Tijdens de behandelingHeeft u een vraag?

Hier vindt u de veelgestelde vragen over onze onderzoeken en behandelingen van de afdeling Voortplanting. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.

Contact

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44


U bent een nieuwe patiënt
Voor de behandeling
Na de behandeling
Termen en begrippenInformatie spermadonoren en donorkinderen

Tot 2004 was anonieme spermadonatie wettelijk toegestaan. Heeft u als kind of ouder vragen hierover?

meer informatie

Informatie spermadonoren en donorkinderen

Tot 2004 was anonieme spermadonatie wettelijk toegestaan. De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft met ziekenhuizen afspraken gemaakt over het waar mogelijk beschikbaar stellen van informatie over (anonieme) spermadonatie. 

Opvragen informatie spermadonoren en donorkinderen

Als u een kind van een (anonieme) donor bent of voor 2004 een kind hebt gekregen dat verwekt is met behulp van spermadonatie in het Radboudumc, heeft u hier mogelijk vragen over. Als u uw gegevens via dit formulier achterlaat, zoeken we uit welke informatie er beschikbaar is.

Vanwege de destijds geldende wetgeving kan het zijn dat we niet alle informatie hebben waarnaar u op zoek bent. We proberen binnen 2 weken contact met u op te nemen.  

Achtergrondinformatie

Vanaf 1 juni 2004 is de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting ingegaan en daarmee is het anoniem doneren van sperma in Nederland niet meer mogelijk. Voor die tijd kregen wensouders vaak het (soms dringende) advies van hun behandelend arts om niet aan hun kinderen te vertellen dat ze verwekt waren met behulp van donorsperma. 

Tegenwoordig adviseren we om dit juist te bespreken met uw kind. Uit onderzoek is gebleken dat het voor kinderen heel belangrijk is om te weten dat ze geboren zijn na donorinseminatie, zodat het geen ‘familiegeheim’ is waar het kind buiten wordt gehouden. Daarnaast kan het voor kinderen belangrijk zijn om te weten wie hun biologische ouders zijn.  

Ouders - die nog niet met hun kinderen hebben besproken dat zij met behulp van spermadonatie zijn verwekt kunnen overwegen om dit alsnog te doen. Ook als hun kinderen ondertussen volwassen zijn.  

Voor ouders 

We kunnen ons voorstellen dat het moeilijk is om met uw kind(eren) te bespreken dat u in het verleden een behandeling heeft ondergaan met (donor)inseminatie. Wilt u hulp bij het informeren van uw kind(eren) of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met: 

  • Stichting Donorkind: zij bieden informatie en lotgenotencontact aan donorkinderen en (wens)ouders. 
  • Fiom: specialist en expertisecentrum op het gebied van afstammingsvragen.  
  • Fiom KID-DNA Databank waar donorkind en spermadonor via DNA gematcht kunnen worden. 

Of bezoek het online informatiepunt www.donorconceptie.nl waar u betrouwbare informatie over donorconceptie vindt.  

Informatie voor spermadonoren 

Bent u voor 2004 anoniem spermadonor geweest? Dan roepen wij u op om u bekend te maken, zodat de kinderen die met uw sperma verwekt zijn informatie over hun biologische afkomst kunnen vinden. Meer informatie over waarom én hoe u zich bekend kunt maken, is te vinden op Fiom. Ook als u nog twijfelt en eens wilt praten met een onafhankelijke vertrouwenspersoon.  

  • Medewerkers
  • Intranet