Lopende onderzoeken Effect van looptraining op het evenwicht na een beroerte

Voor het onderzoek ‘Controle van balans en lopen na een beroerte’ zijn we op zoek naar deelnemers.

Wie kan meedoen?
•             U heeft langer dan 6 maanden geleden een beroerte gehad.
•             Na de beroerte heeft u revalidatie in een revalidatiecentrum gehad.
•             U kunt 15 minuten staan zonder hulpmiddelen.
•             U kunt 10 minuten lopen (eventueel met hulpmiddelen).

Wat houdt het onderzoek in?

Na een beroerte ervaren mensen vaak evenwichtsproblemen. In dit onderzoek willen wij onderzoeken of looptraining invloed heeft op het evenwicht.

Behandelgroepen

  • De ene groep (50% van de deelnemers) zal gedurende een periode van 5 weken 2 keer per week evenwicht trainen tijdens een looptraining van ongeveer 1 uur. Tijdens deze looptraining zullen we het looppatroon verstoren, door middel van visuele en mechanische verstoringen. De trainingen vinden plaats in het Radboudumc op de afdeling Revalidatie.
  • De andere groep (50% van de deelnemers) zal gedurende een periode van 5 weken 10 sessies fysiotherapie ondergaan waarbij de sessie is gericht op balansverbetering. Dit kan uw reguliere fysiotherapeut zijn. Vlak na deze periode meten we uw evenwicht nog een keer op een beweegbaar platform, een loopband en nemen we een aantal gezondheidstesten af.

Fysiotherapie of de loopband training in het Radboudumc wordt vergoed vanuit het onderzoek. Ook uw reis- en parkeerkosten voor de 3 bezoeken waarop uw evenwicht wordt gemeten, worden vergoed.

Deelname aan het onderzoek

Deelname aan dit onderzoek bestaat uit 3 bezoeken van 2-4 uur aan het Radboudumc en een trainingsperiode van 5 weken. Tijdens dit bezoek zullen we ook een aantal gezondheidstesten afnemen. Na het eerste bezoek wordt u ingedeeld in 1 van de 2 groepen. Tijdens de 2 volgende bezoeken (voor en na 5 weken training) worden testen uitgevoerd op een balansplatform en op een loopband, waarbij uw balans gemeten wordt. Uw ‘balansgedrag’ wordt bepaald aan de hand van spieractiviteit en hersenactiviteit terwijl u probeert te blijven staan na een balansverstoring of tijdens lopen.

Vragen en aanmelden

Deelname gebeurt op vrijwillige basis. Het onderzoek is goedgekeurd door de Medische-Ethische Toetsingscommissie.
 
Meer informatie
Bent u geïnteresseerd of wilt u meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met:

  • Wouter Staring
  • Tel: 024-36681950
  • E-mail: wouter.staring@radboudumc.nl

Informatie voor de verwijzer

Wetenschappelijke titel:
Control of balance and gait after stroke

Contact:
Heeft u als verwijzend arts vragen of wilt u nadere informatie ontvangen? Neem dan contact op met het Trialbureau onder vermelding van interne code van deze studie.
 

  • Medewerkers
  • Intranet