Over de Vulvapoli

Bij de Vulvapoli van het Radboudumc werken gynaecologen, dermatologen en een verpleegkundig specialist samen voor patiënten met zichtbare huidziekten van de vulva (schaamlipregio). Patiënten uit het hele land kunnen terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding.

lees meer

Over de Vulvapoli

Bij de Vulvapoli van het Radboudumc werken gynaecologen, dermatologen en een verpleegkundig specialist samen voor patiënten met zichtbare huidziekten van de vulva (schaamlipregio). Patiënten uit het hele land kunnen terecht voor onderzoek, behandeling en begeleiding. Zo nodig werken we samen met een uroloog, chirurg, bekkenfysiotherapeut, seksuoloog of medisch psycholoog.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

De vulva is de huid rondom uw vagina en bestaat uit de buitenste schaamlippen, de binnenste schaamlippen en de clitoris. Hierbij hoort ook het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, ook wel perineum genoemd. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Deze problemen komen voor bij vrouwen van alle leeftijden en kunnen verschillende oorzaken hebben.

De Vulvapoli van het Radboudumc richt zich op het onderzoek, de behandeling en begeleiding van patiënten met zichtbare huidafwijkingen van de vulva. Voorbeelden zijn: lichen sclerosus, lichen planus, HSIL van de vulva en wratachtige afwijkingen.
 
Vulvaire klachten zonder aanwezigheid van een huidziekte, behandelen wij niet. Voorbeelden van deze klachten zonder huidziekte zijn: klachten van afscheiding, terugkerende schimmelinfecties, de overgang en pijn bij het vrijen zonder huidziekte.

Voor een afspraak op de Vulvapoli heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Contact

Polikliniek Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88

Uw eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek aan de Vulvapoli, wordt u in principe door twee artsen gezien: een gynaecoloog in opleiding en dermatoloog in opleiding. Het is belangrijk om uw actuele medicijnlijst en de tubes zalf die u gebruikt mee te nemen.

lees meer

Uw eerste bezoek

Tijdens het eerste bezoek aan de Vulvapoli, wordt u in principe door twee artsen gezien: een gynaecoloog in opleiding en dermatoloog in opleiding. Zo nodig kan de gynaecoloog of dermatoloog aansluiten. Het is voor de arts van belang om een goed overzicht te hebben van uw medische voorgeschiedenis en de behandelingen die u heeft gehad. Daarom is het belangrijk om het volgende tijdens uw eerste bezoek mee te nemen:
  • Actuele medicijnlijst. Deze kunt u opvragen bij uw apotheek.
  • De tubes zalf die u gebruikt. 

Wat gebeurt er tijdens een eerste polibezoek?


Lichamelijk onderzoek
Allereerst bespreekt u de klacht met de arts. Na dit gesprek vindt een lichamelijk onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek zit u in een gynaecologische stoel. De arts onderzoekt u eerst uitwendig en zo nodig inwendig, bijvoorbeeld met een speculum (eendenbek). Als u wilt, kunt u meekijken via een spiegel.

Huidbiopt
Als we denken dat het een huidziekte is, wordt er soms een huidbiopt afgenomen om een diagnose te stellen. Bij een biopt halen we een klein stukje huid weg (van enkele millimeters). Het biopt wordt afgenomen na een plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt vervolgens dit stukje huid.

Foto’s
Bij het lichamelijk onderzoek maken we altijd een digitale foto van de vulva. Op deze manier kunnen we veranderingen in vorm en kleur van de vulva goed volgen. Geef het aan als u hiertegen bezwaar heeft. Uiteraard slaan we deze foto’s beveiligd op. De foto’s zijn alleen toegankelijk voor de betrokken zorgverleners (uw behandelaars).

Vervolg
Als de arts een huidziekte vindt, wordt een behandeling voorgesteld en wordt een controle gepland op het controlespreekuur. Wanneer tijdens het bezoek aan de Vulvapoli blijkt dat er geen sprake is van een onderliggende (zichtbare) huidziekte, dan verwijzen wij u terug naar de huisarts of verwijzend specialist.

Het controle­spreekuur

De arts heeft een controleafspraak voorgesteld op het controlespreekuur van de Vulvapoli. Het controlespreekuur wordt in principe door de verpleegkundig specialist gedaan, maar kan soms ook verricht worden door een gynaecoloog.

lees meer

Het controle­spreekuur

De arts heeft een controleafspraak voorgesteld op het controlespreekuur van de Vulvapoli. Het controlespreekuur wordt in principe door de verpleegkundig specialist gedaan, maar kan soms ook verricht worden door een gynaecoloog (al dan niet in opleiding). U treft altijd een ervaren zorgverlener.

Wat is een verpleegkundig specialist?

De verpleegkundig specialist is een van de vaste gezichten op de Vulvapoli. Hij of zij is onderdeel van het behandelteam op de Vulvapoli en vormt een continue factor. De verpleegkundig specialist heeft na de opleiding HBO-verpleegkunde, een tweejarige masteropleiding gevolgd. De verpleegkundig specialist heeft daardoor medische en verpleegkundige kennis. Hij of zij is bevoegd om beslissingen te nemen op het gebied van diagnose en behandeling (bijvoorbeeld het nemen van een biopt en medicatie voorschrijven.).

Wat gebeurt er tijdens een controlebezoek?

Uw klachten worden besproken en de behandeling wordt met u geëvalueerd. Het is daarbij ook mogelijk om de impact van uw klachten en praktische problemen te bespreken. Daarnaast vindt lichamelijk onderzoek plaats en wordt een plan met u gemaakt. Er is altijd een gynaecoloog beschikbaar om (wanneer nodig) mee te overleggen/mee te kijken.

Onderwijs en onderzoek

Bij de Vulvapoli geven we ook onderwijs en doen we onderzoek. Zo zijn er onder andere studenten geneeskunde en artsen in opleiding tot gynaecoloog of dermatoloog.

lees meer

Onderwijs en onderzoek

Bij de Vulvapoli geven we ook onderwijs en doen we onderzoek. Zo zijn er onder andere studenten geneeskunde en artsen in opleiding tot gynaecoloog of dermatoloog. Zij kunnen ’meelopen’ maar ook, afhankelijk van hun kennis en kunde, zelfstandig werkzaamheden verrichten. Er is altijd een specialist (supervisor) aanwezig op de Vulvapoli, waar zo nodig contact mee mogelijk is.
 
Soms zouden we de gemaakte foto’s anoniem willen gebruiken voor onderwijsdoeleinden. Het kan daarom voorkomen dat wij dit aan u vragen. Als u hier geen bezwaar tegen heeft, dan vragen wij u een toestemmingsformulier in te vullen. We kunnen u ook vragen om mee te werken aan wetenschappelijk onderzoek. Wij overleggen dit altijd met u. Wanneer u dit liever niet wilt, dan kunt u uw medewerking weigeren. Dit heeft uiteraard geen invloed op uw verdere behandeling.
  • Medewerkers
  • Intranet