18 juni 2018

De IC’s van het Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Maasziekenhuis Pantein en Bernhoven werken samen om gezamenlijk de kwaliteit van zorg voor deze kwetsbare patiënten te verhogen. Door deze samenwerking kan het voorkomen dat een patiënt eerder overgeplaatst wordt naar een IC die beter past bij de zorgvraag.

Anne-Miek Broods, regiomanager van het IC-netwerk Nijmegen e.o., vertelt wat er verandert door de samenwerking. “Ieder ziekenhuis beoordeelde bij binnenkomst op de IC natuurlijk al of een patiënt daar wel het beste op zijn plek was. We hebben afgesproken dat we die beoordeling sneller en kritischer gaan doen. Die kritischere beoordeling kan bijvoorbeeld leiden tot een snellere overplaatsing van een Radboudumc-patiënt naar een perifeer ziekenhuis, omdat academische zorg niet nodig is, of juist andersom. Natuurlijk bewaken we samen de capaciteit en de patiëntenstroom. We willen patiënten niet onnodig vermoeien met verplaatsing. De beste zorg, zo snel mogelijk op de juiste plek: daar gaat het ons om.”

Overal de beste zorg

Binnen het samenwerkingsverband worden ook medewerkers uitgewisseld: “Intensivisten, IC-verpleegkundigen en andere IC-professionals werken op basis van uitwisseling soms ook in een van de andere samenwerkende ziekenhuizen. Zo delen we kennis en ervaring en zorgen we er samen voor dat de zorg overal op dezelfde manier wordt geboden.”

Wat betekent dit voor u?

In de verwijzing naar de IC’s is niets veranderd; dat blijft u op de gebruikelijke manier doen. Wel is het altijd goed om voor verwijzing te bellen voor overleg. Bij overplaatsing van een patiënt krijgt de betreffende huisarts altijd schriftelijk bericht. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om zelf contact op te nemen met de IC.
 
Voor verwijzing naar het Radboudumc is de dienstdoende intensivist bereikbaar voor overleg via: (024) 309 00 00.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet