Over infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. lees meer

Over infectieziekten

Infectieziekten worden veroorzaakt door micro-organismen (virussen, bacteriën, schimmels en parasieten) en komen veel voor. Ze kunnen ontstaan als uw afweersysteem tekortschiet of als het micro-organisme erg sterk is. Eén van de belangrijkste ziekteverschijnselen bij infectieziekten is koorts. Maar er zijn ook andere ziekten die koorts kunnen geven. Niet altijd is het duidelijk wat de oorzaak van de koorts is.

Sommige mensen hebben heel vaak last van infecties of krijgen zeer ernstige infectieziekten. Bij hen kan sprake zijn van een stoornis van het afweersysteem.

Contact met Infectieziekten

Infectieziekten

(024) 361 65 04


Naar uw afspraak bij Infectie­ziekten

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 433

Wie kom je tegen bij Infectie­ziekten?

Bij de sectie Infectieziekten werken internisten die gespecialiseerd zijn in het opsporen en behandelen van infecties en het achterhalen van de oorzaak van koorts en afweerstoornissen. Ook werken er enkele internisten in opleiding tot infectioloog.

De oorzaak achterhalen

Bij patiënten die regelmatig koortsaanvallen hebben, proberen wij de oorzaak te achterhalen. lees meer

De oorzaak achterhalen

Wij onderzoeken en behandelen patiënten:

  • die (regelmatig) koortsaanvallen hebben, zonder dat de oorzaak daarvan duidelijk is; 
  • met een (mogelijke) afweerstoornis.

Met ons wetenschappelijk onderzoek dragen we bij aan het ontwikkelen van nieuwe kennis over infectieziektes.  


Opsporen en behandelen van infecties

Wij behandelen alle soorten infectieziektes. Bijvoorbeeld patiënten met:
  • de ziekte van Lyme
  • Q-koorts
  • een hiv-infectie
  • een schimmelinfectie
  • een tropische infectieziekte
Lees meer

Opsporen en behandelen van infecties

Wij behandelen alle soorten infectieziektes. Bijvoorbeeld patiënten met:

  • de ziekte van Lyme  
  • Q-koorts
  • een hiv-infectie  
  • een schimmelinfectie  
  • een tropische infectieziekte.

Verder geven we reisadvies aan personen met een chronische aandoening.


Centrum voor Infectieziekten verwijzers­informatie

U kunt uw patiënt voor academische expertise en poliklinische zorg naar ons verwijzen. Ook kunt u uw patiënt voor één van de infectie-specifieke MDO’s aanmelden en zelf via een videoverbinding meepraten. lees meer

Vier vragen aan Reinout van Crevel

Hoogleraar Global Health and Infectious Diseases bij het Radboudumc. lees meer

Vier vragen aan Reinout van Crevel

Prof. Dr. Reinout van Crevel is sinds 2016 hoogleraar Global Health and Infectious Diseases aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij is hoofd van de sectie infectieziekten en werkt als infectioloog en is coördinator van hiv-zorg in het Radboudumc. Daarnaast doet hij al jaren tuberculose onderzoek, met name in Indonesië. Tussen 2006 en 2009 woonde en werkte hij in Indonesië als coördinator van een grootschalig programma over hiv/aids in scholen, het ziekenhuis en een gevangenis, en nu heeft hij ook een contract met de universiteit Oxford voor werk in Jakarta.

1 Waar houdt u zich voornamelijk mee bezig?

‘In het Radboudumc houd ik me voornamelijk bezig met de patiëntenzorg, onderwijs en wetenschap. Poliklinisch zie ik patiënten van de sectie infectieziekten, vooral patiënten met hiv en verschillende mycobacteriën, waaronder tuberculose.

In Indonesië kom ik al 20 jaar vanwege het tuberculose onderzoek, hier heb ik zelfs een aantal jaren gewoond ivm het opzetten van de HIV zorg. Daar richt ik me op het verbeteren van zorg, het vinden van patiënten en hen toegang tot zorg bieden. Ik richt me op praktische vragen, zoals op diagnose en behandeling, maar ook op meer biologische vragen. Bijvoorbeeld hoe komt het dat tuberculose bij sommige patiënten zo ernstig verloopt? En wat kunnen we hier aan doen?’

2 Hoe gaat u dat de komende jaren aanpakken?

‘Binnen de Radboud willen we ons vooral richten op patiënten met complexe infecties, die echt beter af zijn hier dan in een ander ziekenhuis. Dit vraagt om uitstekende samenwerking binnen en tussen afdelingen en om een nauwe aansluiting van patiëntenzorg en onderzoek. En wat we leren door patiënt gebonden of meer basaal onderzoek moet ten goede komen aan de zorg, zowel binnen als buiten het radboudumc. Het zou mooi zijn als onze expertise verder rijkt dan de muren van het Radboud! Om dit goed te organiseren, moeten we ook goed samenwerken met professionals buiten het radboudumc, zodat we het verschil kunnen maken voor die patiënten met complexe infecties.

 

3 Wat heeft de patiënt aan uw onderzoek in Indonesië?

‘Twee voorbeelden. We kijken al jaren naar suikerziekte als risicofactor voor tuberculose. Heel belangrijk, er zijn een half miljard mensen met suikerziekte wereldwijd. Met de opgedane kennis heb ik meegewerkt aan een praktische richtlijn voor professionals in ontwikkelingsladen. Een tweede voorbeeld is dat we nu weten dat hogere dosis antibiotica de sterfte van bij tuberculeuze meningitis (hersenvliesontsteking) kan halveren. Dit wordt nu in Indonesië toegepast, maar ook hier in Nederland’.

4 Wat is uw persoonlijke drijfveer?

‘Ik ervaar het als een eervolle verantwoording voor patiënten te mogen zorgen. Ook als je ze niet kunt genezen vind ik het belangrijk hoop, troost, uitleg en rust te brengen en te kunnen bieden, elke dag weer. Specifiek voor Indonesië en andere verre landen hoop ik iets bij te dragen en te kunnen betekenen voor mensen, in een land waarbij ongelijkheid heel groot is op het gebied van gezondheidszorg. Verder zie ik het als voorrecht om altijd weer goede, leuke en gedreven professionals uit allerlei landen te ontmoeten en met hen te mogen samenwerken’. 

Onderdelen


Expertisecentra infectieziekten

  • Het Radboudumc Centrum voor Infectieziekten staat internationaal bekend om kennis over de wisselwerking tussen het menselijk lichaam en ziekmakende micro-organismen.

    lees meer


Hiv-behandel­centrum

Het Hiv-behandelcentrum is een van de 28 door de overheid aangewezen hiv-behandelcentra van Nederland. Bij ons kunt u terecht voor begeleiding en behandeling van een hiv-infectie, en we staan klaar om uw vragen over de aandoening te beantwoorden. 

lees meer

Reis- en Vaccinatiepoli

Heb je advies nodig rondom vaccinaties? Ga je naar de (sub)tropen voor korte of lange tijd, voor werk of vakantie? Iedereen is welkom bij de Reis- en Vaccinatiepoli voor advies, vaccinaties, gezondheidsverklaringen en/of een recept voor malaria, hoogteziekte en/of antibiotica.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet