkheid bij prostaatkanker.

Prostaatkanker ontwikkelt zich meestal langzaam en veroorzaakt geen symptomen. In de meeste gevallen is prostaatkanker asymptomatisch, wat betekent dat er geen duidelijke zichtbare symptomen zijn.  Als er wel klachten zijn, zijn dat meestal klachten die te maken hebben met plassen. Prostaatkanker wordt vaak ontdekt wanneer mannen met plasklachten naar hun huisarts gaan. Deze klachten kunnen bestaan uit:
  • Vaker plassen, vooral ’s nachts
  • Problemen om te beginnen met plassen
  • Langere tijd nodig hebben om te plassen
  • Zwakke urinestraal
  • Het gevoel dat de blaas niet volledig leeg is
  • Verhoogde aandrang – de plas niet lang genoeg kunnen ophouden
  • Nadruppelen
  • Pijn bij het plassen
Overige klachten die zich kunnen voordoen:
  • Bloed in de urine of in het sperma
  • Pijn bij de zaadlozing
  • Problemen met het krijgen of behouden van een erectie (een stijve penis)
Vaak wijzen deze symptomen op goedaardige prostaatvergroting of een prostaatontsteking en niet op prostaatkanker. Het is natuurlijk wel van belang dat prostaatkanker wordt uitgesloten, daarom kunnen verschillende tests nodig zijn.

Prostaatkankerpolikliniek

Er zijn meerdere mogelijkheden waarom we u naar deze poli verwijzen:
  • Als bij u een verhoogd Prostaat Specifiek Antigeen (PSA) is vastgesteld of een afwijking aan de prostaat is gevoeld, voeren we onderzoeken uit om vast te stellen of er inderdaad sprake is van prostaatkanker.
  • Als bij u prostaatkanker is vastgesteld, informeren we u uitgebreid over de mogelijkheden, zodat u een keuze kunt maken voor een bepaalde behandeling.
  • Als we u hormonaal behandelen voor prostaatkanker, maar de behandeling niet meer aanslaat, bespreken we andere behandelingsopties met u.

Wat is prostaatkanker?

Bij prostaatkanker is er sprake van een ongeremde groei van de klierbuisjescellen van de prostaat. lees meer

Onderzoeken: prostaat­diagnostiek

Tijdens de diagnosefase ondergaat u verschillende onderzoeken waarbij gestart wordt met een MRI. Op basis van deze onderzoeken wordt vastgesteld of u prostaatkanker heeft, en om welke vorm van prostaatkanker het gaat. lees meer

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Uw eerste afspraak bij de afdeling urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak (ook voor second opinion en tertiaire verwijzing) stuurt uw huisarts of verwijzend specialist ons een schriftelijke verwijzing. meer informatie

Uw eerste afspraak bij de afdeling urologie

Voor het maken van uw eerste afspraak (ook voor second opinion en tertiaire verwijzing) stuurt uw huisarts of verwijzend specialist ons een schriftelijke verwijzing. Als wij deze hebben ontvangen, krijgt u een afspraak, een vragenlijst over uw gezondheidstoestand en een vragenlijst voor de persoonsgegevens toegestuurd. Komt de datum/tijd voor het eerste spreekuur u niet uit? Bel ons dan naar de polikliniek Urologie om de afspraak te verzetten tussen 8.00 en 17.00 uur (volg het keuzemenu).


Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Meedoen aan onderzoek

De afdeling Medische Oncologie is intensief betrokken bij wetenschappelijk onderzoek. Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.

Prostaatkanker

Lees hier alles over ons onderzoek en nieuws over prostaatkanker

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Veelgestelde vragen PSMA therapie

Heeft u vragen over PSMA therapie? Bekijk dan eerst de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Neem dan contact op per mail of telefoon. lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Onze specialisten

Voor u als patiënt met prostaatkanker staat een multidisciplinair team klaar. Specialisten van verschillende afdelingen werken samen om de best mogelijke behandelingen te bieden. Als u op hun namen klikt, stellen ze zichzelf voor!

Samenwerking prostaatverwijdering

Het Radboudumc werkt samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) onder de naam Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken.

  • Medewerkers
  • Intranet