Zaadonderzoek

Als zwanger worden bij u en uw partner niet lukt, doen we meestal als eerste een zaadonderzoek. Bij dit zaadonderzoek kijken we naar het aantal zaadcellen, de beweeglijkheid van de zaadcellen en of de zaadcellen een normale vorm hebben.

Voor het onderzoek

Nadat uw (huis-)arts u heeft doorverwezen, kunt u zelf een afspraak bij ons maken voor een zaadonderzoek.

Om een juiste uitslag van uw onderzoek te krijgen, vragen wij u om met de volgende dingen rekening te houden:

  • U kunt het zaad thuis produceren of in een speciale ruimte bij de poli Voortplantingsgeneeskunde.
  • Het zaad moet binnen één uur na productie op het Fertiliteitslaboratorium worden afgegeven.
  • Het potje waarin het zaad opgevangen moet worden, is verkrijgbaar op de polikliniek. Als u het zaad thuis wilt produceren, kunt u van tevoren een potje ophalen bij de balie op de polikliniek.  Gebruik nooit een eigen glaasje, potje, bakje o.i.d.
  • Soms is het goed om het zaad op te vangen in een speciale vloeistof; uw arts zal u dit vertellen en dan kunt u deze vloeistof ophalen bij het Fertiliteitslaboratorium.
  • De onthoudingsperiode (de tijd tussen de vorige zaadlozing en de zaadlozing voor het onderzoek) is bij voorkeur 1 tot 4 dagen.
  • Het zaad moet door massage worden verkregen, zonder gebruik van een condoom.
  • Was vóór het produceren uw handen goed met water en zeep, en uw penis alleen met water.
  • Het is belangrijk dat al het zaad in het potje wordt opgevangen. Als dat niet is gelukt, meldt u dit als u het zaad afgeeft bij het Fertiliteitslaboratorium.
  • Transporteer het potje met zaad niet te koud of te warm; de temperatuur moet tussen kamertemperatuur en lichaamstemperatuur liggen.

Zaad inleveren

Misschien vindt u het fijn om uw zaad thuis te produceren. Dat mag. Als het maar binnen één uur ingeleverd wordt bij ons Fertiliteitslaboratorium.

Woont u te ver weg om binnen een uur bij ons laboratorium te zijn? Dan kunt u gebruikmaken van de ruimtes naast ons laboratorium. U kunt zich melden bij onze baliemedewerkers, dan wijzen zij u de weg. 

Soms moet u het zaad opvangen in een speciale vloeistof (HTF-medium). Deze vloeistof kunt u bij ons fertiliteitslaboratorium ophalen, tijdens kantooruren. Bewaar het potje thuis in de koelkast en haal het ongeveer een half uur voor gebruik eruit zodat de vloeistof op kamertemperatuur is wanneer het zaad erbij komt. Let erop dat de uiterste houdbaarheidsdatum van de vloeistof niet is verstreken wanneer u het zaadmonster gaat maken.

U kunt het zaadmonster inleveren bij ons Fertiliteitslaboratorium. De analist controleert dan samen met u de gegevens (naam, geboortedatum en Radboudnummer) op het potje. We hebben daarvoor strikte procedures,  zodat er nooit verwarring kan ontstaan over welk zaadmonster bij welke patiënt hoort. Ook noteert de analist de productie-, de ontvangsttijd en wanneer de laatste zaadlozing voorafgaand aan dit onderzoek is geweest.

U kunt bij het afgeven van het zaad ook alle bijzonderheden doorgeven; bijvoorbeeld als u in de afgelopen drie maanden koorts heeft gehad of wanneer er slechts een deel van het zaad is opgevangen in het potje. Na deze controle en het noteren van alle gegevens tekent u voor afgifte en de analist tekent voor het in ontvangst nemen van het zaad.

Na het onderzoek

Het Fertiliteitslaboratorium kan geen uitslagen met u bespreken. Daarvoor kunt u een afspraak maken met uw behandelend arts.


Zaadonderzoek

Als zwanger worden bij u en uw partner niet lukt, doen we meestal als eerste een zaadonderzoek.

over het onderzoek

Genetisch onderzoek door bloedafname

Het Radboudumc is vooruitstrevend op het gebied van genetisch onderzoek naar mannelijke vruchtbaarheidsproblemen.

lees meer

Genetisch onderzoek door bloedafname

Het Radboudumc is vooruitstrevend op het gebied van genetisch onderzoek naar mannelijke vruchtbaarheidsproblemen. Bij alle mannen met vruchtbaarheidsproblemen wordt een zaadonderzoek gedaan. Daarnaast wordt er, als daar aanleiding voor is, bloed afgenomen voor genetisch onderzoek. Door 'whole exome sequencing' kunnen steeds meer genetische oorzaken van zaadproblemen worden achterhaald. Deze test zal er voor zorgen dat er bij meer mannen (15-20%) een genetische diagnose gesteld kan worden. 


Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Verwijzing

Een afspraak maken voor zaadonderzoek kan alleen na verwijzing door uw (huis-)arts. Uw arts kan daarover informatie vinden op onze verwijzers pagina. Verwijzers

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen. lees meer


Naar uw afspraak adres & route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Afspraak op weekdagen of in het weekend

Bij Voortplantingsgeneeskunde gaan afspraken 7 dagen per week door. In het weekend is de looproute en aanmeldprocedure voor onze afdeling anders dan door de week.   

Wij zijn telefonisch bereikbaar op (024) 361 66 44 

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Behandeling PESA

Bij een PESA (Percutane Epididymale Sperma Aspiratie) zuigt de arts met een naaldje vocht uit uw bijbal op. Dat gebeurt onder lokale verdoving. Lees meer

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet