Over infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is.

lees meer

Over infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Eén van de belangrijkste ziekteverschijnselen bij infectieziekten is koorts. Maar er zijn ook andere ziekten die koorts kunnen geven. Niet altijd is het duidelijk wat de oorzaak van de koorts is.

Sommige mensen hebben heel vaak last van infecties of krijgen zeer ernstige infectieziekten. Bij hen kan sprake zijn van een stoornis van het afweersysteem.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04Naar uw afspraak bij Infectie­ziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 433

Wie kom je tegen bij Infectie­ziekten?

Bij de sectie Infectieziekten werken internisten die gespecialiseerd zijn in het opsporen en behandelen van infecties en het achterhalen van de oorzaak van koorts en afweerstoornissen. Ook werken er enkele internisten in opleiding tot infectioloog.

De oorzaak achterhalen

Bij patiënten die regelmatig koortsaanvallen hebben, proberen wij de oorzaak te achterhalen.

lees meer

De oorzaak achterhalen

Wij onderzoeken en behandelen patiënten:

 • die (regelmatig) koortsaanvallen hebben, zonder dat de oorzaak daarvan duidelijk is; 
 • met een (mogelijke) afweerstoornis.

Met ons wetenschappelijk onderzoek dragen we bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis over infectieziektes.  


Opsporen en behandelen van infecties

Wij behandelen alle soorten infectieziektes. Bijvoorbeeld patiënten met:

 • de ziekte van Lyme
 • Q-koorts
 • een hiv-infectie
 • een schimmelinfectie
 • een tropische infectieziekte
Lees meer

Opsporen en behandelen van infecties

Wij behandelen alle soorten infectieziektes. Bijvoorbeeld patiënten met:

 • de ziekte van Lyme  
 • Q-koorts
 • een hiv-infectie  
 • een schimmelinfectie  
 • een tropische infectieziekte.

Verder geven we reisadvies aan personen met een chronische aandoening.


Vier vragen aan André van der Ven

Hoogleraar International Health en hoofd van Infectieziekten bij het Radboudumc.

lees meer

Vier vragen aan André van der Ven

Prof. dr. André van der Ven is sinds 1 juli 2010 hoogleraar International Health bij het Radboudumc in Nijmegen. Hij is hoofd van de sectie Infectieziekten. Hij woonde en werkte in de jaren ‘80 in Botswana als tropenarts. Daarna heeft hij onder andere het onderzoekscentrum Poverty Related Infection Oriented Research (PRIOR) opgezet. Van der Ven heeft een coördinerende en stimulerende rol op het gebied van tropische geneeskunde en gezondheidszorg in landen met een laag inkomen. Hij bouwt zijn internationale netwerk verder uit en versterkt daarmee het Radboudumc als kenniscentrum International Health.

1 Met welk onderzoek houdt u zich voornamelijk bezig?

"In de afgelopen zeven jaar heb ik de samenwerking geïnventariseerd met universiteiten in Tanzania en Indonesië. Daar hadden ze patiëntenzorg en onderwijs, maar deden ze weinig aan onderzoek. Onze focus ligt op infectieziektes: hiv, malaria en tuberculose. En dan vooral op translationeel onderzoek, waarbij ook bevindingen uit het laboratorium vertaald worden naar toepassingen voor de patiënt."

2 Hoe gaat u dat de komende jaren aanpakken?

"De onderzoeken zijn vooral een samenwerkingsverband met universiteiten in binnen- en buitenland. We krijgen subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Europese Unie (EU). Hiermee kunnen we de onderzoekscapaciteit uitbouwen in de landen waar de ziektes voorkomen. We werken in multidisciplinair verband met afdelingen als parasitologie, longziekten, sociale geneeskunde, tandheelkunde en farmacologie."

3 Wat heeft de patiënt aan uw onderzoek?

"Door ons onderzoek verbetert duidelijk de kwaliteit van geneeskunde en onderwijs overzee, in de gebieden waar wij werkzaam zijn. De prognose van de patiënt verbetert en ons onderzoek spaart levens. Binnen Nederland kunnen we veel verbeteren aan zorg voor allochtonen door rekening te houden met cultuurverschillen. In andere culturen speelt religie bijvoorbeeld een belangrijke rol. Daarnaast kunnen we in het Radboudumc onze reizigersgeneeskunde versterken."

4 Wat zijn uw persoonlijke drijfveren voor het onderzoek?

"Onderzoek moet vooral leuk zijn. Ik vind infectieziektes interessant, omdat het zo oplossingsgericht is. Patiënten met een infectieziekte kun je heel vaak genezen. Over de grens zijn infectieziektes een enorm probleem, dus daar is veel winst te behalen. Daarnaast vind ik het erg leuk om andere culturen te leren kennen."

Onderdelen


Expertisecentra infectieziekten


Radboud Travel Clinic

De Radboud Travel Clinic is een universitair expertisecentrum op het gebied van reis- en tropengeneeskunde.

lees meer

Onze mensen

 • Snel naar