Wat doe ik bij spoed?

Tijdens kantooruren kunt u bellen met de hiv-consulenten:
T (024) 361 65 04 of (024) 361 11 11, vraag naar seinnummer: 92866

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend belt u de dienstdoende huisarts. Als het nodig is, verwijst deze u naar de Spoedeisende Hulp.

Heeft u nog vragen?

Kijk eerst of u het antwoord op uw vraag op deze pagina vindt. Heeft u een andere vraag? Neem dan contact op.

Contact met ons centrum

Hiv-behandelcentrum

contactformulier

Vragen


Vragen over de aandoening

  • Als u een hiv-infectie heeft, zijn er soms extra vaccinaties en advies nodig als u op reis gaat naar tropische landen.

    lees meer


    Als ik op reis ga, moet ik dan iets speciaals regelen?

    Als u een hiv-infectie heeft, zijn er soms extra vaccinaties en advies nodig als u op reis gaat naar tropische landen. Hiervoor kunt u terecht bij de Radboud Travel Clinic. Speciaal voor mensen met immuunproblematiek, waaronder mensen met een hiv-infectie. Ook mensen zonder immuunproblematiek kunnen gebruikmaken van de travel clinic. U krijgt advies over noodzakelijke vaccinaties bij uw voorgenomen reis van een infectioloog, dr. Quirijn de Mast.

    Wanneer u aan uw behandelend arts of hiv-consulent doorgeeft dat u een reis gaat maken, kunnen zij in overleg met dr. Quirijn de Mast vaccinaties geven of u doorverwijzen naar de Radboud Travel Clinic.

    Gaat u met het vliegtuig? Neem dan een ruime hoeveelheid medicijnen mee in uw handbagage. Als er vertraging ontstaat of uw bagage raakt zoek, heeft u voldoende bij u.


  • Ik beleef seks anders sinds mijn infectie, wat kan ik doen?

    Veel mensen met een hiv-infectie ervaren een verandering in hun seksuele beleving. Dit kan een verandering in seksueel verlangen betreffen, maar ook stoornissen in seksuele opwinding. Dit heeft verschillende oorzaken; onder andere de hiv-infectie zelf, neurologische afwijkingen, maar ook psychische problemen en depressieve stoornissen. Het hiv-behandelcentrum heeft een spreekuur ‘Seksuele gezondheid bij hiv’ ingesteld. Vraag uw arts of verpleegkundig hiv-consulent voor verwijzing of maak zelf een afspraak.

  • Ik ben blootgesteld aan besmet bloed of sperma, wat nu?

    Als u ben blootgesteld aan bloed of sperma bij een prik-, bijt-, spat- of snijaccident of wanneer een condoom is gescheurd/afgegleden, meld u zich bij de GGD of uw huisarts. Zij zullen u verwijzen naar de Spoedeisende Hulp van het Radboudumc of een ander hiv-behandelcentrum. Er wordt ingeschat hoe groot het risico op besmetting is. Daarbij kijken we ook naar een mogelijke hepatitis B- of C-besmetting. De kans op overdracht van hiv na een prikongeluk is 0,3%. Voor hepatitis B is dat 30% en voor hepatitis C is de kans op overdracht 2%. Op basis van de risico-inschatting krijgt u medicatie en instructies uitgereikt.

    Het risico op besmetting met hiv kan verkleind worden met PEP. Dit staat voor Post Exposure Profylaxe en is een behandeling met hiv-remmers. Bij een PEP-kuur krijgt u een maand lang hiv-remmers, dezelfde medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling tegen hiv. Het beste is als u deze medicijnen zo snel mogelijk inneemt na het accident, tenminste binnen 72 uur. U blijft vervolgens 3 maanden onder controle op de Polikliniek Infectieziekten of via uw bedrijfsarts.


  • Waar kan ik meer informatie vinden?

    Op de pagina van het hiv-behandelcentrum vindt u een aantal websites waar u informatie kunt vinden over hiv en aids en waar u in contact kunt komen met andere mensen met hiv. Ook kunt u telefonisch contact opnemen met de Aids Soa Infolijn, het Aids Fonds en HIV Vereniging Nederland.

  • Wat is aids?

    Als iemand besmet is met het humaan immunodeficiëntie virus (hiv), dan heeft diegene nog geen aids. We spreken pas van aids als iemand die besmet is met hiv ook bepaalde (opportunistische) infecties, tumoren of andere ziektes heeft doorgemaakt, die door hiv worden veroorzaakt.

  • Wat is hiv?

    Hiv staat voor humaan immunodeficiëntievirus. Dit virus heeft menselijke cellen nodig om zich te vermenigvuldigen. Als hiv het menselijk lichaam is binnengedrongen, dan is zo iemand hiv-positief en zegt men ook wel dat diegene hiv heeft. Daarmee bedoelt men dus dat diegene besmet is met het hiv, het virus dat de menselijke afweer aantast.

Vragen over het centrum

  • U kunt herhaalrecepten telefonisch aanvragen of per e-mail. De Radboud Apotheek is gespecialiseerd in hiv-medicatie.


  • Hoe kom ik terecht bij het hiv-behandelcentrum?

    Na overleg met uw huisarts of andere specialist kunt u een verwijzing krijgen voor het hiv-behandelcentrum. Vervolgens maakt uw huisarts of andere specialist de eerste afspraak voor u of neemt een verpleegkundige van het hiv-behandelcentrum contact met u op.

  • Kan ik meedoen aan onderzoek?

    Het hangt van uw behandeling en de lopende onderzoeken af of u mee kunt doen aan wetenschappelijk onderzoek. Overleg hierover met uw behandelend specialist.

Vragen over uw bezoek

  • Uw afspraak vindt plaats op de Polikliniek Interne Geneeskunde. In de wachtkamer zitten dus patiënten met allerlei aandoeningen door elkaar.


  • Door wie word ik behandeld?

    In het hiv-behandelcentrum werken internist-infectiologen samen met verpleegkundig hiv-consulenten. U wordt zoveel mogelijk door een vaste behandelaar en een vaste verpleegkundig hiv-consulent behandeld. Vanwege de planning kan dit soms variëren.

  • Hoe zeg ik een afspraak af?

    U kunt afspraken telefonisch afzeggen of aan de balie van de Polikliniek Interne Geneeskunde (Post Blauw), route 433.

    Wij verzoeken u dringend uw gemaakte afspraken na te komen dan wel tijdig af te zeggen.


  • Wat houdt mijn eerste bezoek in?

    Uw eerste afspraak heeft u met een internist-infectioloog of een verpleegkundig hiv-consulent. De afspraak duurt ongeveer twee uur. U kunt vragen stellen en uw klachten bespreken en de arts zal u lichamelijk onderzoeken. Ook krijgt u informatie over de ziekte en de behandeling en we nemen bloed af voor onderzoek. We maken een ECG (hartfilmpje) en een röntgenfoto van uw longen. En we testen of uw een soa heeft of tuberculose.
  • Medewerkers
  • Intranet