

Slimmer, persoonlijker en menselijker dankzij technologie en samenwerking
Voor mensen met diabetes betekent zorg vaak: veel afspraken, herhaling van informatie en weinig ruimte voor wat écht telt in hun dagelijks leven. Tegelijkertijd beschikken ze zelf over waardevolle kennis en ervaring. De zorg is echter nog te vaak generiek, versnipperd en belastend. Met 'Ontzorg de diabeteszorg' maken we ruimte voor wat beter kan: passende zorg, ondersteund door technologie, afgestemd op de mens.
lees meerSlimmer, persoonlijker en menselijker dankzij technologie en samenwerking
Voor mensen met diabetes betekent zorg vaak: veel afspraken, herhaling van informatie en weinig ruimte voor wat écht telt in hun dagelijks leven. Tegelijkertijd beschikken ze zelf over waardevolle kennis en ervaring. De zorg is echter nog te vaak generiek, versnipperd en belastend. Met Ontzorg de diabeteszorg maken we ruimte voor wat beter kan: passende zorg, ondersteund door technologie, afgestemd op de mens.
Onze aanpak
We werkten volgens onze mensgericht innoveren methode. Vanaf de start zijn hierbij met mensen met diabetes, het zorgteam en patiëntverenigingen betrokken geweest. Tijdens een ‘whole system in the room’ brachten we ieders perspectief in beeld en formuleerden we samen mogelijke oplossingen. Deze testten we vervolgens stap voor stap in korte iteraties: door klein te starten en steeds bij te stellen ontwikkelen we alleen wat ook écht gebruikt wordt. Sommige ideeën stopten we vroegtijdig, succesvolle oplossingen bouwden we verder uit. Zo gaven mensen met diabetes input op de gesprekskaart voor het jaargesprek, die we eerst op papier en later digitaal testten. De chatbot Leefmaatje werd in samenwerking met de Diabetesvereniging Nederland ontwikkeld. Na meerdere prototypes hebben 35 mensen de chatbot een maand op hun eigen telefoon gebruikt: iets wat zeer positief ontvangen werd. Ten slotte vernieuwden we het educatiemateriaal en vonden inmiddels 3 veelbezochte Techlabs plaats in de regio Nijmegen.
Waar leidde dat toe?
Resultaten die voortgekomen zijn uit dit traject:
- Een vernieuwd jaargesprek met aangepaste NDF-gesprekskaart waardoor er meer tijd is voor het goede gesprek.
- Lancering van de Leefmaatje chatbot om mensen met diabetes in hun dagelijks leven te ondersteunen.
- Regionale opschaling van het Diabetes TechLab waar mensen met hulp van ervaringsdeskundigen technologie kunnen ervaren en een keuze kunnen maken.
- Verbeterde triage van patiëntvragen.
- Meer zelfmanagement, minder poliklinische afspraken.
- Educatie gedigitaliseerd en geactualiseerd door externe bronnen.
Wat leerden wij ervan?
We leerden dat technologiekeuze eenvoudiger is als mensen technologie écht kunnen ervaren. Dat het jaargesprek alleen werkt als het breed gedragen is. En dat mensen regie willen, zolang ze maar goed voorbereid en ondersteund worden. Het vraagt van het zorgteam een nieuwe rol: luisteren, aanmoedigen en begeleiden.
"We willen het hebben over time in happiness, niet over time in range."
– Persoon met diabetes type 1
Samenwerking
Het traject 'Ontzorg de diabeteszorg' ontwikkelden en doorlopen we samen met Diabetesvereniging Nederland, Nederlandse Diabetes Federatie, Diabetes+, CWZ Nijmegen en Aevai Health.
In het kort
- Looptijd: april 2023 - heden
- Status: lopend, deels ingevoerd
- Resultaat: meer regie en gemak voor patiënten via AI, diabetestechnologie en het goede gesprek
In de media
- ICT&health – Innovatie diabeteszorg is puzzelen met organisatie, data en technologie (2024)
- DiabetesPro – Optimaliseren keuzeproces insulinepompen en sensoren? Organiseer een TechLab (2024)
- Nederlands tijdschrift voor Diabetologie – Aangepaste versie NDF gesprekskaart vergroot zelfmanagement type 1-diabetespatienten