Nieuws & Verhalen Nieuws Vivian Weerdesteyn benoemd tot hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie

1 maart 2021

Met ingang van 1 maart 2021 is Vivian Weerdesteyn benoemd tot hoogleraar Bewegingssturing en Revalidatie aan het Radboudumc/de Radboud Universiteit. Haar onderzoek richt zich op het achterhalen van de mechanismen die leiden tot mobiliteitsproblemen. Deze kennis wordt vertaald naar innovatieve diagnostiek en behandeling.

Blijven bewegen is goed voor de gezondheid, maar dit is voor veel mensen met fysieke beperkingen niet vanzelfsprekend. Met haar onderzoek probeert bewegingswetenschapper Vivian Weerdesteyn mensen veilig en zelfstandig mobiel te houden, ondanks ziekte of veroudering. Haar focus ligt op beroerte, de ziekte van Parkinson en zeldzame erfelijke bewegingsstoornissen. In haar werk en haar onderzoek richt ze zich op zowel de tweede lijn, als op het toepasbaar maken van succesvolle concepten binnen de eerste lijn en de thuissituatie.

Het werk van haar onderzoeksgroep onderscheidt zich door het sterk translationele karakter. In haar onderzoek probeert ze de pathofysiologische mechanismen te ontrafelen die aan de basis liggen van een verstoorde balans bij mensen met neurologische aandoeningen. Deze kennis wil ze gebruiken voor innovaties in diagnostiek en het ontwikkelen en evalueren van nieuwe interventies om problemen door deze aandoeningen te verbeteren en vallen te voork├│men. Deze kennis wordt verspreid middels (inter)nationale scholing van professionals. In 2017 ontving zij een Vidi-subsidie om de neurologische mechanismen te bestuderen die compenseren in het geval van defecte balans- en loopcontrole.

Vallen Verleden Tijd programma

Vivian Weedesteyn (1975, ’s-Hertogenbosch) studeerde Fysiotherapie en Biomedische Wetenschappen. Haar proefschrift ‘From the mechanisms of obstacle avoidance towards the prevention of falls’ beschrijft de ontwikkeling en evaluatie van het Vallen Verleden Tijd programma. Dit bewezen effectieve valpreventieprogramma heeft de hoogste erkenning ontvangen van het RIVM Centrum Gezond Leven en is landelijk ge├»mplementeerd. Sinds 2005 is ze werkzaam op de afdeling Revalidatie van het Radboudumc, waar ze sinds 2008 de leiding heeft over de bewegingslaboratoria. Daarnaast is ze als senior onderzoeker verbonden aan de Sint-Maartenskliniek.

  • Medewerkers
  • Intranet