Expertisecentra Mindfulness

Over mindfulness

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Mindfulness is een nationaal expertisecentrum voor de toepassing en wetenschappelijke evaluatie van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg en daarbuiten. Tevens bieden wij scholings- en opleidingsmogelijkheden op het gebied van mindfulness.

lees meer

Over mindfulness

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Mindfulness is een nationaal expertisecentrum voor de toepassing en wetenschappelijke evaluatie van mindfulness-based interventies in de gezondheidszorg en daarbuiten. Tevens bieden wij scholings- en opleidingsmogelijkheden op het gebied van mindfulness.

Bewust zijn

Bij mindfulness geven we onze aandacht terwijl we ons daarvan bewust zijn. Dit is het tegenovergestelde van handelen op de automatische piloot. Wanneer we automatisch handelen zijn we ons minder bewust van onze intenties en handelingen. We krijgen gemakkelijker het gevoel dat we worden geleefd. Aandacht kan ons handelen alert maken. Er ontstaat ruimte voor inzicht en het maken van keuzes.

Zonder oordeel

Oordelen is een belangrijke vaardigheid. Het geeft ons het vermogen keuzes te maken en grenzen te stellen. Maar wanneer we onbewust vanuit een bepaald oordeel handelen kan dit oordeel ons ook belemmeren.

Bijvoorbeeld omdat we automatisch gebruik maken van ervaringen uit het verleden die mogelijk niet passend zijn bij de huidige situatie. Hierdoor wordt onze visie gekleurd en kan de aandacht voor andere aspecten van een situatie vertroebelen.

Mindfulness nodigt ons uit om zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onszelf niet tekort doen in het zien van wat zich daarin voordoet. Dit kan leiden tot handelen vanuit aandacht en is ondersteunend voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn bij het aangaan van de uitdagingen van het leven.

Oorsprong

Mindfulness combineert moderne psychologische inzichten met oude en beproefde vormen van meditatie en yoga. Mindfulness is niet gebonden aan een bepaalde religieuze context, maar kan worden ingezet op een makkelijk toepasbare, praktische manier. Mindfulness wordt getraind met behulp van meditatietechnieken die zich bijvoorbeeld richten op de adem of op ons lichamelijk bewustzijn. Veel mensen die een training gevolgd hebben vertellen beter gebruik te kunnen maken van hun vermogen om vanuit kracht en wijsheid om te gaan met alles wat zich in het leven voordoet.

Externe organisaties


Contact

Algemeen en secretariaat management (024) 36 68 456

Patiëntenzorg secretariaat (024) 36 14 608

Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 09:00 – 12:30 uur en 13:30 – 17:00 uur.

<b>Vrijdag 19 juli zijn wij gesloten i.v.m de Nijmeegse Vierdaagse </b>

Routenummer 974 (Ingang Oost, verdieping -1)

E-mail: mindfulness@radboudumc.nl

lees meer

Contact

Bereikbaarheid

Tot 19.00 uur kunt u gebruikmaken van de toegangsdeur naast de overdekte fietsenstalling (Reinier Postlaan 10). U kunt via de trap of lift aan uw linkerzijde één etage naar beneden. Het expertisecentrum bevindt zich aan uw rechterzijde (route 974).

Vanaf 19.00 uur kunt u ons expertisecentrum bereiken via Ingang Oost (Renier Postlaan 4). Aan het einde van de gang kunt u met de trap of lift aan uw rechterzijde één etage naar beneden. Via de klapdeur links kunt u de gang doorlopen. Het expertisecentrum bevindt zich aan uw rechterzijde (route 974).

U kunt parkeren op parkeerterrein P7. Na 18.00 uur en in het weekend is parkeren gratis.

Adres

Radboudumc Expertisecentrum voor Mindfulness
Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Klik hier voor de plattegrond van het Radboudumc.

Postadres

Radboudumc Centrum voor Mindfulness
Postbus 9101 6500 HB Nijmegen
Huispostnummer: 966 / Mindfulness

Mailadres

mindfulness@radboudumc.nl

Wat bieden we?


Trainingen

We hebben een divers aanbod van basistrainingen voor algemeen publiek, medewerkers en mensen met (psychische) klachten. Aansluitend zijn er verdiepende en verbredende vervolgtrainingen mogelijk.

lees meer

Opleiding

We bieden een opleiding tot mindfulnesstrainer MBSR/MBCT aan.

lees meer

Onderzoek

In ons centrum vindt een diversiteit aan wetenschappelijk onderzoek plaats naar de effecten van mindfulness. Er zijn diverse startende, lopende en afgeronde onderzoeksprojecten.

lees meer

Retraites

Vanuit ons centrum bieden we verschillende soorten retraites aan.

lees meer

Meditaties

Mailing


Nieuwsbrieven


Terugkombijeenkomsten en overig aanbod

Wilt u op de hoogte blijven van onze terugkombijeenkomsten, stiltedagen en ons overig aanbod? U kunt zich aanmelden voor de mailing list via ons aanmeldformulier.

naar formulier

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet