Patientenzorg Poliklinieken Kinderreumatologie

Over de polikliniek Kinderreumatologie

Het Radboudumc werkt samen met de Sint MaartensKinderkliniek op het gebied van kinderreumatologie. lees meer

Over de polikliniek Kinderreumatologie

Het Radboudumc werkt samen met de Sint MaartensKinderkliniek op het gebied van kinderreumatologie. Waar uw kind een afspraak heeft is afhankelijk van het ziektebeeld en de behandeling:

 • Kinderen met (verdenking op) een systemische auto-immuunaandoening of een auto-inflammatoire aandoeningen komen op afspraak in het Radboudumc. 
 • Kinderen met (verdenking op) jeugdreuma, reactieve artritis, hypermobiliteit en/of chronische pijnklachten komen op afspraak in de Sint MaartensKinderKliniek. Indien nodig sluit de kinderorthopeed of kinderrevalidatie-arts hier ook bij aan.
 • Eventuele opnames of infuusbehandelingen vinden plaats in het Radboudumc.  

We werken intensief samengewerkt met andere specialismen, zoals Oogheelkunde, Klinische genetica, Immunologie, Kinderorthopedie, Kaakheelkunde, Kindernierziekten, Kindercardiologie, Kinderlongziekten en Kinder Maag-, Darm en Leverziekten.


Contact

Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15
contactformulier

Maatregelen coronavirus

Er gelden nog een beperkt aantal coronamaatregelen in het Radboudumc. Zo blijft het voor iedereen vanaf 9 jaar verplicht om een mondkapje te dragen. Ook vragen we u om een zelftest te doen voor u naar het ziekenhuis komt en alleen te komen als dat volgens de coronavragenlijst veilig is. lees meer


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 788

Aandoeningen

We behandelen kinderen met verschillende aandoeningen. lees meer

Aandoeningen

Op de Kinderreumatologie Polikliniek behandelen we kinderen met:

 • Sclerodermie: verharding van de huid.
 • Periodieke koortssyndromen (auto-inflammatoire aandoeningen): Bij deze aandoeningen is sprake van regelmatige periodes met koorts.
 • Systemisch jeugdreuma: bij deze vorm van jeugdreuma heeft uw kind vaak koorts. 
 • Systemische auto-immuunaandoeningen: dit zijn ziektes waarbij er meerdere organen aangetast kunnen zijn. Zoals juveniele dermatomyositis (ontsteking van de huid en spieren), systemische lupus erythematodus (SLE) en ziekten met ontstekingen van de bloedvaten (= vasculitis), zoals de ziekte van Kawasaki, polyarteritis nodosa, de ziekte van Takayasu, eosinofiele granulomatose met polyangiitis (EGPA) en granulomatose met polyangiitis (GPA). 
 • Uveïtis: dit is een auto-immuun oogontsteking.
 • Het fenomeen van Raynaud: verminderde bloedstroom naar de handen en/of voeten in aanvallen waardoor. Eerst kleurt de huid van de voeten en/of handen wit, dan blauw en tot sloot rood. De kinderreumatoloog onderzoekt of dit een op zichzelf staand fenomeen is of dat er sprake is van een onderliggende reumatische ziekte.

Wij zijn gespecialiseerd in sclerodermie bij kinderen en auto-inflammatoire aandoeningen.


Het spreekuur

Tijdens de afspraak meten en wegen we uw kind en doen we lichamelijk onderzoek. Soms is extra onderzoek nodig. lees meer

Het spreekuur

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de afspraak. 

 • Voor de eerste afspraak ontvangt u een digitale vragenlijst. Wilt u deze invullen voordat u naar het Amalia kinderziekenhuis komt? 
 • Als uw kind medicatie slikt, is het handig als u een medicatielijst meeneemt. De medicatielijst kunt u opvragen bij uw apotheek.
 • Als uw kind een huidafwijking heeft, wilt u dan foto’s hiervan meenemen?

De afspraak

Op het spreekuur komen vaak kinderen met aandoeningen waarbij meerdere organen betrokken (kunnen) zijn. Het team voor het spreekuur bestaat uit:

 • 2 kinderreumatologen: Mw. drs. E. Hoppenreijs en Mw. Dr. E. Schatorjé  
 • Een verpleegkundig specialist werkzaam Mw. L. Gossens. De verpleegkundig specialist begeleidt kinderen bij het gebruik van bepaalde medicatie (biologicals) en bij de overgang van naar de volwassenenzorg (transitie). 
 • 2 kinderverpleegkundigen met aandachtsgebied kinderreumatologie. 

Er is ook een gecombineerd kinderdermatologisch-reumatologisch spreekuur met de kinderdermatoloog Mw. dr. M. Seyger.

Onderzoeken
Tijdens de afspraak meten en wegen we uw kind en doen we een lichamelijk onderzoek. Soms meten we ook de bloeddruk van uw kind. Extra onderzoek kan nodig zijn. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, urineonderzoek of radiologisch onderzoek. Sommige van deze onderzoeken kunnen plaatsvinden op dezelfde dag. Voor andere onderzoeken is het nodig om terug te komen naar het Amalia kinderziekenhuis. 


Uw afspraak op de polikliniek

Uw huisarts of medisch specialist verwijst uw kind door naar onze polikliniek. De verwijsbrief stuurt u per post of per fax naar drs. E. Hoppenreijs. U ontvangt dan een uitnodiging voor een afspraak. lees meer

Uw afspraak op de polikliniek

Een eerste afspraak

Uw huisarts of medisch specialist verwijst uw kind door naar onze polikliniek. De verwijsbrief stuurt u per post of per fax naar drs. E. Hoppenreijs. U ontvangt dan een uitnodiging voor een afspraak. Meestal kunnen we uw kind binnen drie weken zien.

Vervolgafspraken

U kunt poliklinische vervolgafspraken maken bij de balie van onze polikliniek of telefonisch: (024) 361 44 15.

Spoedafspraken

Voor spoedafspraken kunt u bellen op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur naar het verpleegkundig telefonisch spreekuur. Het telefoonnummer is (024) 361 44 13. De verpleegkundige neemt dan contact op met de kinderreumatoloog. Als het nodig is, belt de kinderreumatoloog  u zo snel mogelijk terug.

Voorbereiding

Bereidt u zich goed voor als u een afspraak heeft op de polikliniek.  Schrijf bijvoorbeeld de vragen op die u wilt stellen, zodat u niets vergeet. Ook wil de kinderreumatoloog een aantal dingen van u weten:

 • de reden van de afspraak bij de kinderreumatoloog;
 • of er in de familie bepaalde aandoeningen voorkomen;
 • welke specialisten uw zoon of dochter eerder bezocht heeft en waarvoor;
 • of uw zoon of dochter andere aandoeningen heeft;
 • mogelijke problemen die door de klachten ontstaan, zowel thuis als op school;
 • een lijst van de medicijnen die uw zoon of dochter gebruikt (heeft).

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet