Expertisecentra Mindfulness Nieuws Mindfulness workshop bij het congres van de VGCt

27 maart 2024

Op 15 maart gaven mindfulnesstrainers Renee Metzemaekers en Ellen Jansen een workshop tijdens het jaarlijkse congres voor gedragstherapeutisch werkers, georganiseerd door de VGCt (Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie). Het thema was 'Perfectionisme, doe maar gewoon'. Hun workshop heette: 'Minder streven, meer loslaten: mindfulness en compassie om je 'perfect imperfections' te accepteren'.

Er waren 49 mensen bij de workshop die 2 uur duurde. Ze zijn gestart met een interactieve uitwisseling over wat mindfulness en compassie is. Veel mensen kenden mindfulness al, maar compassie was minder bekend. Compassie betekent vriendelijk en mild zijn voor jezelf in moeilijke tijden en je imperfecties accepteren. De workshop liet de deelnemers dit zelf ervaren door oefeningen, zoals de zitmeditatie. Gezien het tijdstip van de workshop - net na de uitgebreide lunch – was het hierbij wel een uitdaging voor sommige deelnemers om niet in slaap te vallen!

Ook deden ze een oefening over hoe je met perfectionisme omgaat. Een deelnemer vertelde over haar werk waar ze alles zelf deed uit angst dat anderen het niet goed zouden doen. Ze leerde dat dit perfectionisme was en dat meer vertrouwen in haar collega's haar minder stress zou geven.

De workshop eindigde met een oefening in compassie. Dit hielp iedereen te leren milder te zijn voor zichzelf. De deelnemers waren zo tevreden dat ze de trainers verrasten met een spontaan applaus!

 

  • Medewerkers
  • Intranet