Patientenzorg Aandoeningen Totaalruptuur

Wat is een totaalruptuur?

Een totaalruptuur is een inscheuring rond de vagina en anus, ontstaan tijdens de bevalling. De kans op een totaalruptuur is het grootst bij de eerste bevalling.

lees meer

Wat is een totaalruptuur?

Tijdens een bevalling kan de huid en/of het onderliggende weefsel van de vagina scheuren. Dit wordt een ruptuur genoemd. Bij een totaalruptuur is ook de kringspier van de anus geheel of gedeeltelijk doorgescheurd. De scheur kan doorlopen tot in de darm. Bij ongeveer twee van de honderd bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling.

Oorzaak

Op het moment dat het hoofd van een kind wordt geboren, rekt de vagina uit. Als de doorgang te smal is, scheurt de vagina in. De scheur loopt soms tot aan de kringspier en de darm.

Kans op inscheuring

De kans op inscheuring is hoger bij:
  • een groot kind
  • een kunsverlossing, zoals een vacuĆ¼m- of tangverlossing
  • een stuitligging

Inknippen

Tijdens de bevalling leidt de verloskundige of de gynaecoloog het hoofd van jouw kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina-uitgang. Dit om het risico op (ver) inscheuren zo klein mogelijk te houden. Soms 'knipt' de arts de huid van de vagina zelf in. Zo kan hij soms een totaalruptuur voorkomen.

Herstel

De wond blijft de eerste paar dagen na het hechten pijnlijk. De meeste vrouwen herstellen helemaal na een totaalruptuur. Ze kunnen bij een eventuele volgende zwangerschap weer vaginaal bevallen. Het herstel duurt meestal vier tot zes weken, maar kan oplopen tot een half jaar.
 

Behandeling

Een totaalruptuur moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. Je krijgt algehele verdoving of een ruggenprik.

lees meer

Behandeling

Een totaalruptuur moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. Je krijgt algehele verdoving of een ruggenprik. Heb je voor de bevalling al een ruggenprik gehad? Dan kun je soms meteen op de verloskamer gehecht worden. Veel vrouwen met een totaalruptuur blijven vaak een nacht in het ziekenhuis.

Weer thuis

Een totaalruptuur kan pijnlijk zijn in de eerste dagen na het hechten. Paracetamol slikken helpt vaak tegen de pijn. Het is belangrijk dat je ontlasting zacht blijft om spanning op te wond te voorkomen. Daarom krijg je het advies om een paar weken laxeermiddelen te gebruiken.

Bekkenbodemspieren

Verder is het goed om al snel te starten met oefeningen die de bekkenbodemspieren weer in conditie brengen. Je kunt hiermee beginnen zodra de wond geen pijn meer doet. Dit is meestal na twee weken. Je kunt begeleiding krijgen van een bekkenfysiotherapeut. Je huisarts kan je hierover meer informatie geven. Er zijn geen strenge regels wanneer je weer kunt vrijen na een totaalruptuur. Meestal is de wond na vier tot zes weken goed genezen en is de pijn over. Dan kun je weer vrijen. Hetzelfde geldt voor sporten. Het is verstandig om voorzichtig te beginnen.

Wat zijn de gevolgen van een totaalruptuur?

De meeste vrouwen herstellen helemaal van een totaalruptuur. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste weken na de bevalling nog klachten hebt. Het herstel kost tijd. Sommige vrouwen die een totaalruptuur hebben meegemaakt, kunnen winden moeilijk ophouden. Heel soms is het moeilijk om ontlasting op te houden. Bekkenbodemoefeningen verminderen de kans hierop.

Het duurt soms meer dan een half jaar tot het weer goed gaat. Hou je hinderlijke klachten? Neem dan contact op met jouw huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Je kunt bespreken of er mogelijkheden zijn om jouw situatie te verbeteren.

Een volgende zwangerschap?

In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan.

lees meer

Een volgende zwangerschap?

In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan. Je kunt weer een totaalruptuur krijgen. De kans hierop is 4-8% en is hoger dan bij de eerste bevalling.

Klachten

Bij een kleine groep vrouwen die na een totaalruptuur klachten houdt, verergeren de klachten na een volgende zwangerschap. Ook als ze dan geen totaalruptuuur hebben gekregen. We weten niet of dat komt door de zwangerschap of door de bevalling.

Raadpleeg uw gynaecoloog

Overleg bij een volgende zwangerschap met jouw verloskundige of gynaecoloog waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Overleg ook of het verstandig is om sowieso een knip te laten zetten.

Afdeling Neonatologie

Op de afdeling neonatologie behandelen we te vroeg geboren kinderen, kinderen die tijdens de bevalling in moeilijkheden zijn geraakt en kinderen met aangeboren afwijkingen.

lees meer

Onze mensen