Expertisecentra Mindfulness Nieuws Twee Verspreidings- en Implementatie Impulsen toegekend door ZonMw!

10 mei 2024

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Mindfulness heeft twee subsidieaanvragen toegekend gekregen om de implementatie van mindfulness based interventies in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) te verbeteren voor zowel patiënten als zorgverleners!

Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen lijdt op enig moment in het leven aan een psychische aandoening. In het afgelopen jaar waren dat ruim 3 miljoen Nederlanders. Deze aantallen zijn fors toegenomen in vergelijking met 12 jaar geleden. De toenemende zorgvraag, in combinatie met oplopende personeelstekorten, zorgt voor een grote druk op zorgverleners in de GGZ.

Het is bekend dat mindfulness positieve effecten heeft op symptomen en algemeen welbevinden voor patiënten met een psychiatrische aandoening, zoals bij depressie, angst en bipolaire stoornis. Helaas hebben deze patiënten niet altijd toegang tot mindfulness: de implementatie in Nederland blijft sterk achter. Daarnaast weten we dat mindfulness based interventies een positieve invloed hebben op angst, (werk-gerelateerde) stress, motivatie, burn-out, prestaties, welzijn en fysieke gezondheid bij zorgverleners. Maar ook zorgverleners hebben nauwelijks de mogelijkheden om deel te nemen aan mindfulness.

 

Het eerste project zal zich richten op de implementatie van mindfulness voor patiënten in de GGZ. Dit project zal bestaan uit: (1) het inventariseren van het huidige aanbod van mindfulness in Nederland; (2) het identificeren van bevorderende en belemmerende factoren voor implementatie; (3) het opstellen van een adviesrapport met concrete aanbevelingen voor implementatie en (4) het uitvoeren van enkele implementatie initiatieven.

 

Het tweede project zal zich richten op de implementatie van mindfulness voor zorgverleners in de GGZ. Dit project zal bestaan uit: (1) het identificeren van bevorderende en belemmerende factoren voor implementatie; (2) het opstellen van een adviesrapport met concrete aanbevelingen voor implementatie en (3) het uitvoeren van enkele implementatie initiatieven.

 

Door de implementatie van mindfulness bij zowel patiënten als zorgverleners te ondersteunen, willen we de zorg voor patiënten te verbeteren én het mentale welzijn en de duurzame inzetbaarheid van zorgverleners in de GGZ te ondersteunen. Wij willen alle projectpartners bedanken voor hun inzet tijdens het schrijven van de aanvraag en kijken uit naar een leuke samenwerking!

  • Medewerkers
  • Intranet