Expertisecentra Expertisecentra Immuundeficiëntie en Auto-inflammatie

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Auto-inflammatie (REIA) biedt zorg aan mensen met bepaalde zeldzame aandoeningen van het immuunsysteem.

lees meer

Over het expertisecentrum

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Auto-inflammatie (REIA) biedt zorg aan mensen met bepaalde zeldzame aandoeningen van het immuunsysteem. Wij richten ons vooral op patiënten met afweerstoornissen, zeldzame auto-inflammatoire aandoeningen en hereditair angioedeem.

Medisch specialisten en andere deskundigen van verschillende vakgebieden werken samen in ons expertisecentrum. Alle beschikbare kennis over de diagnostiek en behandeling van deze zeldzame aandoeningen komt zo op één plek samen. Daarnaast wordt door wetenschappelijk onderzoek nieuwe kennis opgedaan over deze zeldzame ziekten. Deze kennis wordt internationaal verspreid, om wereldwijd de kennis en kunde over deze ziekten te laten toenemen. Door de combinatie van oude en nieuwe kennis kunnen wij de allerbeste zorg leveren aan mensen met een aandoening van het immuunsysteem.

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Auto-inflammatie is erkend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.


Contact

Contactgegevens Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Autoinflammatie. lees meer

Contact

Radboudumc Expertisecentrum voor Immuundeficiëntie en Autoinflammatie

Bezoekadres volwassenen: Polikliniek Interne Geneeskunde, route 433
Postadres volwassenen: Huispost 433, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen
Telefoonnummer volwassenen: (024) 361 65 04

 Bezoekadres kinderen: Polikliniek kinderinfectieziekten & immunologie, route 804
Postadres kinderen: Huispost 804, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen
Telefoonnummer kinderen: (024) 361 44 30
 

Onze expertise

Het REIA richt zich op:
  • diagnostiek en behandeling van primaire afweerstoornissen
  • diagnostiek en behandeling van zeldzame autoinflammatoire ziekten
  • diagnostiek en behandeling van hereditair angio-oedeem
  • wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak, het voorkomen en de behandeling van zeldzame aandoeningen van het afweersysteem en auto-inflammatie

Uw bezoek

Uw huisarts of behandelend specialist verwijst u of uw kind naar ons expertisecentrum. Vervolgens krijgt u informatie thuisgestuurd over de polikliniek en de datum en het tijdstip van uw afspraak. lees meer

Uw bezoek

Uw huisarts of behandelend specialist verwijst u of uw kind naar ons expertisecentrum. Vervolgens krijgt u informatie thuisgestuurd over de polikliniek en de datum en het tijdstip van uw afspraak.

Extra voorbereiding

De meeste mensen die bij ons op de polikliniek komen, zijn al eerder bij andere artsen en ziekenhuizen geweest. Het is handig als we de informatie over die eerdere contacten al hebben voor uw eerste bezoek. U krijgt een formulier toegestuurd om enkele gegevens over uzelf door te geven. Ook kunt u daarop invullen bij welke artsen u eerder bent geweest, en welke scans of röntgenfoto’s er eerder zijn gemaakt. Als u ook het toestemmingsformulier invult en terugstuurt, kunnen wij die gegevens en scans alvast opvragen.
Veel van deze aandoeningen zijn erfelijk. Uw arts vraagt u of er binnen uw familie mensen zijn met dezelfde klachten of verschijnselen als die u heeft. Het is handig als u dat vooraf navraagt in de familie.

Uw eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek krijgt u een gesprek met een medisch specialist, of een arts in opleiding tot specialist (internist of kinderarts).
Vaak doen we direct al bloed- en urineonderzoek. Daarnaast kan het nodig zijn om een echo of andere beeldvormend onderzoek, specifieke testen of genetisch onderzoek te doen. Soms moet hiervoor een nieuwe afspraak gemaakt worden. Uw arts bespreekt dit met u tijdens het eerste gesprek.

Voor verwijzers

Verwijzing naar het REIA kan via zorgdomein (huisartsen) of via een verwijsbrief per post. lees meer

Voor verwijzers

Verwijzing naar het REIA kan via zorgdomein (huisartsen) of via een verwijsbrief per post.

Volwassenen

Radboudumc expertisecentrum Immuundeficiënte en Autoinflammatie (REIA)
Afdeling Interne Geneeskunde
Huispost 433
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
Telefoonnummer (024) 361 65 04

Kinderen

Radboudumc expertisecentrum Immuundeficiënte en Autoinflammatie (REIA)
Afdeling Kinderinfectieziekten & immunologie
Huispost 804
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen
Telefoonnummer (024) 361 44 30
 

Europees referentie­netwerk


Omgaan met een zeldzame aandoening bij kinderen

De impact en behoeften bij zeldzame aandoeningen zijn anders dan bij ziektes die vaker voorkomen. Waar krijgen u, uw kind en uw gezin mee te maken en wat kunt u doen?

lees meer

Aandoeningen en behandelingen


Orphacodes aandoeningen

Op Orphanet staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum. bekijk aandoeningen

Orphacodes aandoeningen

Orphanet is een internationaal erkend classificatiesysteem voor zeldzame aandoeningen. Elke zeldzame aandoeningen in de Orphanet database heeft een uniek identificatienummer. Het ministerie van VWS heeft de volgende aandoeningen officieel erkend voor dit expertisecentrum:

Op de Orphanet website staat informatie over zeldzame aandoeningen, expertisecentra en patiëntorganisaties.

Wetenschappelijk onderzoek en onderwijs


Meedoen aan onderzoek

In ons expertisecentrum REIA bouwen we zoveel mogelijk ervaring op met zeldzame aandoeningen van het immuunsysteem. We doen ook wetenschappelijk onderzoek. lees meer

Meedoen aan onderzoek

In ons expertisecentrum REIA bouwen we zoveel mogelijk ervaring op met zeldzame aandoeningen van het immuunsysteem. We doen ook wetenschappelijk onderzoek. Het is mogelijk dat we u vragen om mee te doen aan onderzoek of om lichaamsmateriaal (urine, bloed, huidbiopt) af te staan voor het wetenschappelijk onderzoek.
Hieronder vermelden we alleen enkele langlopende onderzoeksprojecten.
 


  • In een biobank wordt lichaamsmateriaal van mensen opgeslagen. Dat lichaamsmateriaal kan bestaan uit bloed, lichaamscellen, stukjes weefsel of erfelijk materiaal (DNA). Het lichaamsmateriaal kan worden gebruikt om in een laboratorium wetenschappelijk onderzoek te doen. Naast lichaamsmateriaal slaan we ook persoonlijk gegevens, zoals leeftijd en geslacht, op. En er worden medische gegevens verzameld. Bijvoorbeeld welke klachten iemand heeft en welke medicijnen hij of zij gebruikt. Ook uitslagen van eerder bloed- en weefselonderzoek worden verzameld.
     


Onderwijs

Het REIA verzorgt regelmatig onderwijs voor studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Daarnaast geven we onderwijs aan artsen in opleiding tot medisch specialist. lees meer

Onderwijs

Het REIA verzorgt regelmatig onderwijs voor studenten Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen. Daarnaast geven we onderwijs aan artsen in opleiding tot medisch specialist. We dragen ook bij aan bij- en nascholing van medisch specialisten, huisartsen en verpleegkundigen door refereeravonden en andere voordrachten.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet