Nieuws ‘Suikerplein’: chatten met je arts en met leeftijdsgenoten

15 oktober 2009

Kinder Diabetes Centrum Nijmegen opent eerste digitale poli voor kinderen met diabetes

Op 19 mei 2009 vond de officiële opening plaats van het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN), een bijzondere samenwerking tussen de afdelingen Kindergeneeskunde van het CWZ en het UMC St Radboud in Nijmegen. Tijdens dit feestelijke moment introduceerde het KDCN de eerste digitale poli voor kinderen met diabetes in Nederland: ‘Suikerplein’.

Betere acceptatie van diabetes

In Nederland hebben zo’n 5000 kinderen diabetes. Per jaar komen er gemiddeld 250 bij. Het KDCN behandelt circa 300 kinderen, naar verwachting neemt dit aantal alleen maar toe. Suikerplein biedt kinderen vanaf 12, die bij het KDCN in behandeling zijn, een afgeschermde virtuele ontmoetingsplek waar ze ervaringen kunnen delen met elkaar én waar ze met hun dokter en verpleegkundigen kunnen chatten en mailen. Naast een chatroom is er onder meer een Forum. Hier kunnen kinderen en behandelaars ervaringen uitwisselen over onderwerpen als ‘diabetesnieuws’, ‘spuiten en prikken’, ‘diabetes op school’ en ‘diabetes en ouders’.

Daarnaast heeft elk kind een eigen ‘Mijn diabetes’ ingang, waar hij/zij op elk moment van de dag, in volledige privacy, alle vragen kan stellen aan de dokter en verpleegkundigen over de eigen situatie. Ook kunnen hier gegevens ingevuld worden over bijvoorbeeld de pomptherapie, spuitbehandelingen, hypo’s en meer. Het KDCN verwacht dat Suikerplein kinderen zeer laagdrempelig in contact te brengt met lotgenoten en behandelaars en hoopt dat ze hierdoor nog beter leren omgaan met hun ziekte. Dit kan een positief effect op de gezondheid hebben.

Kinderen centraal

Suikerplein is slechts één van de initiatieven van het KDCN. Het centrum biedt kinderen met diabetes in de leeftijd van 0-18 jaar een totaalpakket aan zorg, behandeling en advies, 24 uur per dag, 7 dagen per week, vanuit één centrale plek. De grote kracht van het KDCN is dat kinderen centraal staan. Diabetes heb je 24 uur per dag, je hele leven lang. Kinderen met diabetes moeten altijd vooruit denken en hun medicatie afstemmen op het dagritme. Dat vraagt veel tijd, geduld en begeleiding tussen kind, ouder en behandelteam. Het KDCN besteedt veel aandacht aan het omgaan met diabetes en richt de zorg in rondom het kind.

Het centrum richt zich naast zorg en behandeling ook op preventie, onderzoek en de ontwikkeling van nieuwe diensten, zoals gespreksgroepen en dus de digitale poli.

Het KDCN streeft ernaar een belangrijke rol te vervullen in de kwaliteit van diabeteszorg, zowel regionaal als landelijk. Samenwerking met hulpverleners in de regio staat hierbij hoog in het vaandel.

Suikerplein is mede mogelijk gemaakt door het Diabetesfonds. Het KDCN onderzoekt wetenschappelijk of de website effect heeft op de kwaliteit van leven en de instelling van diabetespatiënten.

Meer nieuws


Radboudumc opent Beleeftuin Fijne plek om te proeven, te wandelen, te ontspannen

22 mei 2023

Op maandag 22 mei nam het Radboudumc officieel de nieuwe Beleeftuin in gebruik. De tuin is open voor iedereen die er gebruik van wil maken, Hij nodigt uit om te ontspannen, een gesprek te voeren en te proeven van de planten die allemaal eetbaar zijn.

lees meer

Radboudumc ontvangt BREEAM-excellent certificaat voor realisatie hoofdgebouw Gebouw A voldoet aan hoge duurzaamheidseisen voor ontwerp én voor uitvoering

15 mei 2023

Het Radboudumc kreeg uit handen van Mirjam Peters van BREEAM-NL expert van DGMR het BREEAM-excellent certificaat voor het nieuwe hoofdgebouw.

lees meer

Slaapprobleem Usher patiënt lijkt wezenlijk onderdeel van de ziekte Beperking zicht is niet de motor van vermoeidheid en slaapproblemen

10 mei 2023

Ernstige problemen met het gehoor en zicht zijn kenmerken van het Usher syndroom. Slaapproblemen lijken nu óók een wezenlijk kenmerk van de aandoening.

lees meer

Onderzoeksteam Radboud Universiteit en Radboudumc brengt adviezen uit voor betere transgenderzorg in Nederland

9 mei 2023

In opdracht van ZonMw voerde de Radboud Universiteit en het Radboudumc een onderzoek uit naar de toename in en verandering van de vraag naar transgenderzorg. De resultaten werden gepresenteerd op 10 mei jl.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet