Wat is een totaalruptuur?

Tijdens een bevalling kan de huid en/of het onderliggende weefsel van de vagina scheuren. Dit wordt een ruptuur genoemd. Bij een totaalruptuur is ook de kringspier van de anus geheel of gedeeltelijk doorgescheurd. De scheur kan doorlopen tot in de darm. Bij ongeveer twee van de honderd bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling.

Oorzaak

Op het moment dat het hoofd van een kind wordt geboren, rekt de vagina uit. Als de doorgang te smal is, scheurt de vagina in. De scheur loopt soms tot aan de kringspier en de darm.

Kans op inscheuring

De kans op inscheuring is hoger bij:

  • een groot kind
  • een kunstverlossing, zoals een vacuĆ¼m- of tangverlossing
  • een eerste bevalling
  • een vrouw van Aziatische afkomst

Inknippen

Tijdens de bevalling leidt de verloskundige of de gynaecoloog het hoofd van jouw kind zo voorzichtig mogelijk door de vagina-uitgang. Dit om het risico op (ver) inscheuren zo klein mogelijk te houden. Uit onderzoek blijkt dat standaard inknippen geen totaalrupturen voorkomt. Heb je bij de vorige bevalling een totaalruptuur gehad en ben je weer zwanger? Dan overlegt je gynaecoloog of verloskundige met je of het verstandig is om deze keer wel een knip te zetten.

Herstel

De wond blijft de eerste paar dagen na het hechten pijnlijk. De meeste vrouwen herstellen helemaal na een totaalruptuur. Ze kunnen bij een eventuele volgende zwangerschap weer vaginaal bevallen. Het herstel duurt meestal vier tot zes weken, maar kan oplopen tot een half jaar.
 


Wat is een totaalruptuur?

Een totaalruptuur is een inscheuring rond de vagina en anus, ontstaan tijdens de bevalling. De kans op een totaalruptuur is het grootst bij de eerste bevalling. lees meer

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Behandeling

Een totaalruptuur moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. Je krijgt algehele verdoving of een ruggenprik. lees meer

Behandeling

Een totaalruptuur moeten we altijd hechten. Dit doen we meestal op de operatiekamer. Je krijgt algehele verdoving of een ruggenprik. Heb je tijdens de bevalling al een ruggenprik gekregen? Dan kun je soms meteen op de verloskamer gehecht worden. Veel vrouwen met een totaalruptuur blijven een nacht in het ziekenhuis.

Weer thuis

Een totaalruptuur kan pijnlijk zijn in de eerste dagen na het hechten. Paracetamol slikken helpt vaak tegen de pijn. Het is belangrijk dat je ontlasting zacht blijft om spanning op te wond te voorkomen. Daarom krijg je het advies om een paar weken laxeermiddelen te gebruiken.

Bekkenbodemspieren

Het is ook goed om al snel te starten met oefeningen die de bekkenbodemspieren weer in conditie brengen. Je kunt hiermee beginnen zodra de wond geen pijn meer doet. Dit is meestal na twee weken. Je kunt begeleiding krijgen van een bekkenfysiotherapeut. Je huisarts kan je hierover meer informatie geven. Er zijn geen strenge regels wanneer je weer kunt vrijen na een totaalruptuur. Meestal is de wond na vier tot zes weken goed genezen en is de pijn over. Dan kun je weer vrijen. Hetzelfde geldt voor sporten. Het is verstandig om voorzichtig te beginnen.

Wat zijn de gevolgen van een totaalruptuur?

De meeste vrouwen herstellen helemaal van een totaalruptuur. Je hoeft je geen zorgen te maken als je de eerste weken na de bevalling nog klachten hebt. Het herstel kost tijd. Sommige vrouwen die een totaalruptuur hebben meegemaakt, kunnen winden moeilijk ophouden. Heel soms is het moeilijk om ontlasting op te houden. Bekkenbodemoefeningen verminderen de kans hierop.

Het duurt soms meer dan een half jaar tot het weer helemaal goed gaat. Hou je hinderlijke klachten? Neem dan contact op met je huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Je kunt bespreken of er mogelijkheden zijn om jouw situatie te verbeteren.


Een volgende zwangerschap?

In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan. lees meer

Een volgende zwangerschap?

In principe kun je na een totaalruptuur weer gewoon vaginaal bevallen. Heel soms bevelen we een keizersnede aan. De kans om weer een totaalruptuur te krijgen is 4-8% en is hoger dan bij de eerste bevalling.

Klachten

Bij een kleine groep vrouwen die na een totaalruptuur klachten houdt, kunnen de klachten verergeren na een volgende zwangerschap. Ook als ze dan geen totaalruptuuur hebben gekregen. We weten niet of dat komt door de zwangerschap of door de bevalling. Toch adviseren we vrouwen die klachten van verlies van ontlasting gehouden hebben om de volgende keer per keizersnede te bevallen.

Raadpleeg je gynaecoloog

Overleg bij een volgende zwangerschap met je verloskundige of gynaecoloog waar je kunt bevallen: thuis of in het ziekenhuis. Overleg ook of het verstandig is om een knip te laten zetten.


Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet