18 juni 2018

Er is een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Chronische nierschade (CNS) en een NHG-standaard Chronische nierschade ontwikkeld. Deze vervangen de landelijke transmurale afspraak Chronische nierschade (2009).

De multidisciplinaire richtlijn is ontwikkeld op initiatief van de Nederlandse Internisten Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap. Vanuit de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc hebben huisartsen Nynke Scherpbier en Wim de Grauw bijgedragen aan de totstandkoming van de richtlijn en NHG-standaard. Nynke: “De richtlijnen bevatten onderwerpen als diagnostiek, beleid en behandeling en, heel belangrijk: samenwerking. Er zijn bijvoorbeeld aangepaste samenwerkingsafspraken met internist-nefrologen opgenomen die nieuwe verwijsindicaties bevatten. Ook zijn er samenwerkingsafspraken met diëtisten, apothekers en laboratoriumspecialisten klinische chemie opgenomen. We moedigen huisartsen nadrukkelijk aan om bij twijfel een nefroloog te consulteren. Met de Telenefrologie-module in ZorgDomein kunnen huisartsen in de regio bijvoorbeeld laagdrempelig een digitaal consult aanvragen bij de nefroloog.”

Wat is er veranderd?

Nynke: “Er zijn veel zaken overgenomen van de landelijke transmurale afspraak, maar we hebben natuurlijk ook veel geactualiseerd. De LTA kende een afkappunt op 65-jarige leeftijd om de ernst van de verminderde nierfunctie te wegen. Dit is komen te vervallen omdat het verhoogde cardiovasculair risico bij nierschade optreedt ongeacht de leeftijd van de patiënt. De huisarts hoeft bij een slechte nierfunctie niet meer standaard de metabole complicaties te controleren. Dat wordt alleen nog aanbevolen bij patiënten met een sterk verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen of eindstadium nierfalen, die niet naar de nefroloog verwezen worden vanwege bijvoorbeeld beperkte levensverwachting. Daarnaast zijn de bloeddrukstreefwaarden lager geworden.” Op de website van het NHG staan de belangrijkste wijzigingen bij elkaar

Meer informatie

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet