Wat is de PACU?

Een patiënt komt op de PACU als hij of zij extra zorg, speciale bewaking en/of behandeling nodig heeft na een grote operatie. lees meer

Wat is de PACU?

De afkorting PACU staat voor Post Anesthesia Care Unit. De PACU is een onderdeel van de afdeling Anesthesiologie. Een patiënt komt op de PACU als hij of zij extra zorg, speciale bewaking en/of behandeling nodig heeft na een grote operatie, of als de lichamelijke conditie hiertoe aanleiding geeft.

Soms is het voor de operatie onduidelijk of u naar de PACU of naar een Intensive Care afdeling gaat. Net als op de Intensive Care wordt u aangesloten op de monitor. Het verschil met de Intensive Care is dat we vooraf inschatten dat de patiënten hier maximaal 24 tot 48 uur verblijven. Verder worden op de PACU alleen patiënten opgenomen die een operatie hebben gehad.
De PACU heeft ruimte voor 4 postoperatieve patiënten. Dit zijn patiënten die een operatie hebben gehad. Op de PACU liggen de patiënten in een open ruimte; er zijn geen aparte kamers aanwezig. Dit kan helaas wat onrust veroorzaken omdat alle toeters en bellen te horen zijn. Daarbij wordt de PACU gedurende de nacht ook als verkoeverkamer gebruikt voor spoedoperaties.

Contact

 • De PACU is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag.
 • Op vrijdagen sluit de PACU om 12.00 uur.
 • De contactpersoon van de patiënt kan de afdeling op elk tijdstip van de dag of nacht bellen voor informatie, bij voorkeur voor 07.15 uur en na 10.00 uur ’s morgens.
 • Routenummer: 733
 • Telefoon: (024) 361 11 11 (door laten verbinden met de PACU)

Uw verblijf op de PACU

U bent aangesloten op elektronische apparatuur. Deze apparatuur kan een bewakingsfunctie hebben, zoals registratie van ademhaling, hartritme, bloeddruk en temperatuur. lees meer

Uw verblijf op de PACU

Apparatuur

U bent aangesloten op elektronische apparatuur. Deze apparatuur kan een bewakingsfunctie hebben, zoals registratie van ademhaling, hartritme, bloeddruk en temperatuur. Ook lopen al uw infusen via infuuspompen. Daarnaast is ondersteuning van de ademhaling door een beademingsmachine mogelijk. Er is altijd een PACU-verpleegkundige aanwezig en de lijnen met de anesthesioloog zijn kort. We maken gebruik van monitoren die in bepaalde situaties een geluidssignaal geven. De PACU-verpleegkundige is getraind om deze signalen te herkennen en ernaar te handelen.

Pijnbestrijding

Er is op de PACU speciale aandacht voor de behandeling van postoperatieve pijn. Goede pijnbestrijding bevordert namelijk het herstel na de operatie.
We gebruiken hiervoor een getalscore van ‘0’ tot ‘10’. ‘0’ wil zeggen dat u geen pijn heeft en ‘10’ staat voor de meest denkbare pijn. De PACU-verpleegkundige vraagt u hier regelmatig naar om de pijnstilling zo goed mogelijk te regelen. Het medische beleid wordt door de anesthesioloog bepaald. 
 

Wat heeft u nodig op de PACU?

Voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht kunt u alvast uw medicatie, toilettas en eventueel uw bril, gebitsprothese en/of gehoorapparaat klaarleggen. De verpleegkundige zorgt ervoor dat de spullen naar de PACU worden gebracht. Waardevolle spullen kunt u beter niet meenemen naar de PACU.

Bezoektijden

De PACU is geopend van maandag t/m vrijdag. De bezoektijden van de PACU zijn van 12.00 uur tot 20.00 uur. lees meer

Bezoektijden

 • De PACU is geopend van maandag t/m vrijdag.
 • De bezoektijden van de PACU zijn van 12.00 uur tot 20.00 uur.
 • Het is in uw belang en het belang van de medepatiënten, dat er niet meer dan 2 bezoekers bij u aanwezig zijn.
 • Zijn er meerdere bezoekers, dan vragen wij hen vriendelijk om elkaar af te wisselen.
 • De andere bezoekers kunnen dan iets drinken in de familiekamer naast de PACU. Het bezoek kan zich melden via de intercom die zich bij de ingang van de PACU bevindt.

Wist u dat..?

 • Er gratis televisie en radio aanwezig is voor patiënten
 • Er geen bloemen of fruit op de PACU zijn toegestaan
 • U van tevoren een kijkje kunt nemen op de PACU om een eerste indruk te krijgen
 • Veel mensen nog nooit van de PACU hebben gehoord
 • Medewerkers
 • Intranet