Over de hiv-behandeling

De behandeling van hiv bestaat uit verschillende virusremmers. Deze hiv-remmers zorgen ervoor dat er zo min mogelijk hiv-virus in uw bloed voorkomt. lees meer

Over de hiv-behandeling

De behandeling van hiv bestaat uit verschillende virusremmers. Deze hiv-remmers zorgen ervoor dat er zo min mogelijk hiv-virus in uw bloed voorkomt.

Het aantal CD4-cellen geeft informatie over uw afweer. Hoe meer CD4-cellen in uw bloed, hoe beter de afweer. Als het aantal CD4-cellen boven de 200/ml blijft, is het risico op opportunistische infecties heel erg klein. Opportunistische infecties zijn infecties die mensen met een goed werkend immuunsysteem (goede afweer) niet zouden krijgen.

Wanneer hiv-behandeling

Op basis van een aantal factoren adviseren we u wel of niet met hiv-medicatie te beginnen. We volgen daarbij de richtlijnen die zijn vastgesteld op basis van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek naar hiv-behandeling. Daarbij kijken we naar:
 • Het aantal CD4-cellen in uw bloed en de snelheid waarmee het aantal CD4-cellen daalt.
 • De hoeveelheid virus in uw bloed.
 • De klachten die u heeft door de hiv-infectie.
 • Of andere organen ziek worden door de hiv-infectie, bijvoorbeeld de nieren.
 • Hoe lang u geïnfecteerd bent met het virus.
 • Uw leeftijd.
 • Eventuele andere ziektes.
 • Of u zwanger bent/wilt worden.
Wij raden meestal aan om te beginnen met de behandeling, als u:
 • Een verlaagd aantal CD4-cellen (CD4 < 500/ml) heeft, ook als u geen klachten heeft.
 • Klachten of ziektes heeft door de hiv-infectie.
U bepaalt zelf of u behandeld wilt worden en op welk moment u wilt beginnen. Dit bespreekt u met uw arts en/of uw verpleegkundig hiv-consulent. Zij kunnen u informeren over de voor- en nadelen van de medicijnen en wat de behandeling betekent voor uw dagelijks leven.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Hiv

Een hiv-infectie is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het humane immunodeficiency virus (hiv). U kunt besmet raken met hiv door onveilig te vrijen (vaginaal, anaal of oraal), als u besmette naalden gebruikt of door bloedtransfusie.

lees meer

Wanneer kunt u zich laten testen?

Pas 3 maanden na uw laatste risicovolle seksuele contact kunt u laten testen of u besmet bent met hiv. We kunnen dit vaststellen met bloedonderzoek.

De behandeling

Om de effecten van hiv tegen te gaan krijgt u van ons hiv-remmers. Door consequent de medicijnen te nemen, ontstaat er geen verdere schade en wordt aangerichte schade zelfs gedeeltelijk hersteld. lees meer

De behandeling

Medicijnen

Combinatie van medicijnen

Het virus vermenigvuldigt zich snel. Hierdoor ontstaan soms fouten bij de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes waardoor resistentie kan ontstaan tegen één of twee hiv-remmers. Het medicijn werkt dan niet meer. De kans op resistentie tegen drie hiv-remmers is zeer klein. Vandaar dat we bij een hiv-behandeling altijd een combinatie van drie medicijnen voorschrijven. Soms kunnen deze geneesmiddelen in één pil verwerkt worden, zodat de behandeling bestaat uit één pil per dag.

Effect van de medicijnen

Met de combinatiebehandeling kan de vermenigvuldiging van het virus bij 90% van de patiënten zodanig afgeremd worden, dat er geen verdere schade ontstaat aan de CD4-cellen. Al aangerichte schade wordt zelfs gedeeltelijk hersteld. Hierdoor wordt u minder vatbaar voor infecties.

Keuze van de medicijnen

Er bestaan meer dan 25 verschillende hiv-remmers. Welke hiv-remmers voor u het meest geschikt zijn hangt af van:
 • Hoe gemakkelijk u het medicijnen kunt innemen, dus of u ze één keer per dag of vaker moet innemen en of u rekening moet houden met eten.
 • Het gebruik van andere medicijnen.
 • Verwachte bijwerkingen van de hiv-remmers.
 • Of u zwanger wilt worden.
 • Gevoeligheid van het hiv-virus voor hiv-remmers, dit noemen we het resistentieprofiel.

Apotheek

U kunt voor uw hiv-medicatie bij uw eigen apotheek terecht, maar ook bij de Radboud Apotheek. Deze apotheek is onderdeel van de afdeling Apotheek/Klinische Farmacie van het Radboudumc, die nauw betrokken is bij de zorg voor hiv-patiënten. Deze afdeling levert alle medicatie voor opgenomen en poliklinische patiënten in het Radboudumc en meet hoeveel anti-hiv-middelen in uw bloed voorkomen. Dit is belangrijk om de juiste dosering van de medicijnen vast te stellen. Wekelijks bespreekt de apotheker met het hiv-team de bloeduitslagen en adviseert over de beste behandeling.

Duur van de behandeling

Hiv genezen is op dit moment nog niet mogelijk. De behandeling met geneesmiddelen duurt dus uw leven lang. Als u stopt met de behandeling, vermenigvuldigt het virus zich en beschadigt het nieuwe CD4-cellen. Het aantal CD4-cellen zal weer dalen. Er wordt gewerkt aan de verbetering van de huidige geneesmiddelen en aan een vaccin tegen hiv.

Leven met hiv-remmers

Patiënten vinden het vaak lastig om dagelijks hiv-medicijnen te slikken, omdat dit hen elke dag eraan herinnert dat zij hiv hebben. Toch is het belangrijk de medicatie op het juiste moment en volgens voorschrift (bijvoorbeeld met een maaltijd) in te nemen. Anders kan het hiv-virus resistent worden tegen de medicatie.

Medicijnen vergeten

Bent u vergeten uw medicatie in te nemen? Neem dan uw dosis alsnog direct in, behalve als het alweer tijd is voor uw nieuwe dosis. Dan gelden er specifieke adviezen per medicijn. Uw verpleegkundig hiv-consulent zal u hierover instrueren.

Wanneer er te weinig medicijn in uw bloed aanwezig is om de vermenigvuldiging van het virus te onderdrukken kan er resistentie ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als u een dosis vergeet, overslaat of niet op de juiste manier inneemt. 

Effect van de behandeling

Om het effect van de behandeling en de mate van resistentie vast te stellen, bepalen we regelmatig hoeveel virus en hoeveel CD-4-cellen er in uw bloed voorkomen. Meestal bepalen we dit één, drie en zes maanden na het begin van de behandeling. Daarna controleren we minimaal een- tot tweemaal per jaar uw bloedwaarden.

Bijwerkingen

Hiv-remmers geven tegenwoordig niet veel bijwerkingen. U kunt meestal leven zoals u gewend was. Patiënten bij wie de medicijnen toch bijwerkingen opleveren, merken dit niet altijd. U kunt last krijgen van diarree, misselijkheid, hoofdpijn of huiduitslag. Andere bijwerkingen kunnen alleen gevonden worden door bloedonderzoek. Zo kunnen de medicijnen invloed hebben op het aantal rode en witte bloedcellen, het aantal bloedplaatjes, uw leverwaarden, nierfunctie, cholesterol en bloedsuiker. We controleren dit regelmatig.

Hiv-remmers in combinatie met andere medicijnen

Sommige medicijnen hebben invloed op de werking van hiv-remmers. Ook kruiden (Sint Janskruid), fruitsappen (grapefruitsap) en drugs (xtc) beïnvloeden het effect van hiv-medicatie. Overleg daarom met uw internist-infectioloog als:
 • Uw huisarts of medisch specialist u nieuwe medicijnen wil geven.
 • U zelf andere medicijnen wil gebruiken, ook homeopathische middelen.

Ramadan

In de Koran staat dat chronisch zieken vrijstelling krijgen van het vasten. Een hiv-infectie is een chronische ziekte. Als u ondanks deze vrijstelling toch graag wilt meedoen aan de Ramadan, bespreek dit dan met uw verpleegkundig hiv-consulent.

Reizen

Verklaring medicatiegebruik

Als u naar het buitenland gaat, kunt u een Engelse verklaring krijgen waarin staat dat u een chronische ziekte met verlaagde afweer heeft, waarvoor u uw medicijnen gebruikt. Zo voorkomt u problemen wanneer uw hiv-medicatie gevonden wordt bij de bagagecontrole. Informeer naar deze verklaring bij uw verpleegkundig hiv-consulent.

Voldoende medicatie

Neem ruim voldoende medicijnen mee als u reist en verspreid de medicijnen over uw hand- en andere bagage. Zo heeft u voldoende medicijnen als een deel van uw bagage zoekraakt. Voor advies over vaccinaties en dergelijke kunt u een afspraak maken bij de Radboud Travel Clinic.

Tijdsverschil

Reist u naar een land in een andere tijdzone? Dan kan de verpleegkundig hiv-consulent een reisschema voor u maken waarin uw innameschema tijdelijk wordt aangepast.

Ervaringsverhaal

Elke derde maandag van de maand zijn hiv-geïnfecteerden en andere betrokkenen welkom in het Café+. Hier kunt u elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten. lees meer

Ervaringsverhaal

Ontmoetingsplaats voor Hiv-positieven

Elke derde maandag van de maand zijn hiv-geïnfecteerden en andere betrokkenen welkom in het Cafe +. Hier kunt u elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten. Hiv mag het onderwerp zijn, maar dat hoeft niet.
 • Elke 3e maandag van de maand, 20.00 uur (m.u.v. juli en aug.).
 • Roze huis, Sint Anthoniusplaats 1, 6511 TR in Nijmegen.
 • Website
Ook in Arnhem is een Café + voor hiv-positieven. Elke eerste woensdag van de maand van 19.30-23.00 uur.
 

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet