Patiëntenzorg Onderzoeken Nierscan (MAG3)

Over het onderzoek

Door het maken van foto's onderzoeken we de functie van uw nieren en mogelijke belemmeringen van de urineafvloed van de nieren naar uw blaas.

Contact

Nucleaire Geneeskunde

ma t/m vr, 8.30-17.00 uur
(024) 361 45 10
contactformulier

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: D
Verdieping: -1
Route: 757 (geen aanmeldzuil)

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Nucleaire Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 757

Op Nucleaire Geneeskunde is geen aanmeldzuil aanwezig.
U meldt zich aan bij de balie.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw D, Verdieping -1 en volg route 757 (geen aanmeldzuil) (Nucleaire Geneeskunde)

Onderzoek Nieronderzoek bij kinderen

Uitleg voor kinderen die een nierscan MAG3 krijgen. lees meer

Voorbereiding

Wanneer uw kind eerst een infuus op de kinderpoli krijgt, staat dit in de afspraakbrief vermeld. Informatie over zwangerschap, borstvoeding, begeleiding en medicijngebruik. lees meer

Voorbereiding

Kinderen

Wanneer uw kind eerst een infuus op de kinderpoli krijgt, staat dit in de afspraakbrief vermeld. In alle andere gevallen brengen wij het infuus in.

Zwangerschap en borstvoeding

Als u zwanger bent, vragen we u contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We willen uw ongeboren kind liever niet blootstellen aan straling. Als u borstvoeding geeft, moet u tot 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en weggooien.

Eten, drinken en medicijnen

U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze innemen op de gebruikelijke manier.

Kleding en sieraden

Het is normaal gesproken niet noodzakelijk om kleding uit te trekken voor dit onderzoek. Als u een transplantatienier heeft, bevindt die zich in de buurt van uw lies. Kleding met (metalen) knopen of een rits rond het bekken-/liesgebied zult u dan wel uit moeten trekken voor het onderzoek.

Begeleiding

De radioactieve stof die we aan patiënten toedienen, zendt straling uit. We verzoeken u daarom geen kinderen en/of zwangere vrouwen als begeleiding mee te nemen naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde (ook niet als ze alleen in de wachtkamer verblijven).

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. U kunt dit doen door contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-MAG3. Uw nieren nemen dit op en het wordt uitgescheiden via uw urine. Vanwege de minimale hoeveelheid die we gebruiken, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid. lees meer

Het onderzoek

De radioactieve stof die we gebruiken, is technetium-99m-MAG3. Uw nieren nemen dit op en het wordt uitgescheiden via uw urine. Vanwege de minimale hoeveelheid die we gebruiken, levert dit geen gevaar op voor uw of andermans gezondheid. De radioactieve vloeistof geeft geen bijwerkingen of allergische reacties.

Voor het onderzoek drinkt u ongeveer een halve liter water (dit stimuleert de urineproductie). Vervolgens vragen we u eerst nog naar het toilet te gaan, zodat uw blaas zo leeg mogelijk is. De Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige (MBB'er) haalt u op en geeft u uitleg over het onderzoek. Tijdens het onderzoek komt u op uw rug op een scanbed te liggen. De camera wordt aansluitend onder het scanbed geplaatst. Een bloedvat wordt aangeprikt om u een plasmiddel en de radioactieve vloeistof toe te dienen, waarbij meteen gestart wordt met het 30 minuten durende onderzoek.

Als we baby’s of kleine kinderen onderzoeken, gebruiken we een speciaal inpakmatras om te voorkomen dat uw kind beweegt. Omdat het warm kan worden in een inpakmatras, adviseren we om uw kind vooraf enkele kledingstukken uit te trekken. Het inpakmatras doet geen pijn, het geeft een soort inbakergevoel.

Als u een transplantatienier heeft, bevindt die zich in de buurt van uw lies. We gebruiken dan (in plaats van de camera onder het scanbed) juist de camera boven u en plaatsen deze boven uw liesgebied.

We bekijken na afloop of het onderzoek goed beoordeelbaar is en voldoende informatie bevat. Het kan nodig zijn na ongeveer 15-45 minuten een extra foto te maken. Hiervoor is geen nieuwe prik en/of radioactieve toediening nodig. We vragen u dan wel om vooraf nog een keer naar het toilet te gaan.

De totale duur van het onderzoek is ongeveer 45 minuten (bij een extra foto is dit ongeveer anderhalf uur, inclusief wachttijd).

Na het onderzoek

Als u de rest van de dag extra drinkt, bent u de radioactieve vloeistof sneller kwijt. De nucleair geneeskundige beoordeelt de opnamen op een later tijdstip en maakt een verslag van het onderzoek. Uw behandelend arts bespreekt de uitslag met u.

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag nucleair geneeskundig onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de nucleair Geneeskundige de beelden. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag en samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de nucleair geneeskundige het definitief heeft gemaakt bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de nucleair geneeskundige nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar. lees meer

Afspraak maken of verzetten

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een schriftelijke oproep. De radioactieve vloeistof die we speciaal voor u vóór uw komst maken, is kort houdbaar. Als u uw afspraak niet na kunt komen, informeer de afdeling Nucleaire Geneeskunde dan minimaal één werkdag van tevoren. We kunnen dan meteen een nieuwe afspraak met u maken.
  • Medewerkers
  • Intranet