Expertisecentra Mindfulness Nieuws Terugblik nascholingsweekend Frame by Frame met Mark Williams

20 december 2022

Zaterdag 28 en zondag 29 januari vond er, in het centrum van onze bruisende hoofdstad tussen het Spui en de bloemenmarkt, een bijzondere bijeenkomst plaats. Emeritus hoogleraar Mark Williams, grondlegger van de Mindfulness Based Cognitieve Therapie, kwam naar Amsterdam om ons in 2 dagen door het nieuwe “Frame By Frame” programma te leiden. Het programma borduurt voort op de basiscursus Mindfulness door in te zoomen op de “feeling tone”, wat we in het Nederlands soms als ‘gevoelstoon’ beschrijven maar wat we eigenlijk moeilijk in woorden kunnen vangen. Het is de “smaak” van het moment, de allereerste fysieke, automatische reactie die opkomt als ons bewustzijn contact maakt met een geluid, een gedachte, een emotie. Omdat de ‘feeling tone’ vaak het startpunt is van onze reactiviteit en daarmee ons gedrag in sterke mate beïnvloedt (vaak onbewust), zijn deze feeling tones de moeite waard om in het dagelijks leven te onderzoeken. Welke cascade aan gedachten, emoties en gedrag (of neigingen daartoe) kunnen we opmerken, als we alert zijn? En kunnen we dan ook een andere keuze maken?

Het weekend, georganiseerd door hoogleraren Susan Bögels (UvA) en Anne Speckens (Radboudumc), werd bezocht door zo’n 45 mindfulness trainers (in spe) en de lezingen van Mark waren doordrenkt van wijsheid, ervaring, responsiviteit, en vooral zorgzaamheid. Het werd duidelijk dat we, behalve het niet-veroordelend en nieuwsgierig kijken naar de bewegingen van onze geest, zelfs met dankbaarheid kunnen kijken naar al het denkwerk wat ons brein voor ons doet, ook al zitten we er niet altijd op te wachten.

We kijken terug op een mooi, ontspannen samenzijn met veel waardevolle inzichten, uitwisseling en beoefening, en we kijken ook alvast uit naar een volgende bijeenkomst over dit thema!

  • Medewerkers
  • Intranet