Personen Ans Bertens

Contact

drs. Ans Bertens
geestelijk verzorger, pastor

contact

Over Ans Bertens

Ans houdt zich bezig met het begeleiden en bijstaan van patiënten en hun naasten.

lees meer

Over Ans Bertens

  • Pastoraal vormingswerk voor vrijwilligers in de parochies van het dekenaat Oss (1987 – 1996)
  • Geestelijke verzorging in ziekenhuis Bernhoven Oss (1996 – 1999)
  • Geestelijke verzorging Radboudumc 1999 - heden
Ans is werkzaam in het Radboudumc op de afdelingen Heelkunde, Neurochirurgie, Plastische chirurgie,Traumachirurgie, Neurologie, Geriatrie en algemene interne- en infectieziekten. Haar belangrijkste taak is het begeleiden en bijstaan van patiënten en hun naasten. Daarnaast is ze werkbegeleider voor beginnende geestelijk verzorgers en eerstverantwoordelijke voor liturgie en rituelen.

'In het contact met u als patiënt gaat het over wat u bezighoudt.  Als u het niet goed maakt kan het wél goed doen u uit te spreken en gehoord te worden, al verandert uw situatie er niet (meteen) mee. Samen zoeken we uit wat u gaande houdt in de soms moeilijke situatie waarin u terecht bent gekomen. Dat kan helpen om u als het ware opnieuw daarmee te verbinden en uzelf te hervinden. Zo hoop ik dat het zuchten in zo’n situatie herademen mag worden en dat u opnieuw (geest)kracht vindt. Kennismaking met u gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige of arts'.
 

Opleidingen

Ans studeerde pastoraal theologie en spiritualiteit Heerlen en Nijmegen van 1975 tot 1986.

lees meer

Opleidingen

Ans studeerde pastoraal theologie en spiritualiteit Heerlen en Nijmegen van 1975 tot 1986. Ze is van katholieke huize en heeft voor haar werk in het ziekenhuis een ‘pastorale zending’ ontvangen van de geloofsgemeenschap van de katholieke kerk. Zij is nu geestelijk verzorger in het Radboudumc voor alle patiënten die een beroep op haar doen.

"Het luistert nauw" over Ans

"Ik vind het mooi als er contact ontstaat  met degene met wie ik spreek. Hoe dat precies gebeurt, weet ik niet. Wel dat elk woord ertoe doet, zowel wat de ander zegt als wat ik zelf zeg. Ik ben altijd gericht op contact en verbinding. Misschien een wat merkwaardige vergelijking, maar ik moet denken aan het maken van een mooie houtverbinding, iets waar ik liefhebberij in heb. Het passend  maken van bijvoorbeeld  een zwaluwstaartverbinding  is millimeterwerk. Zo is het ook tussen mensen en daar houd ik van.  Luisteren, woorden wegen en overwegen, bedachtzaam spreken – daarin kunnen mooie verbindingen ontstaan tussen mensen.

Al is het maar voor de duur van het gesprek …."