Patientenzorg Onderzoeken Nieronderzoek bij kinderen

Over het onderzoek

Lars, Vince, Merel, Mika, Thijmen en Joep krijgen een onderzoek van de nieren. Ook bij jou gaan we naar je nieren kijken. Je hebt twee nieren. Ze liggen onder in je buik. Ze lijken een beetje op twee grote bonen. Je nieren maken plas. Bij dit onderzoek kijken we of dat bij jou goed gaat.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

De wachtkamer

Lars gaat met zijn moeder naar het ziekenhuis. Ze zitten in de wachtkamer. Als ze aan de beurt zijn, komt de mevrouw die de foto gaat maken hen ophalen. De afdeling waar het onderzoek wordt gedaan heeft een best moeilijke naam: Nucleaire geneeskunde. Je ziet dit op de borden staan.

Het onderzoek

Joep gaat samen met zijn papa naar het grote fototoestel. Daarmee maken ze de foto’s van je nieren.

lees meer

Het onderzoek

Joep gaat samen met zijn papa naar het grote fototoestel. Daarmee maken ze de foto’s van je nieren. De meneer, die de foto gaat maken, kan aan papa of mama soms vragen stellen. Of je eens ziek bent geweest of dat je misschien al eens bent geopereerd. De dokter die jouw foto’s bekijkt, wil dat weten.


Vince komt ook voor hetzelfde onderzoek. Hij is 13 jaar oud. Voor het onderzoek krijg je een prik. Dit kan op de kinderafdeling of op de Nucleaire Geneeskunde afdeling worden gedaan. Dat wordt goed afgesproken met je ouders. Dit ligt namelijk aan je leeftijd. Gelukkig is het een prik met een kleine naald. De meneer of mevrouw die daarna de foto gaat maken, geeft je deze prik. Vince schrikt in het begin heel even van de prik, maar het gaat al snel beter. Door de prik komt er vloeistof (een soort water) in je bloed. Je nieren drinken dit op en maken er plas van. De vloeistof zendt ook sterretjes uit en zo kan de foto van je nieren worden gemaakt.

Het maken van de foto duurt best lang, zeker wel een half uur. Dit is nodig om een goede foto te maken en te zien hoe je nieren plas maken. Thijmen is al 6 jaar, maar vindt het toch moeilijk om stil te liggen. Daarom is hij ingepakt in een soort deken. Thijmen vindt dit niet erg. Het is lekker warm. Daarom heeft hij wat kleren uitgedaan. Terwijl de foto bezig is, kun je rustig naar een tekenfilm kijken of misschien leest papa of mama je wel voor uit je lievelingsboek. Je lievelingsknuffel mag bij je blijven.

Na het onderzoek

Merel is na een half uur klaar. Mama helpt haar om uit de deken te komen.

lees meer

Na het onderzoek

Merel is na een half uur klaar. Mama helpt haar om uit de deken te komen. De dokter moet eerst nog even naar je foto kijken. Als het nog niet helemaal klaar is, mag je met papa of mama een half uurtje wat gaan wandelen. Daarna moet je nog drie minuten gaan liggen voor een korte foto.
Merel vindt het onderzoek best meevallen en ze gaat vrolijk weer naar huis.

Informatie voor je ouders


Contact

Nucleaire Geneeskunde

ma t/m vr, 8.30-17.00 uur
(024) 361 45 10
contact

Onderzoek Nierscan (MAG3)

Lees meer over de voorbereiding en gang van zaken tijdens dit onderzoek.

lees meer