Over de Kinderadviesraad

Wij vinden dat kinderen recht hebben om hun ervaring, mening en behoefte te delen. Daarom heeft het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis een kinderadviesraad. Hier lees je meer over de kinderadviesraad.

Wat bespreken ze?

De kinderen van de kinderadviesraad hebben het over alles wat er in het Kinderziekenhuis beter kan. lees meer

Wat bespreken ze?

De kinderen van de kinderadviesraad hebben het over alles wat er in het Kinderziekenhuis beter kan. Zij bepalen zelf waar ze het over willen hebben. Onderwerpen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • De gesprekken met de dokters. Snap je alles wat de dokter zegt?
 • De kamers. Voel je je er fijn?
 • De mensen die je helpen. Is iedereen aardig? Doet iedereen zijn werk goed?
 • Het eten. Misschien heb je liever kroketten op het menu.

De kinderen noemen niet alleen wát er beter kan. Ze bedenken ook hóe het beter kan. Alle tips geven ze door aan het bestuur van het kinderziekenhuis. Ze luisteren goed naar de ideeën van de kinderadviesraad. En proberen er zo veel mogelijk mee te doen. 

Vergaderingen

De kinderen van de kinderadviesraad overleggen ongeveer 6 keer per jaar met elkaar. De overleggen zijn op een doordeweekse avond van 17.00 tot 19.30 uur.

Aanmelden voor de KAR

Wil je ook bij de kinderadviesraad? Super!

meld je aan

Aanmelden voor de KAR

Wil je ook bij de kinderadviesraad? Super! Dat kan als je:

 • tussen de 10 en 20 jaar oud bent;
 • graag iets wilt doen voor de kinderen in het Amalia kinderziekenhuis;
 • het leuk vindt om met andere kinderen hierover te praten en ideeën te bedenken.

Natuurlijk kun je lid worden als je ooit in het kinderziekenhuis lag. Maar dat hoeft niet per se. Misschien heeft je broer, zus of iemand anders uit je familie ooit hier gelegen. En heb je daardoor gezien wat er beter kan. Praat mee!

Aanmelden

Meld je aan via dit formulier en vertel waarom je graag bij de kinderadviesraad wil! De voorzitter van de kinderadviesraad neemt dan contact met je op. Aan haar kun je nog vragen stellen. En zij stelt jou misschien nog wat vragen. Samen beslissen jullie dan of je lid wordt.

Als je lid wordt van de kinderadviesraad, doe je dat vrijwillig. Dat betekent dat je er geen geld voor krijgt. Maar natuurlijk zorgen we er wel voor dat je de kosten voor je vervoer naar de overlegplekken terugkrijgt. Bijvoorbeeld je treinkaartje of benzinekosten.

En… je krijgt er een glimlach voor, van heel veel blije kinderen en medewerkers in het Amalia kinderziekenhuis. Want zij vinden het top wat je doet!


Leden van de kinder­adviesraad

Maak kennis met de leden van de kinderadviesraad. lees meer

Kinderrechten

Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 artikelen. Bijna alles wat belangrijk is voor kinderen staat erin. De rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld. lees meer

Kinderrechten

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties een verdrag aan met de basisrechten van alle kinderen: het verdrag van de Universele Verklaring van de Rechten van het Kind. Ook wel het Kinderrechtenverdrag genoemd. Bijna alle landen in de wereld ondertekenden dit verdrag, ook Nederland. Al deze landen moeten de rechten van kinderen in hun land beschermen.

Het Kinderrechtenverdrag bestaat uit 54 artikelen. Bijna alles wat belangrijk is voor kinderen staat erin. De rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld.

De belangrijkste rechten van het kind zijn:

 • recht op onderwijs
 • recht op eigen geloof en cultuur
 • recht op een naam en een nationaliteit
 • recht op een eigen mening
 • recht op een veilig en gezond leven
 • recht op bescherming tegen kinderarbeid
 • recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • recht op bescherming bij een oorlog
 • recht op spelen
 • recht om op te groeien bij familie
 • recht op veilig drinkwater
 • recht op goede gezondheidszorg
 • recht op zorg bij een handicap

Veel rechten lijken heel vanzelfsprekend. Maar dat is helaas niet overal zo. Daarom is het belangrijk om er vaak genoeg aandacht voor vragen.

Kinderrechten in het Amalia kinderziekenhuis

Het Amalia kinderziekenhuis biedt goede en bereikbare gezondheidszorg en opvang voor kinderen en ouders. Bij ons voelt een kind zich veilig. Kinderen die hier komen, bieden wij bescherming. Tegen mishandeling, uitbuiting en verwaarlozing. Kinderen die in ons ziekenhuis liggen, krijgen goed onderwijs, dat aansluit bij hun eigen school. Het eten dat kinderen krijgen, is afgestemd op hun behoefte. Kinderen moeten kunnen spelen en daarvoor bieden wij de juiste aanleidingen en mogelijkheden.  

Kinderen hebben hier ook recht om te worden betrokken bij wat hun aangaat. Ze hebben recht op hun eigen mening en mogen meepraten en meebeslissen over zaken die hen aangaan. Daarom hebben wij een kinderadviesraad. We vinden het heel belangrijk dat kinderen in ons ziekenhuis hun ervaring, mening en behoefte kunnen delen. Want dat is hun recht, dat voortvloeit uit de Universele Rechten van het Kind.

Samen voor kinderrechten

Stichting Kind en Ziekenhuis behartigt al sinds 1977 de belangen van kinderen in ziekenhuizen en hun ouders door het stimuleren van kindgerichte zorg. In nauwe samenwerking met deze stichting hebben wij als eerste ziekenhuis in Nederland een kinderadviesraad.


Landelijke samenwerking

Ieder jaar komen de kinderadviesraden van Nederland bij elkaar onder begeleiding van Stichting Kind en Ziekenhuis. Iedere bijeenkomst heeft een ander thema. De kinderadviesraad van het Amalia is in 2013 als eerste opgericht en er komen nog steeds kinderadviesraden bij van andere ziekenhuizen.

Volg ons

Volg de Kinderadviesraad op Instagram om te zien wat ze doen en wie ze zijn.Contact met de KAR

Kinderadviesraad
Huispost 804
Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen
kinderadviesraad.kg@radboudumc.nl
Voor vragen over de kinderadviesraad kan je terecht bij Eefke Heeres-Holtman en Winneke Beijer-Kooij, of via onze pagina op Instragram: @kar_amaliakinderziekenhuis.

 

 • Medewerkers
 • Intranet