Patiëntenzorg Poliklinieken Kinderreumatologie

Over de polikliniek Kinderreumatologie

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt samen met de Sint MaartensKinderkliniek op het gebied van kinderreumatologie. Waar uw kind een afspraak heeft is afhankelijk van het ziektebeeld en de behandeling

lees meer

Over de polikliniek Kinderreumatologie

Het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis werkt samen met de Sint MaartensKinderkliniek op het gebied van kinderreumatologie. Waar uw kind een afspraak heeft is afhankelijk van het ziektebeeld en de behandeling:

 • Kinderen met (verdenking op) een systemische auto-immuunaandoening of een auto-inflammatoire aandoeningen komen op afspraak in het Radboudumc. 
 • Kinderen met (verdenking op) jeugdreuma, reactieve artritis, hypermobiliteit en/of chronische pijnklachten komen op afspraak in de Sint MaartensKinderKliniek. Indien nodig sluit de kinderorthopeed of kinderrevalidatie-arts hier ook bij aan.
 • Eventuele opnames of infuusbehandelingen vinden plaats in het Radboudumc.  

We werken intensief samengewerkt met andere specialismen, zoals Oogheelkunde, Klinische genetica, Immunologie, Kinderorthopedie, Kaakheelkunde, Kindernierziekten, Kindercardiologie, Kinderlongziekten en Kinder Maag-, Darm en Leverziekten.


Contact

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis

(024) 361 44 15

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Route: route 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Polikliniek Amalia kinderziekenhuis
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Tijdelijke verhuizing polikliniek: De polikliniek Amalia kinderziekenhuis zit tijdelijk op de 3e verdieping. U kunt zich aanmelden op de gebruikelijke locatie: routenummer 785 op de begane grond.

Afspraaktijden: Uw kind wordt standaard 15 minuten eerder voor het spreekuur uitgenodigd. De polikliniekassistent begeleidt de patiënt naar de spreekuurkamer en zorgt voor de nodige voorbereidingen zoals onder andere het wegen en meten. Deze voorbereiding is belangrijk zodat het spreekuur op tijd kan beginnen.

Meer informatie

 • Lees hier hoe u uw kind kunt voorbereiden, wat belangrijk is om mee te nemen en waar u moet zijn.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route route 785 (Polikliniek Amalia kinderziekenhuis)

Aandoeningen

We behandelen kinderen met verschillende aandoeningen.

lees meer

Aandoeningen

Op de Kinderreumatologie Polikliniek behandelen we kinderen met:

 • Sclerodermie: lokale sclerodermie en systemische sclerodermie
 • Periodieke koortssyndromen (auto-inflammatoire aandoeningen): Bij deze aandoeningen is sprake van regelmatige periodes met koorts.
 • Systemisch jeugdreuma: bij deze vorm van jeugdreuma heeft uw kind vaak koorts. 
 • Auto-inflammatoire aandoeningen: dit zijn ziektes waarbij er meerdere organen aangetast kunnen zijn. Zoals juveniele dermatomyositis (ontsteking van de huid en spieren), systemische lupus erythematodus (SLE) en ziekten met ontstekingen van de bloedvaten (= vasculitis), zoals de ziekte van Kawasaki, polyarteritis nodosa, de ziekte van Takayasu, eosinofiele granulomatose met polyangiitis (EGPA) en granulomatose met polyangiitis (GPA). 
 • Uveïtis: dit is een auto-immuun oogontsteking.
 • Het fenomeen van Raynaud: verminderde bloedstroom naar de handen en/of voeten in aanvallen waardoor. Eerst kleurt de huid van de voeten en/of handen wit, dan blauw en tot sloot rood. De kinderreumatoloog onderzoekt of dit een op zichzelf staand fenomeen is of dat er sprake is van een onderliggende reumatische ziekte.

Wij zijn gespecialiseerd in sclerodermie bij kinderen en auto-inflammatoire aandoeningen.


Uw afspraak op de polikliniek

Uw huisarts of medisch specialist verwijst uw kind door naar onze polikliniek. We bekijken op welk spreekuur uw kind het best gezien kan worden. U ontvangt dan een uitnodiging voor een afspraak. 

lees meer

Uw afspraak op de polikliniek

Afspraak maken

Uw huisarts of medisch specialist verwijst uw kind door naar onze polikliniek. De verwijsbrief wordt door de kinderreumatoloog beoordeeld. Er wordt bekeken op welk spreekuur uw kind het best gezien kan worden. U ontvangt dan een uitnodiging voor een afspraak. 

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereidt op de afspraak. 

 • Voor de eerste afspraak ontvangt u een digitale vragenlijst. Wilt u deze invullen voordat u naar het Amalia kinderziekenhuis komt? 
 • Als uw kind medicatie slikt, is het handig als u een medicatielijst meeneemt. De medicatielijst kunt u opvragen bij uw apotheek.
 • Als uw kind een huidafwijking heeft, wilt u dan foto’s hiervan meenemen?
 • Schrijf daarnaast vragen op die u graag wilt stellen tijdens de afspraak.

Hier vindt u meer informatie over hoe u uw kind kunt voorbereiden op een afspraak in ons ziekenhuis.

De afspraak

Op het spreekuur komen vaak kinderen met aandoeningen waarbij meerdere organen betrokken (kunnen) zijn. Het team voor het spreekuur bestaat uit:

 • Twee kinderreumatologen: Mw. drs. E. Hoppenreijs en Mw. Dr. E. Schatorjé  
 • Een verpleegkundig specialist: Mw. L. Gossens. De verpleegkundig specialist begeleidt kinderen bij het gebruik van bepaalde medicatie (biologicals) en bij de overgang van naar de volwassenenzorg (transitie). 

Er is ook een gecombineerd kinderdermatologisch-reumatologisch spreekuur met de kinderdermatoloog Mw. dr. M. Seyger.

Onderzoeken
Voorafgaand aan de afspraak meten en wegen we uw kind en soms meten we ook de bloeddruk. Tijdens de afspraak doet de arts een lichamelijk onderzoek. Extra onderzoek kan nodig zijn. Bijvoorbeeld bloedonderzoek, urineonderzoek of radiologisch onderzoek. Sommige van deze onderzoeken kunnen plaatsvinden op dezelfde dag. Voor andere onderzoeken is het nodig om terug te komen naar het Amalia kinderziekenhuis. 

Vervolgafspraken

U kunt een vervolgafspraak maken bij de balie van onze polikliniek, telefonisch (024 361 44 15) of via mijnRadboud.  

Spoedafspraken

Voor spoedafspraken kunt u bellen op werkdagen van 8.30 tot 12.30 uur naar het verpleegkundig telefonisch spreekuur. Het telefoonnummer is (024) 361 44 13. De verpleegkundige neemt dan contact op met de kinderreumatoloog. Als het nodig is, belt de kinderreumatoloog u zo snel mogelijk terug.


Amalia kinder­ziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis is onderdeel van het Radboudumc. Jaarlijks behandelen wij ongeveer 22.000 kinderen tussen 0 en 18 jaar.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet