Expertisecentra Mindfulness Nieuws Dataverzameling van de MindIBD-studie is afgerond!

11 oktober 2023

In de afgelopen weken heeft het laatste meetmoment plaats gevonden van de MindIBD-studie. Hiermee is deze studie ten einde gekomen en kunnen de analyses plaatsvinden om te beoordelen of patiënten met chronische darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, baat hebben bij het volgen van een mindfulness training.

Om hier een uitspraak over te kunnen doen zijn in totaal 142 patiënten uit vier verschillende ziekenhuizen (Radboudumc, Jeroen Bosch Ziekenhuis, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Rijnstate Ziekenhuis) voor een duur van één jaar opgevolgd. De helft van deze groep volgde bij aanvang een 8-weekse mindfulness training (MBCT), de andere helft kreeg na het laatste meetmoment alsnog de mogelijkheid om de training te volgen. De eerste mindfulness groep startte in september 2021, waarna er nog 8 onderzoeksgroepen (en 8 controlegroepen) volgden. De deelnemers werd gevraagd om bij start en vervolgens 3-maandelijks vragenlijsten in te vullen en een klinisch interview te hebben. Daarnaast werd er op gezette tijden een slaaponderzoek en bloed- en ontlastingsonderzoek gedaan. Op deze manier kijken we of zij verbetering bemerken in onder andere psychische klachten, vermoeidheid, slaapkwaliteit, ziekteactiviteit en kwaliteit van leven.  

Naast dit onderdeel van de studie hebben we ook aandacht voor de kosteneffectiviteit en implementatie van mindfulness in deze patiëntengroep.

We kijken uit naar het moment dat we de resultaten met jullie kunnen delen!

  • Medewerkers
  • Intranet