Personen Maroeska Rovers

Profiel

prof. dr. Maroeska Rovers PhD


Over Maroeska Rovers

Maroeska Rovers is (hoofd)onderzoeker in vele internationale en nationale epidemiologische onderzoeken. lees meer

Over Maroeska Rovers

2000: Nottingham

Al tijdens haar studie Biomedische Wetenschappen werd Maroeska Rovers benaderd voor een promotietraject. Het ging om een van de KNOOP-studies: een studie naar de effecten van trommelvliesbuisjes op het gehoor, de taal-spraakontwikkeling en de kwaliteit van leven bij jonge kinderen met een middenoorontsteking. Aan het einde van haar promotietraject kreeg zij een postdocpositie bij het MRC Institute for Hearing Research in Nottingham (UK).

2001: Utrecht

Van 2001 tot 2011 werkte Rovers als klinisch-epidemioloog in het UMC Utrecht. Daar deed zij patiƫntgebonden onderzoek op het gebied van luchtweginfecties bij kinderen. Daarnaast bouwde zij een methodologische lijn op, op het gebied van de evidence-based medicine en dan met name subgroepanalyses binnen de individuele patiƫnten data meta-analyses. In 2003 werd dit werk bekroond met een Veni-subsidie, in 2008 met een positie als universitair hoofddocent en in 2009 met de Elisabeth Von Freyburg prijs voor veelbelovende jonge onderzoekers.

2011: Nijmegen

In 2011 verkreeg Rovers een UMC-fellowship en keerde zij terug naar Nijmegen. Hier ging zij de uitdaging aan om het chirurgische onderzoek meer evidence-based te maken. In april 2012 volgde haar benoeming tot hoogleraar Evidence-based Surgery.

Rovers is niet alleen een innovatieve en creatieve onderzoeker, maar ook een bevlogen docent, die haar kennis en liefde voor het vak graag overbrengt op anderen. Zo heeft ze diverse EBM- en meta-analysecursussen mee opgezet en verzorgd. Bijvoorbeeld een teach-the-teacher cursus in Jakarta en Kuala Lumpur.

Rovers heeft meer dan 150 wetenschappelijke publicaties op haar naam staan, ze begeleidde tien promovendi succesvol tot hun promotie en per jaar begeleidt zij ongeveer drie wetenschappelijke stages. Zes van haar studenten zijn inmiddels aan een eigen promotietraject begonnen.


Functie(s)

  • professor Health Evidence

Opleiding

  • 1986 - 1991 Middelbare school (Ludgercollege, Doetinchem)
  • 1991 - 1996 Universiteit (Biomedische Wetenschappen, Katholieke Universiteit Nijmegen)
  • 2000 Promotie (Katholieke Universiteit Nijmegen). Promotoren: prof. dr. ir. G.A. Zielhuis en prof. dr. P. v/d Broek. Titel proefschrift: Otitis media met effusie: de effecten van trommelvliesbuisjes

Nevenfuncties

  • Actief binnen de Cochrane Collaboration: als editor bij de KNO-groep en als co-convenor bij de IPD meta-analyse groep (sinds 2003)
  • Lid van de ZONMw VENI-commissie
  • Visiting professor bij de University of Oxford (2014)
  • Medewerkers
  • Intranet